Liberalii cer filtre de aer la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova

0
345

Consilierii PNL Dolj solicită autorităţilor judeţene să aloce fonduri de la buget pentru achiziţia unor instalaţii de filtrare a aerului, care să fie montate în sălile de terapie intensivă şi în cele de operaţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, acolo unde există riscul contractării de infecţii nozocomiale. De asemenea, liberalii mai cer bani şi pentru dotarea cu aparatură şi instrumentar nou a secţiilor de chirurgie.

Liberalii doljeni susţin că au depus o propunere în acest sens la Consiliul Judeţean Dolj, propunere care, deocamdată, nu se regăseşte pe ordinea de zi. „A fost depusă ieri (n.r. – marţi, 29 mai) şi nu am văzut-o pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi (n.r. – ieri), dar mai aşteptăm. Bani ar exista, dar probabil nu a fost timp pentru fundamentare”, a declarat consilierul judeţean PNL, Laurenţiu Ivanovici, într-o conferinţă de presă, organizată la partid cu câteva ore înainte de plenul CJ Dolj.

Potrivit liberalilor, este nevoie de sisteme performante de filtrare a aerului, cu filtre hepa, care să fie instalate atât în sălile de terapie intensivă, cât şi în cele în care se efectuează operaţiile, pentru a proteja pacienţii de contractarea unor eventuale infecţii nozocomiale. „Este binecunoscut faptul că numărul cazurilor de infecţii asociate asistenţei medicale, infecţiile nozocomiale, este în creştere. Aceste infecţii duc, de cele mai multe ori, la agravarea stării de sănătate a pacienţilor. Ei vin să se trateze pentru o anumită afecţiune, dar în urma contractării unui virus sau a unei bacterii foarte rezistente ajung într-o stare gravă, riscul de deces se dublează. Pe lângă impactul devastator asupra stării de sănătate a pacienţilor, trebuie să se aibă în vedere şi impactul financiar: numărul zilelor de spitalizare pentru un pacient creşte considerabil, iar un tratament cu medicamente scumpe şi puternice duce şi el la mai multe cheltuieli din partea spitalului”, a arătat Ivanovici.

Mai multe facilităţi pentru donatorii de sânge

De asemenea, liberalii au mai cerut achiziţia de aparatură performantă pentru staţia de sterilizare a spitalului, cele existente fiind insuficiente. „Considerăm că este nevoie să susţinem, în continuare, spitalul cu instalaţii, aparatură şi echipamente performante. Toate secţiile de chirurgie au solicitat achiziţii de instrumentar”, a mai spus consilierul liberal, Laurenţiu Ivanovici.

O altă propunere a liberalilor se referă la acordarea de facilităţi în plus donatorilor de sânge, cunoscută fiind criza de sânge care se manifestă în judeţ şi peste tot în ţară. „Am depus, tot în cadrul Consiliului Judeţean Dolj, o altă propunere de a oferi facilităţi în plus donatorilor de sânge. Încă nu a fost pusă pe ordinea de zi nici această propunere, o aşteptăm cu interes”. La propunerea preşedintelui filialei, Ştefan Stoica, şi cu spijinul primarilor liberali, PNL Dolj a iniţiat o companie de donare de sânge, răspunzând astfel apelului lansat, în repetate rânduri, de Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Dolj. Consilierul Laurenţiu Ivanovici a precizat că, până acum, acţiunea s-a derulat în două localităţi – Rojişte şi Apele Vii –  şi continuă, pe 5 iunie, la Siliştea Crucii şi Măceşu de Sus. „Sunt lucruri pe care le putem face, anume să aducem donatori acolo unde laboratorul mobil al Centrului de Transfuzii Dolj a ajuns. Vom continua această acţiune şi sperăm să mai găsim şi alţi susţinători”, a mai spus consilierul judeţean.