Nici un funcționar din Primăria Craiova, pornind cu debutanții care nu au apucat să obțină nici o gradație, nu primește mai puțin de 2.500 de lei pe lună. Pe fluturașii șefilor, evident că sumele se dublează și, în câteva cazuri, se triplează sau sunt de patru-cinci ori mai mari.
Nu e rău deloc să lucrezi la stat, acolo unde, dacă ești conștiincios și parcurgi niște etape, ajungi să câștigi aproape ca afară. La Primăria Craiova, de pildă. Consilierii municipali au, astăzi, sub nas lista cu salariile pe care le vor încasa, în acest an, toți funcționarii din primărie, evidențiați până la ultima persoană angajată. Demn de consemnat este și faptul că proiectul de hotărâre pe care aleșii locali trebuie să îl voteze îi grupează pe toți acești angajați într-o mare familie, numită la propriu „familia ocupațională Administrație”, proiectul de hotărâre intitulându-se „proiect privind stabilirea salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul familiei ocupaţionale Administraţie, utilizate în aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Craiova”.
Secretarul și arhitectul orașului – peste 10.000 de lei
După primar și viceprimari, cele mai bine plătite persoane din aparatul administrativ, un salariu barosan îl ridică secretarul municipiului, Ovidiu Mischianu. Pe anexa cu salariile, care este atașată proiectului de hotărâre, funcția sa este retribuită cu 13.944 de lei, salariu de bază. Imediat după acesta, urmează arhitectul-șef al orașului. Gabriela Mireanu obține și ea un salariu de 12.050 de lei. Vine la rând categoria directorilor executivi – vreo 12 la număr în 2017, și a subalternilor acestora, directorii executivi adjuncți. Cu foarte mici diferențe, aceștia sunt recompensați cam la fel: 11.689 de lei, respectiv 11.088 de lei.
Categoria „șefi” – leafă de 9.000 de lei
Un șef de serviciu din Primăria Craiova este plătit, în 2018, cu un salariu de bază de 9.616 lei, în timp ce un șef de birou – cu 8.180 de lei. Auditorii sunt și ei o categorie de funcționari care obțin un venit destul de bunicel, cam de mijloc. În funcție de gradul profesional – superior, principal sau asistent – aceștia câștigă între 6.900 de lei și 4.000 de lei. Experții, consilierii, inspectorii și consilierii juridici – adică marea masă a angajaților din primărie – sunt plăți în funcție de grad și gradație. Salariile în cazul lor pornesc de la 6.500 de lei – grad superior și gradație 5 și se opresc la 2.900 de lei – cât primește un debutant, cu studii superioare, dar gradație 0.
Salarii de debut
Referenții sunt, totuși, chiar ultimii pe listă, având și cele mai modeste salarii, comparativ cu lefurile pe care le obțin cei plasați mai aproape de vârful piramidei. Și în cazul lor, gradul profesional și gradația fac diferența, care este, în fapt, de câteva zeci de milioane de lei. Spre exemplu, un referent de specialitate, cu grad profesional superior și gradație maximă primește un salariu de bază de 5.100 de lei, în timp ce un coleg al său, încadrat pe aceeași funcție, dar fără grade, fiind doar debutant cu gradație 0, este recompensat cu 2.700 de lei. Un simplu referent, adică o persoană care doar ce a fost încadrată pe post și nu a apucat să avanseze în grade, obține 2.500 de lei, salariu de bază.