Noi măsuri în vederea relocării, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente

0
388

medicamente-600x315O sumă de 30.000 de euro va fi alocată din Bugetul Ministerului Sănătăţii, pe anul 2017, pentru elaborarea de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a unei strategii de promovare a candidaturii României  pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Guvernul a adoptat astăzi un Memorandum privind reconfirmarea candidaturii României pentru relocarea EMA.

Strategia de promovare include editarea dosarului de candidatură, crearea de broşuri de prezentare, crearea unui site web şi a unui material video de prezentare.

Secretariatul General al Guvernului este mandatat să demareze, în regim de urgenţă, procedura de selecţie a clădirii pentru găzduirea EMA şi să încheie un acord de principiu cu dezvoltatorul pentru rezervarea clădirii până la finalizarea procesului de selecţie a oraşului gazdă al agenţiei.

Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale trebuie să finalizeze dosarul de candidatură în termen de 10 zile calendaristice de la aprobarea locaţiei definitive, dar nu mai târziu de 15 iulie 2017. Autorităţile vor informa guvernul despre stadiul dosarului de candidatură la data de 21.06.2017.

Informaţii suplimentare:

Guvernul a adoptat, în data de 21.03.2017, un prim memorandum privind prezentarea de către România a candidaturii pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene a Medicamentului. Ulterior prezentării candidaturii României, preşedintele Comisiei Europene şi cel al Consiliului European au transmis în atenţia Consiliului UE, la 24 mai, propunerea referitoare la procedura de luare a unei decizii. Propunerea prevede şi necesitatea reconfirmării de către statele membre a candidaturii pentru relocare, precum şi depunerea dosarelor de candidatură până pe 31 iulie 2017. Documentul enunţă şi criteriile specifice în baza cărora ar urma să fie formulată decizia de relocare şi reperele de calendar.

Comisia va examina proiectele şi va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului până la 15 septembrie 2017, urmând ca decizia finală să fie luată în cadrul Consiliului Afaceri Generale din octombrie 2017. Decizia ar urma să fie formulată în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având un număr egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autorităţii Bancare Europene.