„Craiova Muzicală” 2015: Duo Rebeca Omordia – Răzvan Suma, cu o lucrare în primă audiţie naţională

0
894

Violoncelistul Răzvan Suma şi pianista Rebeca Omordia sunt doi dintre invitaţii celei de-a 42-a ediţii a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”, eveniment care a început sâmbătă şi care, până pe 6 septembrie, va aduce, în cadrul a 42 de concerte, muzicieni din 15 ţări. Cei doi fac parte din tânăra generaţie de valoroşi instrumentişti români, «a căror „intersectare” în cadrul acestui recital poate fi un „început” de bun augur pentru colaborarea lor viitoare», consideră reprezentanţii Filarmonicii „Oltenia”, referindu-se la întâlnirea din această seară cu publicul meloman. Recitalul are loc cu începere de la ora 18.00, la Muzeul de Artă Craiova, şi propune spre audiţie inclusiv o lucrare în primă audiţie naţională: Sonata în Sol minor pentru violoncel şi pian, de John Ireland. În organizarea John Ireland Trust şi ICR Londra, cei doi au susţinut un recital şi la Londra, pe 21 august a.c.

 

Răzvan Suma (n. 1977, Cluj-Napoca) este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. A obţinut diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti, în anul 2000, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge, SUA, la clasa prof. Terry King. În 2009 a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar ca profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti dezvoltă o intensă activitate pedagogică.

Sub titlul „Vă place BACH?”, în 2012 a susţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Ca o continuare firească, în 2013 a propus melomanilor turneul naţional „Vă place BRAHMS?”, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okinena. În 2014, împreună cu Analia Selis şi Julio Santillan, chitarist şi compozitor din Argentina, a susţinut al treilea turneu, „Vă place TANGO?”. Din 2006 până în prezent, a realizat 6 turnee în formulă de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele „Cellissimo”, a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao, Maroc.

 Născută în anul 1983, la Craiova, Rebeca Omordia a absolvit Liceul de Artă „Marin Sorescu” din oraşul natal (promoţia 2002), unde a studiat pianul cu prof. Lucia Cristea, Sanda Niţă şi Mariana Ilie. În 2006 a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – Facultatea de Interpretare instrumentală, la clasaprof. Dana Borşan. A obţinut apoi, în anul universitar 2006-2007, o bursă de master „Socrates – Erasmus” la Conservatorul din Birmingham (Anglia), urmând aici (2007-2009) şi cursuri postuniversitare finalizate cu Advanced Postgraduate Diploma in Piano Performance. În anii 2010-2011 a beneficiat (la Trinity College din Londra) de bursa completă „Ofenheim”, obţinând Postgraduate Diploma.

În prezent, concertează frecvent în România, iar pe plan internaţional – în toată Europa şi în America. A obţinut Marele Premiu la Concursul „Delius” acordat de Conservatorul din Birmingham, Anglia, 2009 – an în care i s-a deschis calea unor colaborări cu artişti de prestigiu, între care şi cu renumitul violoncelist britanic Julian Lloyd Webber. Împreună cu acesta a evoluat frecvent în recitaluri camerale. În 2015, a concertat pe trei continente alături de binecunoscuta saxofonistă Amy Dickson.

În programul recitalului:

John Ireland: Sonata în Sol minor pentru violoncel şi pian

Gabriel Faure: Elegie, op. 24

Bohuslav Martinu: Variaţiuni pe o temă de Rossini

Robert Schumann: Adagio şi Allegro, op. 70

Johannes Brahms: Sonata nr. 1 în Mi minor pentru violoncel şi pian, op. 38

 

Programul zilei de astăzi:

Ora 11.00, Parcul „Nicolae Romanescu” / Secţiunea „SymphoKids”: Ateliere muzicale pentru copii (conducerea muzicală: Bogdan Uţă)

Ora 18.00,Muzeul de Artă / Secţiunea „Cameral”: Suo Răzvan Suma (violoncel) – Rebeca Omordia (pian)

Ora 20.00, sala Filarmonicii „Oltenia” / Secţiunea „Clasic”: Orchestra „Camerata Regală” din Bucureşti, dirijor Constantin Grigore. În program: Divertismentul în Si bemol major, K. 137 de W.A. Mozart, Suita „St. Paul”, op. 29, nr. 2 de Gustav Holst, Simfonia simplă, op. 4 de Benjamin Britten

Ora 22.00, Piaţa „Fraţii Buzeşti” / Secţiunea „Extra”: JazzCoverNight susţinut de CASUAL BAND (Irina Pelin – voce, Gabriel Chifu – voce, Bogdan Uţă –saxofon, clape, Ionuţ Drăniceanu – chitară, Traian Barbu – chitară bas, Florin Daviţoiu – tobe.