Cel mai amplu festival de arta animației pe care l-au avut vreodată Craiova și Oltenia se va desfășura între 25 august și 1 septembrie, aproximativ 70 de artiști din întreaga țară, dar și din Bulgaria și Serbia, provocând publicul la o mulțime de evenimente în aer liber.
Parade cu păpuși supradimensionate și animație stradală, 40 de reprezentații susținute de peste 15 trupe de la teatre din țară și companii private – în parcuri, în centrul orașului și în cartiere –, ateliere de creație, proiecții de filme de animație și o foarte mare expoziție de scenografie deschisă la Centrul Multifuncțional sunt principalele repere ale programului Festivalului „Puppets occupy street”. Evenimentul este organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, cu susținerea financiară a Primăriei și Consiliului Local Municipal și sub egida „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”.
„Astfel de festival de stradă, cu specific exclusiv păpușăresc, nu cred că există în România. Iar unul dintre obiectivele noastre este să aducem cât mai multe persoane spre această artă a animației. Pentru că teatrul de păpuși este pentru toate vârstele, indiferent de povestea spusă”, este de părere Adriana Teodorescu, managerul Teatrului „Colibri”.
Inspirați de mișcarea internațională de stradă „Occupy”
Un festival de anvergură dedicat artei păpușărești – care să valorifice potențialul creator al acestei bresle și să bucure spectatorii prin frumusețea ei – este o idee mai veche a reprezentanților Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”. Din diferite motive, mai cu seamă financiare, n-a putut fi concretizată în anii din urmă. Până acum, când a prins contur, fiind degrabă susținută de o mulțime de actanți ai mișcării păpușărești naționale și nu numai.
Potrivit managerului Teatrului „Colibri”, Adriana Teodorescu, ideea ediției-pilot a Festivalului „Puppets occupy street” „vine din apetența craiovenilor pentru spectacole de stradă, indiferent sub ce formă sunt”: «Am testat lucrul acesta anul trecut, când am organizat prima ediție a „Maratonului păpușilor” și i-am văzut foarte dornici de reprezentații în aer liber și bucuroși să descopere teatrul de păpuși în stradă. Apoi, la fel de bucuroși i-am văzut când au participat la gala de inaugurare a noului nostru sediu, de pe Calea București nr. 56». Totodată, ideea a avut la bază mișcarea internațională „Occupy”, „o mișcare populară de stradă care a pornit din America, în 2009, la declanșarea crizei economice, și a cuprins, sub diverse forme, tot pământul”.
Paradă cu păpuși gigantice reprezentând apa, aerul, focul și pământul
Deși și-ar dori să aibă de la bun început amploarea și succesul unor festivaluri europene de renume – iar gândul nu ocolește Festivalul Mondial al Teatrelor de Păpuși de la Charleville Mezieres, din Franța –, reprezentanții Teatrului „Colibri” nu se grăbesc să bifeze doar un eveniment, ci să creeze o tradiție. „Dorim să creăm pe termen lung în Craiova un festival de mare anvergură. Dar acest festival nu cred că trebuie pornit ca un mare boom, pentru că nici un astfel de eveniment de mare succes n-a pornit astfel. Cele mai multe au atins ediții cu două cifre și au multă istorie în spate dezvoltându-se an de an. Nu cred în arderea etapelor. Din acest motiv, anul acesta vom avea un festival exclusiv românesc, chiar dacă vor fi două trupe invitate de peste hotare, din Bulgaria și Serbia”, a mai spus teatrologul Adriana Teodorescu.
Aproximativ 70 de artiști vor „ocupa” străzile Craiovei în perioada 25 august – 1 septembrie, propunând publicului de toate vârstele o mulțime de evenimente îndeosebi în aer liber. Festivalul „Puppets occupy street” se va deschide cu o paradă cu păpuși gigantice, care vor anunța edițiile viitoare ale evenimentului. „Această ediție este construită în primul rând pe povești românești, dar asta nu înseamnă că nu își vor face loc și celebrele basme universale. Cele patru păpuși supradimensionate care vor anima străzile reprezintă cele patru elemente fundamentale ale vieții: apa, aerul, focul și pământul. Iar această geneză va determina edițiile ce vor urma. Suntem obligați, așadar, prin ediția de anul acesta ca ediția de la anul să existe. Evident, la un nivel superior!”, a mai declarat Adriana Teodorescu.
