Balta „Vadul Bercii” din Călărași va fi populată cu lin

0
488

Primarul comunei Călărași, Vergică Șovăilă, are planuri mari în acest an. Chiar de ziua localității, pe 21 mai, va fi inaugurat Căminul Cultural, la care se lucrează de anul trecut și care va avea o cu totul altă imagine. Interiorul său îi va surprinde plăcut pe locuitorii din Călărași pentru că nu mai păstrează nimic din clădirea prăfuită care era odată. Un punct de atracție al comunei, mai ales pentru pescari, va fi cu siguranță balta „Vadul Bercii”. Aflat la câțiva kilometri de satul Sărata, spre linia Dunării, luciul de apă va fi desecat și va fi populat cu lin.

Vergică Șovăilă

Lucrările sunt în toi la Căminul Cultural din Călărași. Clădirea ar trebui să fie gata până pe data 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, când va fi și inaugurată, motiv pentru care forfota este mare acum pe șantier. Vara trecută s-au efectuat lucrările de consolidare a structurii de rezistență, şantierul fiind deschis pe data de 1 iulie, iar în toamnă s-a înlocuit tot acoperișul. La inițiativa primarului Vergică Șovăilă, imobilul a fost extins și cu o suprafaţă de aproximativ 70 de metri pătraţi pentru a găzdui, la parter sau etaj, biblioteca, cu tot cu reţeaua Biblionet. „Trebuia să reabilităm și Căminul Cultural pentru că este situat în centrul comunei, unde avem un sediu nou pentru primărie și nu era o imagine completă. Am făcut această extindere pentru a include și biblioteca. Avem15.000 de volume și dorim să le asigurăm tinerilor și accesul la internet prin intermediul rețelei Biblionet, care se va instala tot aici”, a declarat primarul Vergică Şovăilă. În incinta Căminului se va găsi şi o sală de lectură care va fi pusă la dispoziţia tuturor celor care vor dori să citească. Tot aici va fi găzduit şi Ansamblul Folcloric „Bordeiaşul” din localitate, care este apreciat pentru autenticitatea folclorului pe care îl promovează, în cântece şi costume, la festivalurile din ţară la care participă.

 

Sala va oferi toate condițiile pentru spectatori

Lucrarea se ridică la suma de 440.000 de lei și execuția este avansată. Săptămâna trecută, o echipă de muncitori gletuia și vopsea clădirea pe exterior. Zarvă mare era și în interior. Cele două loje au fost amenajate de o parte și de altă a sălii de spectacole, iar scena este și ea aproape gata. La fel și scările pentru accesul pe scenă din sală. De asemenea, artiștii au la dispoziție și o cabină unde se vor pregăti înaintea intrării în spectacol. Pe lângă ferestrele înalte cu care imobilul a fost dotat din construcție, care au fost păstrate, au fost instalate, pe tavan, și spoturi pentru a oferi suficientă lumină în sală. Au fost montate și caloriferele, dar și aparate de aer condiționat care vor asigura confort termic pentru spectatori. În aceste zile, muncitorii montează bucățile de parchet pe podea. Tot pe interior, până la jumătatea sălii, dar și pe coloanele ce susțin lojele, au fost aplicate lambriuri din lemn. „Sala va arăta foarte frumos. Va fi bine luminată și am făcut în așa fel încât să avem suficientă căldură iarna și nici să nu ne sufocăm vara aici. Vrem să o inaugurăm pe 21 mai, când este și ziua comunei. Atunci va fi un spectacol folcloric deosebit, cu mulți invitați”, a mai spus primarul localității Călărași.

Balta „Vadul Bercii” va fi decolmatată

Tot în acest an s-au făcut și demersurile pentru amenajarea bălții „Vadul Bercii”, care se află în imediata apropiere a satului Sărata. Luciul de apă are o întindere de 4,7 hectare și a fost dintotdeauna aici. „Acolo se pescuia multă știucă odată. Acum însă este mult stufăriș și nu se mai poate pescui. Dar noi ne-am propus să o curățăm și să o redăm circuitului pentru pescari. Este o zonă foarte frumoasă, la doar un pas de Dunăre, și încercăm să facem un loc de recreere plăcut pentru localnici, dar și pentru toți cei care vor dori să vină aici”, a mai spus Vergică Șovăilă. Balta „Vadul Bercii” este așezată în plină câmpie, iar la numai câteva sute de metri se află digul de protecție al Dunării. Tot de aici se vede bine malul bulgăresc, cu casele aglomerate pe un deal. Balta este acum plină de vegetație, dar locuitorii spun că pescarii se aventurează totuși pe plute confecționate din sticle de plastic și prind destul pește. Atunci când Dunărea a inundat zona, a cuprins și balta aceasta, lăsând în ea o mulțime de pește. Localnicii povestesc că îi adunau cu gălețile, chiar și de pe malurile bălții și începuseră să hrănească și animalele cu pește măcinat și adăugat în tărâțe.

Se atrag fonduri europene pentru amenajarea luciului de apă

Se dorește acum decolmatarea bălții cu fonduri europene. Primăria Călărași a intrat în parteneriat cu FLAG (Grupul Local Pescăresc Calafat) și, prin intermediul acestuia, dorește să acceseze fondurile necesare pentru curățarea luciului de apă. „Am început demersurile și sperăm să avem succes. Este o variantă bună pentru noi întrucât putem obține fondurile de care avem nevoie. Se vrea decolmatarea în vederea îmbunătățirii calității mediului și există o axă specială pentru așa ceva”, a declarat primarul Vergică Șovăilă. Autoritățile din Călărași au depus documentația la FLAG Calafat în acest sens. Proiectul prevede ca balta să fie decolmatată și readusă la suprafața inițială, acum fiind mult diminuată din cauza stufărișului. Apoi, luciul de apă va fi populat cu lin, o specie de pește dulce, despre care se spune că ar fi mult mai gustos decât șalăul. „Este mult mai bun decât știuca și șalăul. Din punctul de vedere al gustului, se apropie de păstrăv”, spune Vergică Șovăilă. Ar fi o mică problemă însă prin faptul că acest pește se înmulțește destul de greu, dar autoritățile sunt ambițioase și vor să facă din singura baltă pe care comuna o deține un adevărat loc de relaxare.

LAURA MOȚÎRLICHE  şi RADU ILICEANU