Guvernul a adoptat graţierea şi modificarea Codurilor

0
389

Guvernul-Romaniei1Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, marţi, după şedinţa de Guvern că a fost adoptat un proiect de lege privind graţierea unor pedepse. În acelaşi timp, Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea Codurilor penale.

 

“Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 296 Cod Penal şi a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, am făcut şi am pus în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament”, a declarat Iordache.

„Am adoptat proiectul de lege privind graţierile. Prioritar pentru noi e recuperarea prejudiciului. Nu intră aici (n.r. la graţiere) violatorii sau criminalii. Cei care beneficiază de condiţii deosebite, câştigă o zi la 10 zile“, a continuat ministrul Justiţiei care a precizat că vor fi construite trei penitenciare: Giurgiu, Deva şi Codlea.  „La abuz în serviciu, acea plângere prealabilă pe care cetăţenii au invocat-o  a fost eliminată. Cuantumul a rămas în valoare de 200.000 de lei. Ce e sub 200.000, nu e sancţionat penal dar paguba se recuperează“, a mai spus Iordache despre abuzul în serviciu. Întrebat de aceste modificări şi de anumite aspecte ale ordonanţei privind modificarea Codurilor Penale, Iordache a subliniat: „Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Invit Parlamentul să modifice această ordonanţă în cazul în care vrea“, a spus ministrul Justiţiei.  „Parlamentul avea posibilitatea şi obligaţia să le facă în 45 de zile şi nu le-a făcut. Oportunitatea am stabilit-o noi“, a precizat Iordache fiind întrebat de ce nu a mers în Parlament cu un proiect de lege.