ANM anunţă vreme schimbătoare

0
557

În prima săptămână a lunii aprilie vor fi înregistrate temperaturi care vor depăşi pe alocuri 20 de grade Celsius, însă vor fi şi zile în care maximele nu vor trece de 15 grade. ANM anunţă o vreme schimbătoare, cu precipitaţii restrânse şi intensificări ale vântului.

În cea mai mare parte a ţării, săptămâna viitoare va debuta cu vreme frumoasă, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Temperaturile maxime pot depăşi în unele regiuni 20 de grade Celsius, cu excepţia nordului Moldovei, unde acestea se vor situa în jurul pragului de 10 grade.

“Vreme schimbătoare, mai caldă decât în mod normal în prima zi, luni, cu maxime între 9 grade Celsius în nordul Moldovei şi 24 de grade în Oltenia, Muntenia, Banat. Ulterior, vor scădea temperaturile şi până spre sfârşitul săptămânii vor avea variaţii, în general între 10 şi 20 de grade. În estul Transilvaniei vor fi 6 – 7 grade. Minime, în general între -5 şi 5 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei spre -9, -8 grade, precipitaţii pe arii restrânse, trecător. Ulterior, aria precipitaţiilor se va extinde iar în zonele montane, lapoviţă şi ninsoare, mai ales la altitudini mari. Mai multe precipitaţii sunt aşteptate la sfârşitul săptămânii viitoare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, meteorologul de serviciu din cadrul ANM.

Potrivit sursei citate, în partea de sud şi est a ţării este aşteptat vânt în zilele de luni şi marţi.

Şi în Bucureşti vremea se menţine frumoasă, cel puţin în debutul săptămânii, cu temperaturi ridicate, cer parţial noros şi intensificări uşoare ale vântului.

“Mâine (luni, n.r.), în Capitală – un cer temporar noros, 22 – 23 de grade, condiţii reduse de ploaie, nu le excludem de tot. Marţi scade temperatura destul de accentuat, până în jurul maximei de 12 grade după-amiază, cer temporar noros. Zilele următoare: variaţii ale temperaturii aerului între 13 şi 17 grade Celsius până spre sfârşitul săptămânii viitoare. Minime la Bucureşti, 0 – 2 grade în general, cu posibilitatea de a se înregistra temperaturi sub 0 grade. În prima jumătate a săptămânii vor fi temperaturi minime apropiate de 0 grade Celsius, iar spre sfârşiul săptămânii va urma spre 4-5 grade”, mai precizează reprezentantul ANM.

În zonele montane sunt anunţate trecător precipitaţii sub formă de ploiae, lapoviţă şi ninsoare, slabe cantitativ în prima parte a săptămânii, ulterior urmând a se aştepta precipitaţii ceva mai însemnate.

Reprezentanţii ANM nu exclud înregistrarea unor recorduri zilnice de temperatură care nu vor afecta, însă, măsurătorile lunare.

Debutul lunii aprilie va fi unul schimbător din punct de vedere al vremii, cu temperaturi maxime care se vor încadra în general între 10 şi 20 de grade Celsius.

“Recorduri zilnice de temperatură putem să avem şi mâine şi poimâine, dar nu ne aşteptăm să fie afectate recordurile lunare cu cele mai mari temperaturi înregistrate de când se fac măsurători în luna aprilie. Se pot înregistra recorduri zilnice atât pentru temperaturi maxime cât şi minime. Asta nu înseamnă că nu avem temperaturi peste sau sub medie. Aprilie va fi o lună schimbătoare, cu temperaturi de vară care alternează cu temperaturi ceva mai coborâte. În prima zi a lunii aprilie, exceptând nordul Moldovei unde sunt temperaturi mai coborâte, apropiate de normal sau chiar sub normal, vor fi valori mai mari decât normele”, a mai spus meteorologul.

„În Bucureşti, luni vor fi 22 – 23 de grade faţă de 17 grade cât ar trebui să fie în mod normal. După aceea scade la 12 grade, deci un pic sub normă, iarăşi creşte 13-14 grade. Cum a fost vremea în ultimele două săptămâni, aşa se preconizează şi prima săptămână din luna aprilie, cu circulaţii rapide ale aerului, vreme schimbătoare, precipitaţii scăzute pe arii restrânse”, a adăugat specialistul ANM. (Sursa: Mediafax)