Liberalii propun ca românii din diaspora să poată vota trei zile și la alegerile parlamentare

0
1401
Vicepreședintele Senatului, liberala Alina Gorghiu, propune ca românii din diaspora să poată vota şi la parlamentare pe parcursul a trei zile, aşa cum a fost la alegerile prezidenţiale de anul trecut.
“Propunem extinderea măsurilor legislative pentru buna organizare a alegerilor în diaspora luate la alegerile pentru preşedintele României în anul 2019 şi la alegerile parlamentare. Doar aşa se pune capăt unei lungi perioade de umilinţe la scrutinele pentru românii cu drept de vot din străinătate”, a scris Gorghiu, vineri, pe Facebook.
Potrivit iniţiativei legislative, votarea la secţiile din străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. (Hotnews)

Iniţiativa legislativă, semnată și de Daniel Fenechiu şi Florin Roman, mai prevede şi alte măsuri, printre care şi cea potrivit căreia alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care sunt la rând în afara secţiei pentru a intra în localul de vot pot să-şi exercite dreptul constituţional.

Alegătorii aflaţi în această situaţie pot vota până cel mult la ora 24,00.