Pact naţional pentru energie

0
512

complexul-energetic-oltenia-sub-lupa-dnaReprezentanţii sectorului energetic din România trebuie să aibă o voce mai puternică la Bruxelles, mai ales în contextul definirii unor linii importante ale politicii energetice a Uniunii Europene pentru viitor, a afirmat europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu, în cadrul evenimentului pe care l-a găzduit la Parlamentul European – „Romanian ENERGY DAY” – şi la care a participat alături de comisarul european Maroš Šefčovič. Eurodeputatul a făcut referire la oportunitatea unui pact naţional pentru energie asumat de toţi actorii naţionali, precum şi la nevoia prioritară a creării de politici pentru protejarea consumatorului vulnerabil, una dintre dezbateri fiind dedicată fenomenului „sărăciei energetice” şi soluţiilor pentru combaterea acestuia.

„Sunt bucuros că l-am avut alături de mine pe Vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil de Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, la evenimentul Romanian ENERGY DAY 2017 pe care l-am organizat împreună cu Centrul Român al Energiei în Parlamentul European.
Politica energetică este esenţială pentru economia şi societatea europeană şi românească. Pentru a elabora o strategie coerentă, trebuie să integrăm mai multe variabile precum securitatea energetică, problema consumatorilor vulnerabili, efectele climatice, costurile energiei, impactul digitalizării sau nevoia de finanţare.
Pentru ca viziunea României să se impună la Bruxelles este nevoie să organizăm astfel de evenimente, să elaborăm o strategie de promovare a intereselor noastre, să consolidăm relaţia cu partenerii regionali şi internaţionali, dar mai ales trebuie să avem obiective asumate de toţi actorii naţionali într-un pact naţional pentru energie.
Sunt convins că ne putem baza pe sprijinul majorităţii parlamentare, al executivului şi inclusiv al opoziţiei în orice demers pozitiv pentru România, pentru că de strategia noastră energetică depinde securitatea cetăţenilor pe care îi reprezentăm”, a afirmat Negrescu.

Comisarul Šefčovič a menţionat eforturile de a duce discuţiile despre Uniunea Energetică de la Bruxelles către statele membre, afirmând că se află în mijlocul unui turneu în acest sens, urmând să viziteze şi România în septembrie: “Sunt recunoscător autorităţilor româneşti pentru că România va găzdui cu această ocazie întâlnirea ministerială anuală a CESEC”.
(CESEC – Central and South Eastern Europe Gas Connectivity – este iniţiativa Comisiei Europene pentru conectarea reţelelor de gaze în Europa Centrală şi de Sud-Est).
Este important pentru mine ca România ca ţară să rămână un jucător activ în cadrul CESEC. De exemplu, România poate juca un rol mai proeminent în tranzacţionarea de gaze şi energie electrică în regiune. Acest lucru va ajuta la controlarea preţurilor la energie şi la creşterea securităţii aprovizionării în România şi în întreaga regiune CESEC”, a adăugat Vicepreşedintele Comisiei Europene, care s-a referit la ţara noastră ca la un “hub regional de energie”.

Desfăşurată timp de două zile, conferinţa „Romanian ENERGY DAY” a fost organizată de Centrul Român al Energiei (CRE), în cooperare cu eurodeputatul Victor Negrescu şi Reprezentanţa Permanentă a României la UE.
Evenimentul a reunit reprezentanţi ai decidenţilor în materie de politici energetice la nivel naţional şi european, ai Comisiei Europene, Parlamentului European, asociaţiilor profesionale şi companiilor energetice.
Tema din acest an a vizat cooperarea regională, ca instrument ce facilitează Uniunea Energetică – mecanisme şi iniţiative pentru industria energetică şi formatorii de politici. Printre subiectele abordate s-au numărat şi îmbunătăţirea securităţii energetice în regiunea central şi sud-est europeană, folosirea tehnologiilor digitale în domeniul energiei, pachetul „Energie Curată” lansat de Comisia Europeană.