Radiaţiile solare, un adevărat pericol!

0
521

Nu doar temperaturile sufocante creează neplăceri în această perioadă, ci şi expunerea prelungită la soare. Medicii dermatologi avertizează că în zilele în care indicele UV este ridicat trebuie luate măsuri de protecţie a pielii. Ieri, spre exemplu, în Oltenia indicele UV a fost între 6-7, ceea ce înseamnă un risc crescut. În acest caz, medicii recomandă ca expunerea la soare să fie redusă până în ora 10.00 şi reluată după ora 16.00, iar cremele aplicate să aibă factor de protecţie ridicat.

Specialiştii avertizează că expunerea prelungită la soare în sezonul estival, mai ales la orele amiezii, trebuie evitată. Motivul: radiaţiile ultraviolete sunt foarte periculoase, iar zona însorită a Doljului este una cu atât mai problematică în ceea ce priveşte bolile dermatologice. Anual, peste 200 de persoane care trec pragul clinicii din cadrul Spitalului Judeţean Craiova sunt diagnosticate cu diverse forme de cancer de piele. La fel de adevărat este însă că, dacă sunt diagnosticate din timp, bolile de piele pot fi tratate. De bază rămâne însă protecţia, în primul rând prin evitarea expunerilor excesive la soare, dar şi prin folosirea cremelor fotoprotectoare, prin limitarea acţiunii altor factori de risc, aşa cum ar fi infecţiile virale, substanţele chimice sau traumatismele mecanice.

Atenţie la aluniţe!

De patru ori a crescut în ultimii 30 de ani numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de piele. Cauzele sunt diverse, printre  factorii ce contribuie la apariţia acestei afecţiuni numărându-se, pe lângă radiaţiile solare şi stresul, alimentaţia, imunitatea scăzută, bolile metabolice. Mare parte din leziunile diagnosticate sunt însă cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Din acest motiv, medicii au evidenţiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de câte ori o aluniţă se modifică. Cancerul de piele poate fi tratat şi în mare parte poate fi vindecat, doar ca pacienţii să nu neglijeze dezvoltarea acestor leziuni. Mai periculos este melanomul, pentru că, acesta, dezvoltat pe anumite aluniţe, reprezintă o leziune foarte agresivă.

Creme cu factor de protecţie în funcţie de tipul de piele

Cremele antisolare trebuie alese astfel încât să asigure protecţie completă, atât împotriva UVB cât şi împotriva UVA. Factorul de protecţie solară înscris pe ambalaj se referă de fapt doar la protecţia împotriva radiaţia UVB. Dacă se folosesc creme care au doar factor de protecţie pentru UVB atunci nu se produc arsuri, dar există risc de apariţie a cancerului deoarece radiaţiile de tip A au lungime de undă mai mare, deci şi penetrabilitate mai mare şi pot determina în timp modificări celulare de tip cancerigen. Trebuie alese produse rezistente la apă, adecvate fiecărui tip de piele şi de preferinţă, care să nu conţină parfumuri sau parabeni. În funcţie de tipul de piele, se folosesc creme cu factor de protecţie de la FPS 15 până la 50. Crema se aplică în peliculă subţire, recomandabil cu 20 minute înainte de expunerea la soare şi de fiecare dată după ce s-a intrat în apă fiind preferabil să se aplice pe tot parcursul expunerii la soare. Pielea din jurul ochilor are nevoie de protecţie solară, mai ales că este delicată şi se poate arde cu uşurinţă.

Boli dermatologice şi din locurile de scăldat neamenajate

Pe lângă razele soarelui, în această perioadă, periculoase sunt şi bolile dermatologice, ce pot fi contactate din locurile de scăldat. Medicii atrag atenţia asupra pericolului contactării unor boli de piele, cum ar fi micozele sau eczemele. Pe lângă bolile dermatologice, pe lista afecţiunilor ce pot fi contactate din apă se mai regăsesc leptospiroza – boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului, a rinichilor şi icter. De asemenea, există riscul îmbolnăvirii de meningită, boală ce se manifestă prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă. Uneori, boli digestive sau afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite şi sinuzite. Nu în ultimul rând, foarte periculoase pot fi înţepăturile de căpuşe.