Show extraordinar al artiștilor de la „Lightwave Theatre Company”
Peste 15 trupe – fie de la teatre din țară, fie companii private – au fost invitate la festivalul de la Craiova. Din București vor veni companiile „MAG”, „Muschetarii”, „PurAnima” și „AnimArts”, cărora li se vor alătura arădenii Nuți și Sorin Dorobanțu, „Geppetto”, „Mizart” și „Tărâmul poveștilor Dollo”. De asemenea, vor oferi reprezentații trupe de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara, Secția de Păpuși „Ciufulici” a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova, Teatrul de Păpuși din Vidin (Bulgaria), precum și artiști din Serbia. În încheiere, publicul îi va putea vedea, într-un show extraordinar, pe artiștii de la „Lightwave Theatre Company”, din capitală.
Cele mai multe dintre trupe sunt private, iar invitația la festivalul de la Craiova a venit și ca un semn de apreciere și de încurajare a artei lor. „Avem un potențial fantastic în ceea ce privește teatrul de păpuși. Și atunci foarte mulți dintre artiștii care sunt angajați în teatre de stat au și trupe private. Cred că este unul dintre cele mai normale lucruri să se întâmple și în România așa ceva. Ei trebuie să fie încurajați, pentru că sunt foarte buni și au producții foarte bune și muncite cel puțin la fel de mult cum sunt producțiile unui teatru. În Arad și București, de exemplu, sunt foarte multe trupe și companii private. În plus, un teatru de stat vine la un festival cu 10, 14, 20 de oameni. O trupă privată aduce 2, 4, 5 oameni. Eficiența este aceeași, spectaculozitatea este aceeași. Uneori poate implicarea și energia sunt mai mari, pentru că teatrele – așa e legea! – nu motivează financiar sub nici o formă un păpușar. Din ce în ce mai puțini sunt tinerii care se îndreaptă spre această meserie, care este atât de frumoasă și atât de ofertantă”, explică managerul teatrului craiovean.
Poftiți „La șezătoare cu fluiere și povești” și la confecționat măști „Commedia dell‘arte”!
În total, între 26 și 31 august, craiovenii vor putea vedea aproximativ 40 de spectacole de mai multe genuri, prezentate în diferite spații ale orașului. Zilnic, reprezentații și animație stradală cu marionete vor avea loc, simultan, după ora 18.00, în centru și în Parcul „Nicolae Romanescu”, cărora, rând pe rând, li se vor adăuga zone precum Parcul Pușkin, cartierul Craiovița Nouă, părculețul de lângă Liceul de Arte „Marin Sorescu” ș.a.
Tot zilnic, craiovenii de toate vârstele vor putea lua parte la o mulțime și o diversitate de ateliere de creație susținute – majoritatea în aer liber – de păpușari, scenografi și nu numai. Vor putea sta „La șezătoare cu fluiere și povești” cu membrii trupei „Trei parale”, vor păpușări cu actrița Geo Dinescu sau vor descoperi animația digitală cu Marin Fagu. De asemenea, se vor putea înscrie la atelierul de măști „Commedia dell’arte” și la atelierul de confecționat machete de decor din materiale reciclabile, după o poveste românească, ambele coordonate de Oltea-Clara Dărânga Râșnovanu.
Focus pe breasla artiștilor păpușari
Programul va mai cuprinde proiecții de filme de animație, precum și o amplă expoziție de scenografie. Aceasta va reuni păpuși din spectacole mai vechi și mai noi ale Teatrului „Colibri” și ale altor instituții de profil din țară și va fi vernisată chiar în prima zi a festivalului, la Centrul Multifuncțional. Nu vor lipsi din program nici întâlnirile colocviale între artiștii invitați, special organizate pentru ei. „Aceste întâlniri de breaslă lipsesc în festivalurile din țară. Artiștii nu prea se întâlnesc între ei… Vin, prestează și pleacă!”, spune Adriana Teodorescu.
Pe 28-29 august, organizatorii plănuiesc cea mai lungă noapte a păpușilor! „Un workshop ad hoc, am spune. Adică toți păpușarii invitați să poată participa la un fel de concurs (fără premii!) de improvizație pe teme date. Este unul dintre elementele care nouă, ca breaslă, de asemenea ne lipsește foarte mult. Puțină lume mai face tabere de creație, workshop-uri și pregătiri profesionale cu păpușarii în România, după ce se termină studiul în facultate”, explică managerul.
***
Festivalul „Puppets occupy street” este susținut financiar de Primăria și Consiliul Local Municipal Craiova și se va desfășura sub egida „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”. „Astfel de festival de stradă, cu specific exclusiv păpușăresc, eu nu cred că există în România. Sunt festivaluri care au reprezentații și în aer liber, și în sală, sunt festivaluri care se axează exclusiv pe spectacole pentru copii, deci nu pe arta animației… Oricum, cu certitudine este o premieră pentru Craiova și pentru Oltenia”, a subliniat teatrologul Adriana Teodorescu.