În cadrul Zilelor Craiovei / Ateliere de grafică şi obiecte de colecţie, la Muzeul de Artă

0
485

Muzeul de Artă este un reper pe care nu trebuie să-l rataţi în această perioadă. În săptămâna de manifestări destinate Zilelor Craiovei, copiii sunt invitaţi să ia parte la atelierele de grafică, organizate în curtea instituţiei, iar craiovenii sunt aşteptaţi să treacă pragul unei expoziţii de pictură flamandă, care cuprinde şi obiecte de patrimoniu, expuse rar publicului larg.

muzeul de artaCurtea Muzeului de Artă a fost, ieri, gazda atelierelor de grafică de carte pentru copii, manifestări incluse în programul Zilelor Craiovei. Elevii clasei a VI-a de la Liceul „Henri Coandă”, însoţiţi de profesorul Mădălina Stancu, au petrecut câteva ore, fiind conduşi de organizatori în lumea minunată a fabulelor. Pornind de la texte şi ajutându-se de creioane colorate şi acuarele, au conturat apoi personajele pe care le-au întâlnit în paginile cărţilor. „Am pornit de la fabulele lui Esop şi Anton Pann pe care le-am lecturat copiilor, explicându-le şi morala fiecăreia. Au fost interesaţi şi au colorat apoi personajele despre care am povestit împreună”, ne-a declarat Rusalia Crăciunoiu, muzeograf şi coordonator al proiectului. Atelierele continuă şi astăzi, când elevii de Liceul de Arte, clasa de pian a profesorului Oana Constantinescu, vor lua parte la atelierul ”O poveste cu sunete şi culori”. Joi, de Ziua Copilului, atelierele de grafică îi vor avea oaspeţi pe alţi elevi care vor aşeza versurile unor poezii, în culori pastelate.

„Colţul Colecţionarului”, o expoziţie de pictură flamandă

O expoziţie inedită îi aşteaptă pe vizitatori şi în interiorul Muzeului de Artă. Sub titlul „Colţul Colecţionarului”, muzeografii s-au străduit să recreeze un decor de secol XVII, din care nu lipsesc tablourile pictorilor flamanzi, dar şi diferite obiecte valoroase, care se găsesc în „Colecţia Europeană” a Muzeului de Artă. „Am dorit să punem în scenă un cabinet al unui colecţionar de artă, care aparţine secolului al XVII-lea, cabinete pe care le considerăm nişte muzeele incipiente. Pornind de la un tablou pe care îl avem în patrimoniu, în colecţia de pictură flamandă – „Franken III” – şi făcând cercetare cu alte tablouri de aceeaşi natură, am reconstituit atmosfera unui astfel de cabinet. Are o valoare deosebită deoarece sunt obiecte care aparţin colecţiei europene a muzeului nostru, colecţie pe care nu o expunem decât periodic”, ne-a explicat Laura Tiparu, muzeograful care s-a ocupat de realizarea acestei expoziţii din pictură flamandă. Expoziţia „Colţul Colecţionarului” cuprinde, pe lângă tablourile pictorilor flamanzi, şi obiecte de patrimoniu, precum mobilier de epocă, ceramică, porţelanuri, orfevrărie.

Expoziţia de pictură flamandă este găzduită în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă, pe toată durata acestei săptămâni, fiind organizată în cadrul Zilelor Craiovei şi putând fi vizitată între orele 10.00 şi 17.00.