Ştiinţa încearcă o nouă remontada, la 39 de ani de la “minunea cu Monaco”

0
567

Universitatea Craiova a pierdut cu 2-0 prima manşă a dublei cu Maribor, din turul 2 preliminar al Conference League, iar returul este programat joi, de la ora 20.00, pe „Ion Oblemenco”. O singură dată în istoria sa a reuşit formaţia din Bănie să obţină calificarea în cupele europene, după ce a pierdut prima manşă cu 2-0. În turul 1 al Cupei Cupelor, ediţia 1985-1986, Ştiinţa reuşea să elimine AS Monaco, deşi cedase cu 2-0 în prima manşă, în Principat. Golurile lui Bellone şi Genghini de pe ”Louis II” le confereau monegascilor un avantaj confortabil, dar pe „Centralul” din Bănie urmau să întâlnească o echipă extrem, de determinată şi susţinută frenetic de peste 40.000 de spectatori. Avea să fie penultima mare calificare a Universităţii Craiova din istoria sa, dacă punem la socoteală şi eliminarea lui Galatasaray Istanbul, în următorul an.

La ora returului cu AS Monaco, Ştiinţa păstrase din perioada Maxima: portarul, Silviu Lung, cvartetul defensiv şi pe „Gheorghiţă” Geolgău, cel care avea să fie şi eroul calificării de pe „Central”, cu o dublă istorică. Cealaltă reuşită i-a aparţinut lui Marian Bîcu, dintr-un penalty obţinut de Pavel Badea.

La formaţia din Monte Carlo evoluau atunci campionii europeni cu Franţa din 1984, Amoros, Bravo, Genghini şi Belonne, acesta din urmă marcând în finala câştigată cu 2-0 pe „Parc de Princes”, contra Spaniei.

Universitatea Craiova – AS Monaco 3-0 e pe locul 4 într-un top formulat în 2018 de France Fooitball al celor mai mari rușini suferite de fotbalul francez. “Meciul de la Craiova s-a jucat pe un câmp de cartofi cu 43.000 de spectatori ostili. Francezii erau mulțumiți cu apărarea, dar ideea n-a fost tocmai bună”, au scris cei de la France Football.

Ierarhia întocmită de revista care decernează „Balonul de Aur” era dominată de celebrul Barcelona – PSG 6-1, din 2017, când catalanii au obținut calificarea în sferturile Ligii Campionilor după ce au pierdut în prima manșă 0-4 la Paris. Auxerre – Tenerife  0-1, din 1993 şi Apollon Limassol – Nice 2-0 din 2013 sunt celelalte meciuri care completează „podiumul ruşinii” fotbalului francez la nivel de club.

În turul 2 al Cupei Cupelor ediţia 1985-1986, Universitatea Craiova avea să fie eliminată de echipa care urma să şi câştige trofeul, Dinamo Kiev, după 2-2 în Bănie şi 0-3 în capitala de acum a Ucrainei, care făcea parte atunci din URSS. Dinamo Kiev avea în teren celebra echipă formată de Valery Lobanovsky, în care jucau 2 „Baloane de Aur”, Blohin şi Belanov, dar şi alte staruri precum: Zavarov, Demianenko, Yaremchuk, Kuzneţov, Raţ, Besonov sau Baltacha. Cinci dintre ei plus Valery Lobanovsky aveau să devină în 1988 vicecampioni continentali cu URSS, pierzând finala Euro 1988 de la Munchen, cu Olanda, scor 0-2.

O remontada de dată recentă, dar de la 0-1, a bifat Universitatea Craiova acum doi ani, când oltenii s-au calificat în play-off-ul Conference League, după ce s-a impus cu 3-0 pe teren propriu cu Zorya Luhansk, ucrainenii câştigând cu 1-0 prima manşă, disputată pe teren neutru, în Polonia, la Lublin. La debutul lui Mirel Rădoi pe banca tehnică a Ştiinţei, alb-albaştrii se impuneau cu 3-0 în Bănie, prin golurile marcate de Raul Silva, Baiaram şi Bancu. Craiova n-avea să ajungă însă în grupe, fiind eliminată, la lovituri de departajare, de Hapoel Beer Sheva.

 Cupa Cupelor, turul 1, manşa secundă, 2 octombrie 1985, stadion: „Central”, Craiova, spectatori: 43.000

Universitatea Craiova – AS Monaco 3-0, după 0-2 în tur.

Au marcat: Geolgău (min. 19 și 78) și Bîcu (min. 75 – penalty)

Universitatea Craiova: Lung – Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu – Ad. Popescu, Mănăilă, Cățoi (Cioroianu, min. 46), Badea – Geolgău, Bîcu. Antrenor: Mircea Rădulescu.

AS Monaco: Ettori – Amoros, Stojkovic, Simon (Anziani, min. 84), Liegeon – Bravo, Puel, Genghini, Bijotat – Bellone, Fofana. Antrenor: Lucien Muller.

Arbitru: Aron Schmidhuber (Germania).