Ostroveni, comuna care investeşte în sănătate şi educaţie

0
4413

În comuna Ostroveni, ieri dimineaţă, era forfotă mare. Localnicii erau prinşi cu diverse activităţi agricole,  iar la Primărie se împărţeau sarcini, în vederea finalizării unor proiecte începute şi care sunt în plină desfăşurare. În localitatea Grindeni se afla şi primarul Ostroveniului, Silviu Preduş, un om harnic şi respectat în comunitatea sa, edilul verifica modul în care beneficiarii Legii 416 îşi fac treaba. Totodată, s-a intrat în linie dreaptă şi cu două investiţii importante : un dispensar medical şi o grădiniţă modernă la Lişteava, un alt sat arondat comunei Ostroveni. S-a trecut de licitaţii şi e pregătit şantierul, poate să înceapă treaba.

Acţiunea de nivelare a drumurilor era luni dimineaţă în toi. Zeci de oameni prestau în contul banilor primiţi şi spuneau că nu fac muncă de mântuială, ci o fac cu drag, pentru că şi ei trăiesc aici. „Este o acţiune mai amplă la nivel comunal, de întreţinere a drumurilor. În fiecare an, sau după mai multe ploi, nivelăm drumurile, să nu aibă oamenii probleme cu accesul pe aceste alei, mai ales că sunt înguste. Totodată curăţăm canalele şi scurgerile apelor pluviale. Au fost ceva ploi şi nu vrem să avem probleme, mai ales că vremea nu e prea prietenoasă cu noi nici în perioada următoare. Lucrăm cu cei de la 416. Vin de fiecare dată când sunt chemaţi şi chiar fac treabă bună. Dacă nu ar fi ei, chiar nu am avea cu cine”, ne explică Silviu Preduş, primarul comunei Ostroveni.

Campioni la porumb şi grâu

Locuitorii din Ostroveni sunt recunoscuţi prin culturile de porumb, floarea-soarelui şi grâu. Ploile nu au afectat foarte mult recoltarea grâului, iar oamenii sunt mulţumiţi de ce au acum în hambare. „Cam 4000 de kilograme la hectar. Se putea şi mai bine dar ploile au ami afectat prin unele locuri culturile. Dar compensăm cu culturi foarte bune de porum şi floarea-soarelui. E bine că au şi unde să dea producţia, sunt trei agenţi economici importanţi în Dolj care contractează aproape toată cantitatea de cereale, ceea ce face atractivă agricultura în această zonă a judeţului…”, a explicat Silviu Preduş.  

Un dispensar şi o grădiniţă la standarde europene

Nici la capitolul investiţii, Ostroveniul nu stă prost. Primarul a făcut eforturi mari ca şi localitatea pe care cu mândrie o reprezinte să fie pe lista Ministerului Dezvoltării Regionale, aşa că a prins ceva fonduri, nu atât cât şi-ar fi dorit pentru cetăţenii Ostroveniului, dar suficienţi pentru a duce la bun sfârşit două proiecte importante, în două domenii vitale : sănătate şi educaţie. Este vorba de două proiecte derulate prin PNDL, un dispensar medical, investiţie care se ridică la 2,7 miliarde lei fără TVA şi o grădiniţă, la Lişteava, lucrările ridicându-se la peste 3,4 miliarde de lei, fără TVA. „Vorbim de lucrări complexe, la ambele investiţii. Se reface acoperişul celor două imobile grav avariate, mai exact facem un acoperiş nou, izolaţie exterioară. Instalaţie de încălzire şi la dispensar şi la grădiniţă. Până în acest moment am terminat cu licitaţiile, este partea cea mai grea şi birocratică şi am dat drumul la şantier. Nu cred că putem să finalizăm lucrările la grădiniţă până la începerea anului şcolar, dar cred că cel târziu în primăvară totul va fi gata, iar copilaşii noştri vor fi foarte bucuroşi de un astfel de spaţiu interactiv.”, a explicat primarul localităţii Ostriveni. 

