Cum au fost cheltuiți o parte din banii publici în 2019

0
735

Bugetul Craiovei, pe primele 11 luni ale lui 2019, s-a ridicat la suma de 562 milioane de lei. Din impozitele și taxele locale, adică bani încasați efectiv de la populație, s-au adunat aproximativ 170 milioane de lei. Din taxa pe valoare adăugată, au venit 50 milioane de lei, iar din impozitul pe venit – peste 220 milioane de lei. Donațiile și sponsorizările au fost în sume mici, respectiv 72.000 de lei. Din veniturile proprii, autoritatea locală a realizat puțin peste 850.000 de lei. O parte din acești bani au provenit din  taxa pentru reabilitare termică, de aici colectându-se suma de 235.000 de lei, precum și din vânzarea unor locuințe care se aflau în fondul de stat – 440.000 de lei.

Bursele elevilor – peste 2,2 milioane de lei

Intresant de urmărit este însă modul cum au fost cheltuiți acești bani. Pentru funcționarea Poliției Locale Craiova, s-a consumat suma de 30 milioane de lei, banii fiind cheltuiți pentru plata salariilor și a normei de hrană a polițiștilor locali, precum și pentru asigurarea bunei funcționări. O sumă comparabilă a fost alocată învățâmântului – 32 milioane de lei. Potrivit execuției bugetare, cea mai mare parte din acești bani – 17 milioane de lei – au fost alocați pentru lucrările de reparații care s-au efectuat, pe parcursul anului, în școlile și grădinițele din oraș. Tot de la bugetul local au fost acordate și bursele elevilor – peste 2,2 milioane de lei.

Opera Română Craiova, buget de aproape 15 milioane de lei

Sistemul de sănătate din Craiova a primit, pe parcursul anului, o sumă de 7 milioane de lei, care au fost alocați de la buget pentru achitarea facturilor la utilități și efectuarea unor reparații curente. Spitalul Filantropia a primit 3,1 milioane de lei, Spitalul de Neuropsihiatrie – 1,7 milioane de lei, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” – 2,2 milioane de lei. O sumă mare de bani a fost investită în cultură – 45 milioane de lei. Opera Română Craiova a primit 14,9 milioane de lei, Filarmonica Oltenia – 11,9 milioane de lei, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” – 3,5 milioane de lei, Teatrul de Copii și Tineret „Colibri” – 2,6 milione de lei, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” – 1,2 milioane de lei. Sport Club Municipal Craiova a avut alocată de la bugetul local suma de 11,1 milioane de lei.

Peste 24 milioane de lei, cheltuiți cu întreținerea zonelor verzi

Întreținerea zonelor verzi din Craiova a necesitat o cheltuială de la buget de 24,7 milioane de lei. Din aești bani, cea mai mare parte – 18 milioane de lei – au fost consumați pentru lucrările de tăieri și toaletare la arbori, arbuști și garduri vii, pentru îndepărtarea crengilor și a frunzelor, pentru măturarea străzilor și aleilor din oraș. Reparațiile la mobilierul urban au costat și ele 2,1 milioane de lei. În acest an, s-au făcut și achiziții de gard și băncuțe – 1 milion de lei. Întreținerea toaletelor ecologice a presupus o cheltuială de peste 550.000 de lei. Întreținerea Grădinii Zoologice din Parcul „Nicolae Romanescu” a necesitat un buget de 1,3 milioane de lei, bani care s-au cheltuit pentru hrana și medicamentele animalelor, pentru curățenia în habitate, pentru plata utilităților și a salariilor îngrijitorilor. Pentru întreținerea celor patru cimitire ale Craiovei – Ungureni, Sineasca, Dorobănție și  Craiova Nord – autoritatea a cheltuit puțin peste 600.000 de lei.