Episodul „Oltenia pentru Moldova”, rememorat la Almăj

0
788

Oltenia pentru  MoldovaCentrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, împreună cu Școala Gimnazială „Ion Gh. Pleşa” Almăj (Dolj), Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani şi Școala Gimnazială „Teofil Vâlcu” Hăneşti (Botoşani) organizează Săptămâna „Oltenia pentru Moldova”, în cadrul căreia prezintă volumul „(re)amintiri: Oltenia pentru Moldova. Foametea din 1946 – 1947”, editat de C.J.C.P.C.T. Dolj în anul 2016.

Bazată pe o poveste reală, relatată de Maria Zbanţ din comuna Hăneşti, judeţul Botoşani, pe mărturiile mai multor localnici din comuna doljeană Almăj şi documente de la Serviciul Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale, cartea creionează o urmă a memoriei ce păstrează vie intensitatea chinului, a dramelor, dar şi căldura omeniei oltenilor, cum a fost şi Gheorghe Virgil Ionescu, din satul Bogea (Almăj), care le-au întins o mână de ajutor moldovenilor grav afectaţi de foametea din ’46 – ’47. 

„Profesori, elevi, istorici din judeţele menţionate vor face împreună o călătorie alături de noi pe drumul cu re(amintiri), destăinuiri care au făcut posibilă această carte, drum care porneşte din Dolj şi care se va opri în satul Moara Jorii (comuna Hăneşti – Botoşani), pe prispa casei unde vreme de decenii Grigore şi Aglaia Bongeag, părinţii Mariei Zbanţ, au vorbit cu recunoştinţă, până s-au stins, despre oltenii care i-au pus pe picioare, pe ei şi pe copiii lor, şi le-au dat şansa atunci să revină sănătoşi, acasă, în Moldova”, precizează reprezentanţii C.J.C.P.C.T. Dolj.

   Volumul este prezentat astăzi, în cadrul unei întâlniri care are loc începând cu ora 9.30 la Școala Gimnazială „Ion Gh. Pleşa” din Almăj, în prezenţa directorului, prof. Ion Tănasie, a profesorilor Elena Preduşel şi Marcel Popescu. În perioada 7-10 iunie, cartea va fi lansată în cadrul a patru evenimente care vor fi organizate în judeţul Botoşani.