O primărie cu o faţadă nouă

Grădiniţa de la Lişteava completează celelalte două investiţii făcute în educaţie. Este vorba de consolidarea şi modernizarea a altor două grădiniţe, una la Ostroveni şi alta la Orăşani. Ambele proiecte au demarat şi s-au finalizat anul trecut, iar fondurile au venit tot prin PNDL. Edilul spune că ar face mai multe şi că nu are linişte până nu modernizează şi şcolile, unde învaţă câteva sute de elevi. Sunt două unităţi şcolare, una la Lişteava şi cealaltă la Ostroveni. Şi aceste investiţii sunt pe lista Ministerului Dezvoltării Regionale, dar, momentan, pe lista de aşteptare. Silviu Preduş e convis că la anul o să le vină rândul. Acum, primarul mai urmăreşte modul în care se desfăşoară lucrările la Teatrul de Vară. „Aici vorbim de o lucrarea pe fonduri europene. Proiectul se va derula prin AFIR, iar la primăvara, aş vrea să renovez primăria, nu s-a mai făcut nimic din 2005. Am bugetat deja banii pentru renovarea ei. Vom schimba tocăria, vom reface exteriorul. Noi am estimat un cost de 4 miliarde, dar cred că lucrarea va costa mai puţin”, a mai spus Silviu Preduş

Masterplanul de apă şi canal, o necesitate

Două alte mari proiecte pe fonduri europene fac subiectul preferat al primarului de la Ostroveni. Edilul spune foarte clar că fără apă curentă, canalizare şi o colectare selectivă a gunoiului menajer nu poţi să vorbeşti de civilizaţie, de condiţii decente de trai. Acesta este motivul pentru care urmăreşte foarte atent modul în care se derulează cele două mari proiecte : Masterplanul de apă şi canal şi Masterplanul de deşeuri, Ostroveniul fiind prins în ambele. „Urmează să beneficiem şi noi de 35 de km de canalizare şi 22 km de conductă de apă potabilă. Ţin foarte mult la realizarea acestui proiect. Efectiv, cer cetăţenii : apă curentă şi canalizare. Cu colectarea gunoiului suntem în linie dreaptă. S-au împărţit pubelele la oameni, cine nu a fost găsit la prima distribuire va fi contactat de firma respectivă în perioada următoare şi toată lumea va avea recipientul de colectare. Apoi s-au făcut 19 centre unde se găsesc cele trei depozite, unde se face selectarea : plastic, sticlă şi hârtie. Începând cu 1 august, o dată pe săptămână firma care se ocupă cu strânsul gunoiului, va trimite câte o maşină ce va trece pe la fiecare cetăţean şi îi va ridica gunoiul. Aşa este civilizat şi cred că rezolvăm o mare problemă legată de mediu”, a mai spus edilul localităţii Ostroveni.

700 de lămpi care consumă puţin şi luminează foarte bine

Şi pentru ca cetăţeanul să fie în siguranţă, primarul Ostroveniului spune că un alt proiect important este cel legat de iluminatul stradal. „Este foarte important ca omul să circule în siguranţă prin toată localitatea, fără să-i fie teamă. Am început cu mai mult timp în urmă să înlocuim lămpile vechi cu altele noi. Am apucat să montăm în jur de 200 de lămpi. Le-am şi verificat între timp şi suntem foarte mulţumiţi de performanţele lor. Consumă puţin şi luminează foarte bine. Acesta este motivul pentru care vom continua cu înlocuirea celor vechi, urmează să montăm alte 700 de lămpi. În felul acesta ne apropiem de finalizarea acestui proiect, zicem noi benefic pentru cetăţeni, benefic pentru cei mici, dar şi pentru vârstnici….”, a precizat Silviu Preduş, primarul comunei Ostroveni.