Iohannis: Crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite

0
241
Presedintele Klaus Iohannis sustine un discurs in cadrul ceremoniei de investire a Cabinetului Ciolos desfasurata la Palatul Cotroceni, in Bucuresti, marti, 17 noiembrie 2015. SILVIA ILIE / MEDIAFAX FOTO
Presedintele Klaus Iohannis sustine un discurs in cadrul ceremoniei de investire a Cabinetului Ciolos desfasurata la Palatul Cotroceni, in Bucuresti, marti, 17 noiembrie 2015. SILVIA ILIE / MEDIAFAX FOTO

Klaus Iohannis a declarat că este îngrijorat de blocarea investigaţiilor privind crimele comunismului şi a solicitat deblocarea situaţiei, adăugând că, de asemenea, crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite şi este nevoie de o lege care să interzică negarea crimelor comunismului. Preşedintele a făcut aceste declaraţii, luni, cu ocazia inaugurării monumentului “Aripi”, dedicat rezistenţei anticomuniste şi amplasat pe esplanada Casei Presei Libere, în locul în care se afla statuia lui Lenin, în timpul regimului comunist.

Preşedintele a spus că susţine crearea cât mai repede posibil a unui Muzeu Naţional al Comunismului, pentru că generaţiile de tineri trebuie să cunoască ideologia, istoria şi moştenirea regimului totalitar. În context, a cerut deblocarea investigaţiilor privind crimele comunismului, dar şi a crimelor de la Revoluţie.

“Tinerii trebuie să ştie că regimul comunist a banalizat moartea şi suferinţa, a îngrădit sistematic drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi a comis nenumărate abuzuri în numele unei utopii criminale. Nu putem să permitem repetarea, indiferent de formă, a unor astfel de derapaje tragice. Trecutul trebuie să constituie astfel un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acţiunea justiţiei este fundamentală în acest sens. Sunt îngrijorat de blocarea investigaţiilor în privinţa crimelor comunismului, după câţiva ani de progrese. Continuarea investigaţiilor trebuie să fie o prioritate pentru instituţia abilitată de lege şi solicit factorilor de decizie să ia măsuri pentru deblocarea situaţiei. De asemenea, crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite”, a spus Iohannis.

Iohannis a mai susţinut că este nevoie de o lege care să interzică negarea crimelor comunismului pentru că, în ultimul timp, “au apărut semnale că există persoane care pun la îndoială ori banalizează sacrificiul şi tragedia victimelor regimului comunist”. “Avem nevoie, prin urmare, de o legislaţie care să interzică orice formă de negare a crimelor comunismului. O astfel de lege trebuie să sancţioneze şi tendinţele de articulare a cultului persoanelor care se fac vinovate de promovarea abuzurilor pe criterii politice în vremea comunismului. Numai aşa arătăm că am înţeles drama trecutului totalitar şi că apărăm principiile după care se ghidează statul de drept” a mai spus şeful statului.

Iohannis a mai spus că monumentul Aripi este o victorie simbolică asupra comunismului, tocmai pentru că a fost amplasat pe locul în care, în urmă cu 26 de ani, se afla statuia lui Lenin, “unul dintre cei mai malefici oameni ai istoriei, doctrinarul bolşevismului”.

“Cei mai mulţi dintre cei care au luptat împotriva regimului comunist nu au apucat să trăiască euforia momentului 1989 şi nici satisfacţia la inaugurarea monumentului care le este consacrat. Aripile lor s-au frânt sub greutatea Cortinei de Fier, în spatele căreia au fost prinşi după cel de-al doilea Război Mondial. Dar ştim prea bine că ei au crezut cu tărie în prăbuşirea regimului comunist şi în revenirea la o societate bazată pe valorile democratice. Pentru sacrificiul lor, le suntem profund recunoscători şi îndatoraţi” a mai afirmat Iohannis, în alocuţiunea sa. El i-a mulţumit fostului preşedinte Emil Constatinescu, pentru iniţierea acestui proiect. De altfel, Constantinescu a fost singurul fost şef de stat prezent la eveniment, alături de miniştri ai Cabinetului Cioloş.