Deputatul Ringo Dămureanu, oprit în mod abuziv de către autoritățile sârbe

0
586

Partidul Neamului Românesc din Serbia își exprimă dezaprobarea și protestează ferm față de modul în care un demnitar al statului român, posesor de pașaport diplomatic, deputatul AUR Ringo Damureanu, a fost oprit în mod abuziv de către autoritățile sârbe de la punctele de frontieră Porțile de Fier I și II, în ziua 29.05.2021.
Explicația oficială al vameșilor sârbi a fost că deputatul român nu a avut hârtiile complete pentru cele 30 de exemplare ale „Atlasului lingvistic al zonei cuprinse intre Morava, Timoc și Dunăre“, pe care domnia sa intenționa să le ofere românilor care participau la manifestările culturale dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni și organizate de asociațiile românilor/vlahilor din zonă.

În această lucrare ștințifică sunt cuprinse cercetările legate de graiurile românești din Serbia de Rasarit, realizate sub patronajul Academiei Române, în colaborare cu Academia Sârbă pentru știință și artă. Proiectul a început în anul 2004, dar cercetările de teren din Serbia de Rasarit au fost marcate de multe incidente cu autoritățile și poliția locală care au încercat să îngreuneze lucările și finalizarea acestui proiect. Poliția a încercat permanent să intimideze, urmărind echipa de cercetatori români din Cluj care a lucrat la acest proiect.
În anul 2007, trei oameni de ștință alături de președintele Forumului rumânilor fiind escortați de poliția în satul Râm, comuna Veliko Gradiște și ținuți la Poliție până când, la intervenția secretarului de stat pentru minorități din cadrul Guvernului Serbiei, Petar Ladjevic, au fost nevoiți să le dea drumul.

După câțiva ani de lucru, volumele I și IV ale „Atlasului lingvistic al zonei cuprinse intre Morava, Timoc și Dunăre“ au fost finalizate și tiparite de către Academia Română la București. Parlamentarul român Ringo Damureanu a dorit ca câteva exemplare din această lucrarea să ajungă la românii/vlahii din Serbia de Rasarit, cu ocazia zilei Românilor de Pretutindeni. Aceste cârți urmau a fi oferite, cu titlu gratuit bibliotecilor din Serbia în zona unde traiesc românii, instituților de ștință care se ocupă de lingvistică, cum ar fi catedra de românistică din cadrul Universități din Belgrad.

În cadrul unei ample acțiuni de intimidare a deputatului român, vameșii de la punctul de trecere Porțile de Fier II nu au au permis ca aceste volume să fie introduse în Serbia. Un membru al securității sârbe a percheziționat mașina și lucrurile personale ale deputatului, cu toate că a acesta avea pașaport diplomatic, confiscând inclusiv ziarele din România care prezentau pe larg dezastrul ecologic din Bor care afectează mii de români din zonă.

Având în vedere această situația, Partidul Neamului Românesc din Serbia cere autorităților sârbești să cerceteze acest incident și tragă la răspundere funcționarii care au provocat acest incident și care a afectat inclusiv imaginea Serbiei în regiune, dar și relațiile bilaterale cu România.

Bor 31.05.2021.                                                      Predeşedinte
Predrag Balašević