Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia” al judeţului Dolj şi-a prezentat bilanţul pe anul trecut, rezultatele fiind la nivelul parametrilor estimaţi, iar numărul intervenţiilor a fost foarte mare.
ISU „Oltenia” Dolj are, în acest moment, un grad de încadrare a personalului de aproape 95%, media de vârstă fiind de 39 de ani. Din totalul personalului angajat, 92% este destinat structurilor operative. În anul 2019, s-a intervenit, cu promptitudine, în salvarea de vieţi omeneşti, în primul rând, şi în ceea ce priveşte asigurarea creşterii gradului de siguranţă al cetăţeanului. „Activitatea noastră s-a desfăşurat în baza cadrului normativ şi a legislaţiei specifice domeniilor de competenţă şi responsabilitate, având următoarele obiective: desfăşurarea unei activităţi preventive cu caracter proactiv, în scopul reducerii factorilor de risc; creşterea continuă a gradului de siguranţă a cetăţeanului, atât în mediul rural, cât şi în urban; creşterea calităţii asistenţei medicale de urgenţă, a tehnicii şi operaţiunilor de descarcerare; ridicarea gradului de rezilienţă a comunităţilor; îmbunătăţirea înzestrării cu tehnică şi materiale de intervenţie şi pregătirea continuă a personalului. Dar, datele statistice sunt cel mai bun exemplu al activităţii depuse de ISU Dolj, care nu pot fi trecute cu vederea”, a precizat col.dr. Constantin Florea, inspector – şef al ISU Dolj.
Statisticile nu mint
Şeful ISU Dolj are dreptate, iar datele statistice stau mărturie în acest sens. Astfel, în ceea ce priveşte apărarea împotriva incendiilor , în anul precedent au fost efectuate aproape 1.000 de controale de prevenire a situaţiilor de urgenţă, fiind depistate mai mult de 1.500 de deficienţe, 329 fiind remediate până la finalizarea activităţii de control, iar 1.265 au fost sancţionate contravenţional, cunatumul amenzilor depăşind 1,4 milioane de lei. În domeniul avizării – autorizării, au fost emise 146 de avize de securitate la incendiu, 21 de avize de protecţie civilă, 80 de autorizaţii de securitate la incendiu, o autorizaţie de protecţie civilă, zece acorduri pentru organizarea de jocuri de artificii şi patru acorduri pentru comercializarea artificiilor. În 2019, prin 112 au fost primite peste 36.000 de apeluri, media fiind de aproape 100 de apleluri zilnice. Ca tipuri de solicitări de urgenţă, cele mai multe au fost la incendii (537), pe locurile următoare fiind asistenţa persoanelor (155), protecţia comunităţilor (149), la acestea adăugându-se 9.103 intervenţii SMURD. Incendiile produse în 2019 au fost generate de focul deschis (72%), instalaţii electrice defecte (11%), etc. În timpul intervenţiilor, au fost salvate 28 de persoane (opt copii), dar, din păcate, şase persoane au decedat, iar 13 au suferit traume majore. La intervenţii, ISU Dolj a colaborat cu GJMb Craiova, IJJ Dolj şi IPJ Dolj.