Datoriile Spitalului Filantropia au ajuns la 3,8 milioane lei

0
433

Spitalul Municipal Filantropia din Craiova trece, din nou, printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar. Datoriile acumulate au ajuns să totalizeze nu mai puţin de 38 de miliarde de lei vechi, iar reprezentanţii spitalului speră să găsească înţelegere din partea furnizorilor, astfel încât aceştia să nu întrerupă aprovizionarea unităţii cu medicamente şi materiale sanitare.

Cel mai vechi spital din Craiova se confruntă de câţiva ani cu probleme serioase din cauza lipsei banilor. La fiecare început de lună, toate planurile se fac ţinând cont, în primul rând, de medicamentele pe care spitalul are posibilitatea să le achiziţioneze: de fiecare dată numai cele absolut necesare. Restul tratamentului de care pacienţii au nevoie, dacă se găseşte în farmaciile cu circuit deschis, conform unui obicei împământenit de ani buni în sistemul sanitar românesc, este asigurat din buzunarele bolnavilor sau de rudele acestora. Iar problemele nu se opresc aici. Dificultăţi există şi în plata arieratelor faţă de furnizorii de energie şi utilităţi. Toate acestea au făcut ca datoria spitalului să capete proporţii şi să ajungă la un total de 3,8 milioane de lei.

Noul manager al spitalului, dr. George Ungureanu, recunoaşte că situaţia financiară nu este deloc roz, iar datoria uriaşă nu va putea fi stinsă decât cu eforturi din partea tuturor factorilor de decizie. Acesta declară, în schimb, că unitatea sanitară nu se confruntă – cel puţin nu în acest moment – cu probleme majore în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente ori materiale sanitare. „La 1 mai a.c., din ce am văzut, în afară de penalităţi, datoria era undeva la 38 de miliarde de lei vechi. Sigur că această datorie ne îngreunează activitatea. Din fericire, am găsit până în prezent înţelegere din partea furnizorilor de medicamente şi cei care câştigă licitaţiile ne aduc materialele de care avem nevoie. Deocamdată, nu se poate vorbi de o criză de medicamente în spital”, a declarat dr. George Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia din Craiova.

George Ungureanu

Soluţii fără rezultat, de ani buni

De-a lungul timpului, cei aflaţi la conducerea spitalului au implementat tot felul de soluţii pentru redresarea financiară a instituţiei. Au impus economii la consumul de energie electrică şi apă, au încercat pe cât posibil să reducă măcar o parte din cheltuieli. Fără nici un efect, însă. Până la urmă, fie din cauza managementului defectuos, fie din cauza sumelor prea mici alocate, situaţia financiară a spitalului s-a înrăutăţit.

Tot pentru a reduce cheltuielile cu întreţinerea numeroaselor clădiri pe care le au în administraţie, multe dintre ele foarte vechi, reprezentanţii spitalului şi-au propus să reabiliteze măcar o parte din imobile. Astfel încât să existe măcar posibilitatea de a reduce cheltuielile cu utilităţile – apă, agent termic sau energie electrică –, care, adunate, de-a lungul timpului au atins o sumă de-a dreptul impresionantă.

Se aşteaptă semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate

Multe dintre speranţele salariaţilor de la Spitalul Municipal se leagă în acest moment şi de valoarea contractului pe care unitatea sanitară îl va semna, cel mai probabil, peste doar câteva zile, cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

În funcţie de bugetul alocat se va stabili şi calea pe care o are de urmat unitatea sanitară. Potrivit managerului, o prioritate imediată rămâne aceea ca spitalul să se încadreze în cheltuieli de personal de 70% din bugetul total. „Sperăm ca de la 1 iunie a.c. să se schimbe un pic situaţia, odată cu semnarea noului contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cei de la CAS au primit şi nişte norme noi şi să vedem cum se va desfăşura negocierea contractului. Situaţia este grea, având în vedere că vorbim de 38 de miliarde datorie. Dacă vom reuşi în viitor să ne încadrăm cu cheltuielile de personal la 70% din bugetul pe care îl avem, atunci vom reuşi să ne stingem datoriile încet-încet. Am discutat cu angajaţii spitalului şi toată lumea ştie care este situaţia, inclusiv sindicatele. După ce vom semna contractul cu CAS vom vedea ce este de făcut. Vom încerca să stăm de vorbă cu fiecare salariat în parte”, a mai spus managerul Spitalului Filantropia.