”Pachet pentru 55% reducere de emisii”, discuţii aplicate în Parlamentul European

0
515

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu susţine într-o postare pe facebook că în Parlamentul European sunt foarte multe discuții referitoare la așa numitul ”Pachet pentru 55% reducere de emisii” , care ar urma să ajungă pe masa eurodeputaţilor în următoarele săptămâni, și care include propuneri legislative referitoare la PactulEcologic.

“În calitatea mea de coordonator al politicilor de transport din grupul PPE am pregătit pozițiile grupului legate de acest pachet. Am reușit să trec prin grup pozițiile pe fiecare mod de transport, în speranța că atunci când vor veni propunerile, grupul să aibă deja o poziție. Va fi foarte dificil pentru că nu avem majoritate în Parlament și sunt foarte multe voci populiste care nu au decât o țintă: să reducem tot ce însemnă utilizare de combustibili fosili și o dată cu aceasta emisiile. Dar când îi întrebi cum, nu au nici un fel de răspuns. Când îi mai întrebi și: Ce facem cu locurile de muncă?, iarăși nu au nici un răspuns”, a explicat deputatul european.

Marinescu mai spune că în acelaşi timp se pregătesţte în Biroul grupului PPE, și o poziție generală, care include și celelalte domenii, nu doar transporturile. Există și discuții în contradictoriu, chiar în interiorul grupului, mai ales cu coordonatorul PPE din Comisia de Mediu (ENVI), care este german și are o poziție mai de stânga, având, prin urmare, probleme și cu delegația germană din PPE. “Se dorește introducerea comerțului cu certificate de CO2 atât  la transportul rutier, cât și la clădiri, ceea ce, după mine, va cauza probleme atât cetățenilor cât și companiilor. Eu sunt unul dintre cei care nu este de acord cu acest lucru, mai ales pentru că aceste propuneri nu se bazează pe nici un studiu de impact. Un certificat de emisii cu #CO2 nu inseamnă altceva decât că plătești ceva în plus la pompă. Germania l-a introdus deja. Am avut recent o discuție cu colegul meu german de la comisia de mediu și l-am intrebat dacă în afară de creșterea pretului la carburanți au scăzut emisiile. Oricum, un lucru este clar: sunt costuri care ar cădea pe umerii oamenilor, iar eu mă voi împotrivi cât pot”, a mai completat deputatul european Marian Jean Marinescu.