Ţânţarii vor fi stârpiţi, din nou, cu avionul

0
686

Şi în această vară, dezinsecţia se va face cu ajutorul avionului utilitar. Consilierii municipali au aprobat, în ultima şedinţă de săptămâna trecută, tarifele pentru acţiunile de dezinsecţie şi deratizare, dar nu înainte de a se contra pe marginea preţurilor propuse de Salubritate Craiova.DEZINSECTIE

Înainte de vot, consilierii opoziţiei au cerut explicaţii executivului Primăriei cu privire la acest proiect de hotărâre. Consilierul liberal Marian Vasile a pus problema dacă este bine să se aprobe aceste tarife înainte de finalizarea licitaţiei pentru desemnarea firmei ce va face dezinsecţia şi deratizarea în oraş. Primarul Lia Olguţa Vasilescu i-a replicat acestuia că licitaţia care se află în desfăşurare nu este afectată în nici un fel de acest proiect de hotărâre întrucât autorităţile locale trebuie să ştie care este preţul maxim de la care se poate pleca. Alesul PNL Marian Vasile a insistat că este totuşi mai bine să se aştepte până la finalizarea licitaţiei, urmând ca apoi să se vină cu tarifele aprobate de CLM Craiova.

Ceartă pe tarife

„Aşa se face, domnul Vasile. Credeţi-mă că nu este bine să vă dau răspunsul”, a intervenit Olguţa Vasilescu şi l-a provocat ironic pe consilierul PNL. „Puneţi-mă la încercare”, a replicat acesta, pe acelaşi ton. Primarul Craiovei a precizat apoi că, după cum se obişnuieşte la orice licitaţie, preţul coboară deoarece firmele participante la licitaţie vin cu oferte mai mici de preţ pentru a câştiga licitaţia. În felul acesta municipalitatea craioveană iese în avantaj. Consilierul liberal nu a acceptat nici această explicaţie, iar în cele din urmă proiectul de hotărâre a fost supus votului şi a fost aprobat cu majoritate de voturi. Trei consilieri liberali s-au abţinut – Marian Vasile, Pavel Badea şi Marinel Florescu.

Dezinsecţia cu avionul, mai ieftină decât anul trecut

Tarifele au fost propuse de SC Salubritate SRL şi urmează să fie votate şi în adunarea generală a asociaţiei intercomunitare Salubris. Potrivit proiectului de hotărâre, dezinsecţia în Craiova se va face în două feluri, atât la sol, cât şi din aer. Consilierii au aprobat dezinsecţia autospecializată FIAT – la un preţ de 112,47 de lei pe hectar, dar şi dezinsecţie aeriană, cu aviaţia utilitară. În acest ultim caz, Salubritatea vine cu o propunere de tarif de 98,76 de lei pe hectar, un preţ mai ieftin decât în anul trecut, acesta fiind al doilea an în care se foloseşte avionul pentru combaterea ţânţarilor. În primăvara lui 2015, consilierii municipali au votat un tarif de 128,10 lei pe hectar pentru activitatea de dezinsecţie prin pulverizare aeriană.dezinsectie 1

810 hectare trebuie tratate

Consilierii au aprobat şi tarifele pentru acţiunile de deratizare şi dezinfecţie, de 216,39 de lei pe hectar, respectiv 31,52 de lei pentru o suprafaţă de 100 de metri pătraţi. Anul trecut, autorităţile locale au efectuat dezinsecţia pe o suprafaţă totală de 810 hectare, domeniul public al municipiului, incluzând aici şi ochiurile de apă, dar şi parcurile şi grădinile publice, care sunt considerate focare pentru larvele de ţânţari. Produsul care s-a folosit pentru combaterea ţânţarilor a fost Supertox, o substanţă cu spectru larg de acţiune, din grupa III de toxicitate, avizată de Ministerul Sănătăţii şi fără risc pentru oameni şi animale. În ceea ce priveşte graficul intervenţiilor, acesta va fi stabilit ulterior de Salubritate.