APCE a decis să suspende dreptul de vot al Delegaţiei ruse

0
431

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis, miercuri 28 ianuarie 2015, să suspende dreptul de vot al Delegaţiei ruse, dreptul de a face parte din structurilor de conducere şi comisile permanente ale Adunării, precum şi dreptul de a face parte din comisiile ad-hoc de monitorizare a alegerilor, „ca o expresie clară de condamnare a continuării încălcări grave de către Rusia a dreptului internațional în ceea ce priveşte Ucraina”.

Aşa cum a subliniat anterior şeful delegaţiei române, deputatul Ionuţ Stroe, parlamentarii români au rămas consecvenţi pe linia susţinerii principiilor şi valorilor Consiliului Europei, precum şi a tuturor principiilor de drept internaţional şi au sancţionat prin vot, alături de majoritatea membrilor Adunării, anexarea ilegală şi integrarea în Federaţia Rusă a Crimeei, precum şi „instigarea şi escaladarea evoluţiilor din Ucraina”, inclusiv livrările de arme destinate forţelor insurgente şi acţiunile militare sub acoperire ale trupelor ruseşti din interiorul estului Ucrainei. Prin Rezoluţia adoptată, Adunarea a decis ca, în Sesiunea din luna aprilie, să reanalizeze situaţia Rusiei în cadrul Consiliului Europei, dacă vor fi înregistrate progrese notabile pe calea îndeplinirii condiţiile impuse prin Rezoluţie. De asemenea, Adunarea a făcut apel la autorităţile ruse să o elibereze în termen de 24 de ore pe Nadia Savchenko, membră a delegaţiei Ucrainei la APCE, şi „să asigure întoarcerea în Ucraina sau predarea acesteia unei terţe ţări”.

„Parlamentarii români tratează cu maximă responsabilitate relaţia Rusiei cu Consiliul Europei”

 Totodată, Adunarea pledează pentru înfiinţarea unui grup de lucru special cu participarea reprezentanţilor Dumei de Stat din Rusia şi a Radei Supreme din Ucraina, pentru a contribui la implementarea deplină a acordurilor de la Minsk şi normalizarea situaţiei în estul Ucrainei. „Parlamentarii români tratează cu maximă responsabilitate relaţia Rusiei cu Consiliul Europei şi cu comunitatea internaţională în ansamblul său. Delegaţia română îşi doreşte ca, pe calea dialogului parlamentar, să contribuie la restabilirea încrederii în dialogul cu delegaţia rusă la APCE şi la identificarea acelor măsuri concrete care să conducă la deescaladarea situaţiei şi revenirea în cadrul limitelor definite de principiile dreptului internaţional şi valorile Consiliului Europei”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiei de către Secretariatul Delegaţiei Parlamentului României la APCE.