Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, afirma încă de miercuri că, prin proiectul de hotărâre al rectificării bugetului propriu al judeţului, supus adoptării consilierilor judeţeni, mai multe instituţii din subordinea instituţiei vor primi fonduri pentru rezolvarea unor probleme curente, dar şi în perspectiva pregătirii sezonului rece. Şedinţa de ieri a fost una liniştită, cu excepţia unor puncte de pe ordinea de zi la care liderul de grup al PDL, Ştefan Stoica, a avut câte ceva de obiectat. În final, au fost votate toate proiectele de hotărâre.
Şeful administraţiei publice judeţene, Ion Prioteasa, anunţa cu o zi înainte de şedinţa Consiliului Judeţean că va supune atenţiei aleşilor judeţeni o ordine de zi care cuprinde 40 de puncte: „Intervenim pentru a rezolva nevoile pe care Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului le are la centrele şi şcolile speciale cu încălzirea, cu pregătirea pentru iarnă. De asemenea, intervenim la Muzeul Olteniei, pentru Secţia de Ştiinţele Naturii, care trebuie să-şi pregătească un mobilier special, şi la Clubul Sportiv Judeţean pentru cele 12 echipe pe care le are înscrise în diferite campionate, instituţii cărora le alocăm nişte bani”.
Pentru baza sportivă pe care cei de la Consiliul Judeţean Dolj vor să o amenajeze în spatele „blocurilor aviatorilor” de lângă Aeroportul din Craiova s-a găsit o formulă care va fi exploatată în lunile următoare. „Este vorba de suplimentarea unor sume pe Programul Operaţional Regional, astfel încât o să modificăm proiectul pe care îl avem deja şi o să-l adaptăm cu lucruri noi, aşa cum ghidul ni le cere, respectiv introducerea în afara terenurilor de fotbal a unei piste de bowling, dar şi alte elemente mai speciale care să însemne agrement şi turism, dar unde îşi vor putea face antrenamentele şi copiii noştri de la centrul de juniori”, a declarat Ion Prioteasa. S-a intervenit şi în modificarea şi rectificarea bugetelor la unităţile Consiliului Judeţean de asistenţă medico-socială, la Spitalul de la Dăbuleni şi la cel de la Leamna, unde s-a avut în vedere pregătirea pentru iarnă, în aşa fel încât pacienţii să nu sufere.
110.000 de lei pentru elevii olimpici
Tot în şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Dolj s-a propus aprobarea unui act adiţional la protocolul de cooperare pe care instituţia îl are cu Prefectura Dolj şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean prin care an de an se alocă bani pentru stimularea tinerilor care fac performanţă. De această dată s-au alocat circa 110.000 de lei pentru cei care au câştigat un premiu la o olimpiadă.
„Pe ordinea de zi avem şi aprobarea unei documentaţii tehnico-economice pentru drumul care începe de la Craiova şi se termină la Cetate. Este cel mai lung drum din Dolj şi, din estimările noastre, este şi cel mai circulat. În aceste condiţii, noi pregătim pentru anii viitori, poate chiar 2013, ca unele din drumurile judeţene să poată fi reabilitate pe fonduri europene. Aşa cum am obişnuit, nu ne disipăm eforturile în toate părţile şi ne facem lecţiile foarte bine pentru a putea lua cât mai multe fonduri europene. Drumul Craiova-Cetate este unul dintre cele prioritare pentru noi, în afară de cel care începe de la limita judeţului Olt, trece prin Pieleşti şi ajunge la Albeşti, precum şi ocolitoarea municipiului Băileşti” a mai spus Ion Prioteasa.
Serviciul de Achiziţii Publice a trecut în directa subordine a preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj
Consiliul Judeţean Dolj şi-a schimbat organigrama. S-a creat un Compartiment pentru parteneriatele public-private prin care au fost înfiinţate două posturi. Cei care le vor ocupa vor fi trimişi la şcolarizare pentru a fi puşi la punct cu toată legislaţia în materie. O altă modificare a organigramei prevede ca o parte din Serviciul de Achiziţii Publice să treacă în directa subordine a preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj.
„Avem un element de noutate în ceea ce priveşte Legea finanţelor publice. Cea mai mare parte a banilor care veneau de la bugetul de stat erau împărţiţi de direcţiile judeţene ale finanţelor publice după o formulă care ţinea cont de suprafaţa localităţii, numărul populaţiei şi gradul de colectare a taxelor şi impozitelor de la cetăţeni. Între timp, o parte din aceste elemente ale formulei de distribuire a banilor s-au schimbat şi nu mai corespund. Eu am cerut o altă formulă pentru alocarea banilor. Avem o modificare a legii şi din acest moment se revine la formula în care consiliile judeţene vor aloca banii. În plus, probabil se va adopta o formulă prin care se vor acorda bani localităţilor care au programe europene şi trebuie cofinanţate. De asemenea, se vor aloca bani localităţilor care au arierate, adică localităţile care nu au acoperit facturile pentru lucrări efectuate mai vechi de 60-90 de zile. Sunt datorii către firme mai vechi de doi-trei ani”, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: „Suntem foarte atenţi cum se desfăşoară investiţiile în judeţul Dolj. Bineînţeles, mă refer la investiţiile în continuare şi la cele care se apropie de termenul de finalizare, aşa încât în perioada următoare să fie încheiate. Am în vedere drumul judeţean care merge de la Zăval până la Valea Stanciului, care va fi dat în folosinţă peste două săptămâni, lucrările care se desfăşoară la Aeroportul din Craiova, la cele de la Policlinica din cartierul Catargiu, care va fi gata până la sfârşitul anului. Se lucrează în continuare la Muzeul de Artă, la Ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dar şi alte investiţi mai mici, pe care le avem în derulare. În această perioadă lucrăm la o strategie a investiţilor în judeţul Dolj. Este şi o carte de vizită pe care dorim să o prezentăm, pentru că sunt problemele importante pe care noi credem că trebuie să le abordăm”.