Ostroveni – comuna care îşi ştie istoria, trăieşte prezentul şi pregăteşte viitorul

0
1143

Aflată pe zona de frontieră, cu tot ceea ce ţine de acest concept, comuna Ostroveni, de pe malul Dunării, trăieşte prezentul, are în spate trecutul şi se gândeşte la viitor.

ostroveni (4)Comuna Ostroveni este datată de mai multe sute de ani, dar, pe aceste locuri, dovezi ale civilizaţiei sunt consemnate în analele istoriei. Acum, sunt patru sate componente ale localităţii, inclusiv cel de centru: Lişteava, Orăşani şi Grindeni. „Lişteava” provine din limba latină – „list tulbure” – apă gălbuie care trecea prin apropierea unui castru roman, în urmă cu 2000 de ani, iar „Grindeni” vine de la „grind” – fâşie de pământ aflată pe malurile uni râu. De la „ostrov”, insulă, provine actualul nume – OSTROVENI. Este vorba de o adevărată istorie, care, prin cei de acum, este dusă mai departe.

Ziua de mâine a început…

ostroveni
Silviu Preduş

Revenim în prezent şi putem vorbi de  un plan adevărat de dezvoltare a comunei. Cel mai îndreptăţit să vorbească este primarul Silviu Preduş: „Am demarat lucrările de reabilitare a celor două grădiniţe, din satul de centru şi din Orăşani, prin fonduri puse la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării, iar începutul anului şcolar viitor îi va prinde pe copii în clădiri aflate la standarde moderne. Nu este singurul proiect aflat în derulare. Pentru prima dată, am plantat peste 3.000 de salcâmi – perdele de protecţie – în zonele „Moară – Dealul Buneatăţii” şi „Pod Grindeni”. De asemenea, pe acelaşi concept de protejare a solului, la punctul „Boc”, au fost plantaţi salcâmi. Nu putem trece cu vederea demararea acţiunilor de curăţenie în comună, prin participarea celor aproximativ 170 de beneficiari ai ajutorului social. Sunt numai câteva din acţiunile desfăşurate”. Micii fermieri şi-au demarat şi ei activitatea: vânzarea fructelor de sezon (căpşuni), a legumelor şi a cartofilor, plecând, peste tot în ţară, să-şi prezinte marfa. Au început  la plantarea răsadurilor de vară – toamnă, la pepeni, varză, etc. „În acest moment, putem spune că activitatea în agricultură merge bine. Avem peste 1.100 ha cultivate cu grâu, 285 cu porumb, 814 cu floarea-soarelui, 337 cu rapiţă, 201 cu triticale, 29 cu sorg, ş.a.m.d.”, a mai spus Silviu Preduş.

Ambiţii pentru viitor

ostroveni (3)Comuna Ostroveni este, deja, aproape de standardele europene, dar vrea mai mult. „Avem un dispensar medical, cu trei medici de familie. Domnul doctor Ion Dragomir are mai mult de 40 de ani de practică la noi şi, fiind specificul zonei, este şi un pescar adevărat. Avem şi un cabinet veterinar, unde Eugen Pîrvu, de loc din Ghizdăveşti, tot de-al nostru, a ajuns, în urmă cu 27 de ani la noi şi aici a rămas. Ne dorim şi mai multe proiecte care să le asigure locuitorilor tot confortul” – primarul din Ostroveni. Sunt programe ambiţioase, unele care au şanse ridicate de punere în aplicare. „Suntem prinşi în Master-planurile de apă-canalizare şi de depozitare a deşeurilor. De asemenea, vrem să realizăm circa 7 km de drumuri de exploataţii agricole şi să renovăm sediile primăriei, şcolilor şi grădiniţelor, să facem un iluminat public modern, cu led-uri. Dar, mai mult, dorim să tragem în localitate cât mai mulţi investitori, cărora le oferim facilităţi fiscale, în limitele legale, prin scăderea taxelor şi impozitelor. Avem trei grajduri care pot fi concesionate, pentru demararea unor afaceri cu crearea unor locuri de muncă, un modul, tot al comunităţii locale, unde, de asemenea, pot fi desfăşurate activităţi lucrative, şi mai avem un teren de aproximativ 100 ha, care poate fi concesionat, cu un potenţial ridicat agricol”, a mai menţionat Silviu Preduş.

Comuna va avea o zi a ei

ostroveni (2)Pentru prima dată, localitatea va avea o zi de sărbătoare a ei, în prima săptămână din luna septembrie a fiecărui an, luând în calcul şi Sfânta Maria Mică, aşa cum este cunoscută, sau Naşterea Maicii Domnului, care este pe 8 septembrie. «Dacă vorbim de prezent şi de viitor, ne vom axa pe reînfiinţarea Ansamblului Folcloric „Alunelul”, care, de-a lungul anilor, ne-a adus foarte multe elogii, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, şi vom încuraja copiii, în tot ceea ce ţine de activitatea lor. Am stabilit, deja, prin votul consilierilor locali, ca microbuzul şcolar să-i ducă pe elevi la toate concursurile judeţene şi naţionale, iar cei mai merituoşi dintre ei vor fi premiaţi. Să ştiţi că nu am uitat nici sportul. Avem o echipă, „Recolta”, care are rezultate bune în Divizia D, iar acolo ne vom axa pe creşterea şi promovarea tinerilor din localitate. Vom sprijini tineretul, fiindcă suntem convinşi că ne vor aduce, mai devreme sau mai târziu, faimă», a mai precizat Silviu Preduş.