Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj – coordonator de proiect european

0
2265

INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN DOLJ  este coordonatorul proiectului ERASMUS+ “TOTVET – Instruirea cadrelor didactice din domeniul VET pentru învățământul bazat pe muncă de înaltă calitate și învățarea duală”, iar parteneri sunt CASA CORPULUI DIDACTIC OLT și ASOCIATIA “EDUNET” ROMÂNIA, CENTRUM WSPARCIA RZEMIOSLA, KSZTALCENIA DUALNEGO I ZAWODOWEGO W POZNANIU, POLONIA, CAMARA OFICIAL DE COMERCIO E INDUSTRIA DE ZARAGOZA, SPANIA, BEST INSTITUT FUR BERUFSBEZOGENE WEITERBILDUNG UND PERSONALTRAINING GMBH, WIEN, AUSTRIA și IHK- PROJEKTGESELLSCHAFT MBH, FRANKFURT ODER, GERMANIA.

Este un proiect ambiţios, bugetul fiind de 170.254 euro din fonduri europene, buget de care au beneficiat I.S.J. Dolj si partenerii sai. Perioada de implementare a proiectului, octombrie 2018 – septembrie 2020, a fost prelungită până la 31 ianuarie 2021. Proiectul este în conformitate cu politicile europene de educație și formare profesională (ET2020) și cu obiectivele comunicării Bruges și răspunde nevoilor identificate în țările partenere și la nivel european. Modelul, resursele și instrumentele create pot fi utilizate în mod liber în toată Europa și în lume, contribuind la îmbunătățirea procesului de învățare bazat pe muncă în VET și, indirect, și în domeniul tineretului, al educației adulților sau al învățământului superior. ” Principalul rezultat al proiectului este o abordare pedagogică inovatoare centrată pe cursant, bazată pe învățarea integrării digitale pentru tutori și cadre didactice VET, cu potențial puternic de a îmbunătăți inovația și calitatea în WBL și DL.  Proiectul creează un model european de formare inovatoare, care vizează îmbunătățirea competențelor diferitelor categorii de profesioniști VET implicați în învățarea pe bază de muncă și în învățarea duală, având trei dimensiuni: a) formarea formatorilor de formatori b) formarea cadrelor didactice și formatorilor VET și c) formarea tutorilor în companii. În același timp, proiectul promovează metode inovatoare și pedagogice, cu accent pe dezvoltarea unei educații eficiente deschise prin utilizarea TIC, dezvoltarea materialelor și instrumentelor de învățare, precum și a unui curs inovator Massive Open Online (MOOC), care sprijină utilizarea eficientă a informațiilor și tehnologii de comunicare în educația și formarea profesioniștilor din domeniul VET”, a precizat prof. Simona Ciulu, inspector pentru învăţământul tehnic şi profesional în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, manager de proiect.

Metodologie bazată pe co – învăţare şi învăţare de la egal la egal

Metodologia cursului se bazează pe co-învățare și învățare de la egal la egal: participanții vor putea studia în engleză, română, germană, poloneză sau spaniolă. De asemenea, vor interacționa pe bloguri și pe forum cu participanți cu medii lingvistice și culturale diferite. În acest fel, ei sunt provocați să își sporească abilitățile de comunicare lingvistică și culturală. Platforma online (MOOC) susține învățarea prin acces deschis, promovează mai degrabă cooperarea decât concurența, valorile negocierii, comunicării, muncii în echipă, respectarea diferitelor opinii, sensibilitate și toleranță față de oameni din diferite culturi, medii și limbi, competență, flexibilitate și creativitate.  Toate resursele și instrumentele create de parteneri vor fi încorporate ca Resurse Educaționale Deschise pe platforma proiectului-www.totvet.eu. Proiectul crează un mediu de învățare care să sprijine instructorii și formatorii VET să-și auto-pregătească și să-și perfecționeze abilitățile, cunoștințele și experiența existenta, precum și să isi dezvolte altele noi. Proiectul sprijină, de asemenea, învățarea la locul de muncă pentru tutori, prin servicii de învățare eficiente și integrate, căi de învățare flexibile. După ce a trecut etapa pilot și a fost validată, cursul va fi accesibil online și prin intermediul dispozitivelor mobile, astfel încât oamenii să poată accesa în ritmul lor cursul. Cursul a fost acreditat de partenerul CCD Olt cu un numar de 10 credite.  ” Proiectul a creat, de asemenea, o comunitate virtuală de comunicare și de rețea, unde părțile interesate de WBL și DL din întreaga Europă vor avea ocazia să învețe unii cu alții să împărtășească informații prin intermediul rețelelor sociale, de ex. Facebook, Twitter, să participe la forumuri de discuții sau să împărtășească opinii și experiențe prin intermediul blogurilor”, a mai menţionat Simona Ciulu.