Magazinele Economat se lasă aşteptate la Craiova

0
363

Bianca Predescu

Consilierul PSD Bianca Predescu a sugerat autorităţilor locale să aibă în vedere înfiinţarea reţelei de magazine de tip economat, dat fiind faptul că foarte mulţi pensionari şi familii cu venituri modeste se descurcă greu cu procurarea alimentelor de bază.

Propunerea a fost lansată în plenul CLM, de săptămâna trecută, alesul PSD insistând asupra faptului că acest gen de magazine beneficiază de protecţie din partea statului, fiind înfiinţate cu mulţi ani în urmă în baza unei hotărâri de guvern. «Solicit punerea în aplicare a magazinelor de tip Economat. Bucureştiul are aceste magazine şi nivelul de trai e mai mare decât la noi. Oamenii au mare nevoie de o astfel de investiţie care oricum nu ar fi foarte mare pentru bugetul local», a spus consilierul social-democrat Bianca Predescu. Viceprimarul Mărinică Dincă a replicat că nu e posibilă o astfel de investiţie întrucât Primăria Craiova e prea săracă şi pentru aceste magazine.

Alimentele de bază ar fi asigurate

Programul Economat oferă pensionarilor şi familiilor cu venituri mici posibilitatea de a cumpăra, într-o primă fază, câte doi litri de ulei, două pungi de zahăr şi două pungi de orez în fiecare lună, la un preţ mai mic cu 30% decât cele practicate în mod normal în supermarketurile obişnuite. La aceleaşi preţuri mici pot achiziţiona şi alte produse de bază, precum faină, mălai, gris, paste făinoase. Magazinele sunt cu circuit închis, astfel că, pentru a putea cumpăra aceste produse la preţuri scăzut, beneficiarii primesc, odată cu distribuirea prin poştă a pensiei sau ridicarea ajutorului social, şi un carnet cu tichete Economat pe care le vor putea preda la magazinele la care au fost arondaţi.

Cumpărători câştigă la preţ, comercianţii la taxe

Potrivit consilierului Bianca Predescu, pentru înfiinţarea acestor economate este nevoie de o hotărâre a Consiliului Local, care să aprobe lista societăţilor comerciale întrucât, prin lege, aceste firme beneficiază de diverse facilităţi pentru că vând produse mai ieftine pentru persoanele sărace. De asemenea, este nevoie de o a doua hotărâre de consiliu care să includă lista cu persoanele care pot cumpere din magazinele Economat.

«Produsele vor fi menţinute la un preţ scăzut prin eliminarea factorilor care contribuie la majorarea costurilor, producătorul alimentelor urmând să transporte marfa cu mijloace proprii direct la magazinele în care vor fi amplasate rafturile Economat, fără ca produselor să le fie aplicat un adaos comercial», a precizat Bianca Predescu.

Economatele se extind în ţară

La Sibiu, există şapte astfel de magazine care vând în sistem economat, toate înfiinţate de societăţi comerciale. Şi la Suceava, în fosta hală de carne, a fost înfiinţat, încă din 2004, un magazin Economat. La Medgidia, persoanele cu un venit mediu de un milion de lei obţin legitimaţii din partea Primăriei, cu care nu pot face cumpărături în magazinele-economat. Lunar, aceştia au dreptul la o raţie de 2 litri de ulei, 2 kilograme de făină, 2 kilograme de zahăr, 1 kilogram de orez, 2 kilograme de mălai şi 2 kilograme de paste făinoase. Cele mai noi magazine de acest tip se intenţionează să fie deschise la Bacău, autorităţile de aici urmărind să le introducă pe o societate a Consiliului Local care se va ocupa exclusiv de ele. Cele mai solicitate rămân, totuşi, cele din sectoarele 2 şi 4 ale Bucureştiului, precum şi cele din Constanţa.