France Football denunţă un „Qatargate” în atribuirea Mondialului din 2022

1
522

Hebdomadarul France Football a publicat, marţi, o anchetă proprie „Qatargate” despre aranjamentele amestecate cu corupţie crudă, premergătoarea atribuirii, de FIFA, a Mondialului din 2022 micului stat din Golf. Practica nu e nouă. În cartea sa Fault! – Mită, Alegeri Trucate şi Scandaluri ale Biletelor. Lumea Secretă a Organizaţiei FIFA” (Ed. Allfa, 2007), Andrew Jennings, un ziarist britanic de investigaţie, care a scris pentru Daily Mail, Guardian, Sunday Times, dezvăluie mecanismele alegerilor trucate, desfăşurate în spatele uşilor închise în lupta pentru obţinerea controlului la nivelul FIFA. De asemenea, arată modul în care Germania a dobândit dreptul de a organiza Cupa Mondială din 2006 şi povesteşte detalii necunoscute şi picante ale bătăliei murdare pentru alegerea gazdei Cupei Mondiale din 2010.

Guido Tognoni: FIFA precum o mică Mafia

Cu litere albe, pe un fond negru, prestigioasa publicaţie franceză subliniază că desemnarea Qatar-ului „degajă mirosul unui scandal care obligă la o singură întrebare: votul ar trebui anulat?”. Pentru a-şi susţine demonstraţia sa France Football citează un e-mail intern al secretarului general al FIFA, Jerome Valcke, în care acesta spune: „ei au cumpărat Mondialul 2022”. Ulterior a susţinut că tonul mailului său era unul „lejer”. Hebdomadarul francez citează, de asemenea, pe elveţianul Guido Tognani exclus din FIFA în 2003 că „există o mare suspiciune pentru compromisuri în rândul Federaţiei Internaţionale care a votat la 2 decembrie 2010 pentru Qatar”. „Tot ce se întâmplă la FIFA de zeci de ani este cultura sportului putred”, spune elveţianul de 62 de ani, care a petrecut 13 ani la FIFA. Indiferent de cine ocupă funcţia de preşedinte, sumele de bani rezervate sunt bune. Aranjamentele între prieteni, posturile în Comisii pentru împăcarea duşmanilor, banii, toate acestea au făcut de-a lungul anilor o mică mafie, mai spune Tognoni. Astfel Qatar-ul s-ar fi bazat pe relaţii puternice, precum cele cu preşedintele Federaţiei asiatice, Mohammed Bin Hamman, exclus din viaţa sportivă în decembrie anul trecut, pentru corupţie, preşedintele Federaţiei argentiniene şi vicepreşedinte FIFA, Julio Grondona sau fostul preşedinte al Federaţiei braziliene (CBF), Ricardo Texeira, care a demisionat în martie din Comitetul FIFA şi CBF sub acuzaţii de corupţie. În decembrie 2004, pe scena celebrei opere din Zurich, primea înalta distincţie de “fair play”, decernată de FIFA, din mâna lui Sir Bobby Charlton.

Negocieri la Palatul Elysée

Hebdomadarul fancez menţionează o „întâlnire secretă” la Palatul Elysée la 23 noiembrie 2010, cu 10 zile înainte de votul FIFA, între preşedintele Republicii, Nicolas Sarkozy, prinţul Qatarului, Tamin Bin Hammad al Thani, Michel Platini, preşedintele UEFA şi Sebastien Bazin, reprezentantul Colony Capital, proprietarul Paris SG, la acea dată, în mare dificultate financiară. În cadrul întâlnirii, scrie revista,  s-a discutat despre cumpărarea Clubului Paris Saint Germain de oameni de afaceri din Qatar (ceea ce s-a şi întâmplat în iunie 2011), o creştere a acţionariatului în sânul grupului Lagardere, crearea unui canal de sport (viitorul Be In sport) pentru a concura Canal+, pe care Nicolas Sarkozy îl dorea fragilizat şi toate în schimbul unei promisiuni: Platini (preşedintele UEFA) să nu mai susţină SUA, cum se preconizase, ci Qatarul. France Football concluzionează, în ancheta sa, extinsă pe 16 pagini, că şi aşa organizarea Cupei Mondiale 2022 în lunile iunie-iulie este dificilă din cauza temperaturilor ridicate (50 de grade Celsius). Michel Platini a propus deja ca Mondialul să se dispute toamna, în lunile noiembrie-decembrie. Potrivit revistei „americanii ar fi arhi-favoriţi pentru recuperarea Mondialului 2022, în eventualitatea unei retrageri sau anulări a încredinţării organizării Qatarului”. Interogaţi de reporterii revistei FF, organizatorii Mondialului 2022 au declarat „noi am obţinut organizarea Mondialului 2022 respectând de la început la sfârşit cele mai înalte standarde etice şi morale, aşa cum au fost ele definite în regulamente şi caietul de sarcini”.FIFA nu face comentarii pe subiect”, s-a menţionat pentru AFP. În schimb, Comisia de Etică, prezidată de fostul procuror american, Michael Garcia, a declarat, joia trecută, că a avut intenţia unei anchete aprofundate la cele apărute în presă cu privire la „procedurile de atribuire a Cupei Mondiale de FIFA în 2018 (Rusiei) şi 2022 (Qatarului)”. UEFA n-a oferit până marţi la prânz un punct de vedere. La cartea lui Andrew Jennings, Sepp Blatter, preşedintele FIFA spunea: „Ceea ce dumneavoastră scrieţi nu este decât literatură ştiinţifico-fantastică”. FIFA, o organizaţie ai cărei conducători n-aveau vreo inhibare să bea ceai în compania unor dictatori criminali sau să acorde organizarea Cupei Mondiale de fotbal unei junte cu mâinile pline de sânge, va rămâne şi de această dată impasibilă la cele petrecute. O singură observaţie: negocierile de la Palatul Elysée în prezenţa lui Nicolas Sarkozy nu scapă comentariilor de tot felul. Mai ales că fostul preşedinte este „agăţat” şi în alte dosare fierbinţi.

1 COMENTARIU

Comments are closed.