Întâlnire între Poliţia de Frontieră Română, cea din Republica Moldova şi FRONTEX

0
417

În data de 30.03.2022, la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași,  comisar șef de poliţie IVAȘCU Victor Ștefan, împuternicit inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, a avut o întâlnire de lucru trilaterală cu delegaţia Agenţiei  Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), condusă de directorul executiv adjunct LARS GERDES, precum și cu delegația Poliției de Frontieră din Republica Moldova, condusă de adjunctul inspectorului general al acestei instituții, domnul comisar șef poliţie FIODOROV Valentin.

Cu ocazia întrevederii, şefii celor trei delegaţii au analizat stadiul şi perspectivele cooperării româno-moldovene, în contextul provocărilor actuale, dar și eventualele nevoi suplimentare de resurse umane și logistice care pot veni din partea Agenției, atât în sprijinul PFR, cât și al autorităților de frontieră din R. Moldova.

De asemenea, în cadrul discuțiilor au fost identificate alte nevoi operaționale ce pot fi puse la dispoziția instituțiilor din cele două țări, pentru implementarea cu succes a operațiunii comune Terra 2022-Reinforced, operațiune găzduită de 12 țări de la frontiera externă terestră a Uniunii Europene.

Cu această ocazie, domnul LARS GERDES a apreciat în mod deosebit nivelul de cooperare dintre cele două instituții de la frontiera româno-moldoveană, dar și mobilizarea autorităților din cele două state în gestionarea provocărilor de la graniță în furnizarea asistenței umanitare către cei în nevoie.

 

În cadrul aceleiași vizite de lucru, inspectorul general al PFR a avut o întâlnire cu conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.  În acest context, inspectorul șef al ITPF Iași, domnul comisar șef de poliție Mariniuc Victor, a prezentat situația înregistrată la granița cu Republica Moldova şi Ucraina, din zona de responsabilitate.

Astfel, a fost evidenţiat faptul că personalul din PTF – urile din zona de competență a fost suplimentat, fiind dotat inclusiv cu staţii mobile de control. Totodată au fost suplimentate turele de serviciu pentru întărirea controlului și supravegherii frontierei terestre a Uniunii Europene.

În continuare, formalitățile efectuate pe sensul de intrare în România prin punctele de trecere a frontierei de est se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare.

 

Menționăm că Poliția de Frontieră cooperează cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date și informații, precum și de adoptare în comun, în situații impuse, a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute.