Câinii fără stăpân, inspiraţie pentru o piesă de teatru. Se joacă şi la Craiova, fireşte!

0
498

Prima piesă de teatru din România care tratează tema animalelor fără stăpân este jucată la Craiova! Probabil deloc întâmplător, ţinând cont de faptul că avem peste 5.000 de câini liberi pe străzi şi mai mult de 3.000 de craioveni muşcaţi, anul trecut, de aceştia! Spectacolul se intitulează „Confesiunile unui câine” şi este realizat, după romanul „Viaţă de câine”, de Peter Mayle, de Compania de Teatru „Replika”. Reprezentaţia face parte din programul educativ pentru copii „Manifest canin în sala de lectură” şi are ca scop principal sensibilizarea, conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor în legătură cu problema câinilor fără stăpân. Iubitori sau mai puţin iubitori de patrupede sunt aşteptaţi mâine, 1 februarie, ora 18.00, în sala Teatrului Liric „Elena Teodorini”, să asiste la un spectacol ce are ca subiect lecţiile de supravieţuire ale unui căţel, cu o poveste de viaţă care l-a făcut celebru. Mărturisirilor făcute de acesta cu înţelepciune, umor, ironie şi autoironie li se adaugă, pentru un plus de emoţie şi originalitate, muzica live, coregrafia şi videoproiecţiile. Intrarea la spectacol este liberă!

Asociaţia „Red Panda”, Compania de Teatru „Replika”, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBBPR), Asociaţia Animal „Care” (Austria) şi „Teatrul Luni” de la Green Hours lansează proiectul cultural-educativ pentru copii „Manifest canin în sala de lectură”. Programul constă în prezentarea, în cadrul bibliotecilor publice partenere din România, a unui spectacol de teatru al cărui scop principal este sensibilizarea, conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor în legătură cu problema câinilor fără stăpân.

«Câinii de pe stradă sunt o problemă a întregii comunităţi. Educarea şi responsabilizarea tinerilor reprezintă cel mai important pas în schimbarea pe care dorim să o vedem la nivel de societate, pentru un viitor fără animale pe stradă. „Confesiunile unui câine”, prima piesă de teatru din România care tratează tema animalelor fără stăpân, abordează într-un mod inedit această problemă a noastră, a tuturor», spun organizatorii.

Spectacolul de teatru „Confesiunile unui câine” are ca subiect lecţiile de supravieţuire ale unui căţel, cu o poveste de viaţă care l-a făcut celebru. Mărturisirile personajului sunt făcute cu înţelepciune, umor, ironie, autoironie, cu ceea ce am putea numi „mentalitate canină”. Muzica live, coregrafia şi videoproiecţiile aduc un plus de emoţie şi originalitate spectacolului.

Realizat de Ioana Macarie (care semnează şi coregrafia) şi Mihaela Rădescu, acesta îi are în distribuţie pe Mihaela Rădescu, Mădălina Florescu (pian), Cristian Balaş (vioară), Alina Crăiţa, Emilia Manea, Andrei Gonczi, Toma Albacan şi Bogdan Frunzareanu (video artists). «„Confesiunile unui câine” este un spectacol pentru cei care au un căţel acasă şi se fericesc. Un spectacol pentru cei care nu au un căţel acasă, dar îşi vor lua unul şi se vor ferici. Un spectacol pentru cei care iubesc animalele, dar şi pentru cei care nu le iubesc… şi le vor iubi», declară Mihaela Rădescu.

Prezentarea spectacolului la Craiova este susţinută de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, iar reprezentaţia va avea loc mâine, 1 februarie, ora 18.00, în sala Teatrului Liric „Elena Teodorini”.

  • Compania de Teatru „Replika” îşi asumă rolul de mediator între cele două componente ale actului cultural (creator şi consumator) prin iniţierea, menţinerea şi dezvoltarea comunicării în mediul socio-educativ.
  • Asociaţia „Red Panda” are misiunea de a educa şi milita pentru crearea unei societăţi mai bune, în care nu trebuie să mai producem suferinţă nouă şi celorlalte specii.
  • Cu o vechime de peste 20 de ani, ANBPR este asociaţia profesională cea mai reprezentativă a bibliotecarilor şi bibliotecilor publice din România, cu peste 3.300 de membri activi, persoane fizice şi membri instituţionali, organizaţi în 41 de filiale judeţene. Asociaţia apără interesele comunităţii bibliotecare din România şi contribuie la creşterea importanţei bibliotecii în comunitate.