Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: „Propunerea pentru noul Cadru Financiar Multianual nu este acceptabilă”

0
440

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă și membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la propunerea privind noul Cadru Financiar Multianual (CFM) 2021-2027. Conform eurodeputatului român, propunerea pentru noul CFM nu este acceptabilă, calculele efectuate de Parlamentul European arătând că tăierile bugetare sunt mai mari, iar cele câteva creșteri sunt mai mici decât cele anunțate de Comisia Europeană. Așadar, bugetul pentru Politica de Coeziune este cu mai bine de 10% mai mic decât cel actual, iar cel pentru Politica Agricolă Comună este cu peste 15% mai mic.

Astfel, conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Calculele făcute de Parlamentul European demonstrează o situație mult mai îngrijorătoare decât o arăta anunțul inițial al Comisiei Europene. Propunerea, așa cum arată ea astăzi, e departe de a fi acceptabilă. Astăzi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care își exprimă toate îngrijorările sale și ne așteptăm ca acest lucru să fie luat în considerare de către Consiliu. 

Știm cu toții că, urmare a Brexitului, bugetul Uniunii își pierde o contribuție consistentă. Dar știm, de asemenea, că politicile UE sunt fundamentale pentru statele membre și pentru cetățenii săi, iar provocările sunt în creștere. Trebuie să ne confruntăm și cu noile realități, comparativ cu CFM-ul anterior -inclusiv chestiunile ce țin de apărare-, și nu putem face acest lucru cu un buget limitat sau prin reducerea alocărilor pentru politicile-cheie ale Uniunii: Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. Eu am fost raportorul Parlamentului European pentru actualul regulament privind Fondul de Coeziune și știu cât de important este și ce poate el să facă. Nu putem accepta reducerea lui cu 45%!”

„Totodată – a mai adăugat eurodeputatul Victor Boștinaru – statele membre știu foarte bine importanța valorii adăugate a politicilor și investițiilor UE de care beneficiază, în egală măsură și așa-numiții contributori neți, precum și beneficiarii neți. Este dovedit faptul că banii cheltuiți de către contributorii neți, direct sau indirect, se întorc înapoi în economia lor. 

Ne așteptăm la o schimbare drastică față de propunerea Comisiei, cu contribuții mai mari din partea statelor membre și cu un rol decisiv, în final, al resurselor proprii, care constituie un obiectiv îndelung urmărit de către Grupul S&D. Pur și simplu nu putem accepta un CFM care lărgește decalajele dintre statele membre, uitând principiul de bază al solidarității”.