Jens Stoltenberg: „Respectăm întru totul neutralitatea Moldovei”

0
251

images-cms-image-000005481În cadrul întâlnirii cu presa la cartierul general al Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a amintit despre acordul semnat anterior împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care prevede deschiderea la Chişinău a unui Birou de legătură NATO.

Pavel Filip a mai spus că în acest acord este afirmat cu claritate statutul de ţară neutră al Republicii Moldova.

Neutralitatea Republicii Moldova a fost subliniată repetat la aceeaşi conferinţă de presă de la Bruxelles şi de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg:

„Lucrăm la un program de construire a capacităţii de apărare menit să ajute forţele armate moldovene să devină mai eficiente. Vom deschide curând un birou de legătură NATO la Chişinău, aşa cum a cerut guvernul moldovean. Va fi o misiune diplomatică de mici dimensiuni, numai cu personal civil. Ca în alte ţări partenere, cum e Georgia de exemplu, biroul nostru de legătură va facilita sprijinul nostru pentru reformele care au loc acum în Moldova.”

„NATO nu va pune în aplicare nici o activitate sau nici un program într-o ţară care nu doreşte asta. E un parteneriat strict voluntar. Noi respectăm limitările, şi desigur respectăm întru totul neutralitatea Moldovei. Unii din cei mai apropiaţi parteneri ai noştri sînt ţări neutre. Elveţia, Austria, Finlanda şi Suedia sînt ţări neutre, dar avem parteneriate extinse şi puternice cu ele. Credem deci că e absolut posibil să întărim pe mai departe parteneriatul nostru cu Moldova, respectând întru-totul neutralitatea Moldovei, şi de fapt neutralitatea Moldovei este menţionată în mod explicit în documentul care stă la baza parteneriatului nostru.”

Nu trebuie să uităm că biroul de legătură NATO de la Chişinău este o birou civil diplomatic de mici dimensiuni. Avem astfel de birouri şi în alte ţări, de fapt inclusiv în Rusia, la Moscova. Deci nu e o bază militară, e un birou civil mic care facilitează punerea în practică a parteneriatului nostru.”