Sindicaliştii din Sindicatul Învăţământului “Spiru Haret” Dolj atenţionează Guvernul

0
1099
 O OUG propusă de Guvernul României, pentru înghețarea veniturilor , contrazice o Lege organică, Legea salarizării 153/2017, care la art 38 (4) menționează:
,,În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat”.  Acest fapt îi nemulţumeşte pe membrii Sindicatului Învăţământului “Spiru Haret” Dolj, care ar putea să recurgă la instanţele de judecată pentru a -şi păstra drepturile dobândite.
 Conform reprezentanţilor sindicatului, Guvernul este obligat să respecte aceste prevederi ale unei legi organice și trebuie să prevadă în buget sumele necesare punerii în aplicare a acestora. De asemenea Executivul trebuie să ia în calcul și faptul că Parlamentul a aprobat majorarea salariilor de bază pentru personalul didactic, legiferând prevederea din OUG 114/2018 ce completa L 153/2017 art 38 4 (1) c) ,,începând cu 1 septembrie 2020 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.” Guvernul a atacat la Curtea Constituțională, cu termen în ianuarie. “Indiferent ce va dispune Curtea Constituțională, rămâne în vigoare L 153/2017 care menționează foarte clar faptul că personalul din învățământ Trebuie să primească de la 1 ianuarie 2021, 1/4 din diferența dintre salariul de bază, și indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022. Facem un Apel la Guvernul României, la Președintele României să înțeleagă faptul că nu cerem nimic în plus decât ce ni se cuvine încă din 2017 și să cuprindă în Legea bugetului sumele prevăzute în Legea salarizării, lăsând la o parte faptul că majoritatea instituțiilor bugetare au beneficiat încă din 2017 de majorarea salarială maximă, iar noi, personalul din învățământ, am fost eșalonați, iar acum sancționați prin tăierea acestor drepturi. În caz contrar, deși regretabil, vom acționa în instanțele de judecată Guvernul pentru acordarea drepturilor ce ni se cuvin, iar sumele vor conține și dobânzile aferente afectat fiind bugetul de stat așa cum s-a întâmplat și ca urmare a neacordării drepturilor salariale din 2008”, a precizat prof. Nicuşor Cotescu, preşedintele Sindicatului “Spiru Haret Dolj”.