DSP Dolj: Atenţie la excesele alimentare!

0
181

Pentru a nu petrece zilele de sărbătoare la spital, medicii craioveni avertizează că masa festivă de Anul Nou nu trebuie sub nici o formă să se transforme într-un prilej de exces alimentar. Un consum cumpătat de produse tradiţionale şi băutură este recomandat în noaptea dintre ani. Cu toate acestea, medicii vor fi la datorie de Revelion, dar şi în primele zile ale lui 2016. Serviciile de urgenţă vor funcţiona fără întrerupere pentru ca pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale să fie trataţi corespunzător. În schimb, policlinicile din sistemul public de sănătate au program de zile libere în perioada 1-3 ianuarie 2016.

În această perioadă, bolnavii cronic nu trebuie să întrerupă regimul alimentar recomandat de doctori. Persoanele cu afecţiuni cunoscute sunt sfătuite să păstreze continuu legătura cu medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi să ia măsuri profilactice suplimentare. De altfel, în zilele de sărbătoare cei mai mulţi pacienţi care ajung la Urgenţă sunt bolnavii cronic care uită de recomandări şi se înfruptă din bucatele tradiţionale fără să mai ţină cont de consecinţe. Foarte mulţi se aleg cu suferinţe digestive, dar şi cu afecţiuni cardiovasculare, fiind nevoiţi să-şi petreacă sărbătorile pe patul de spital.

Fripturile din carne de porc, caltaboşii şi dulciurile trebuie consumate cu moderaţie, pentru că toate aceste preparate culinare sunt digerate greu de organism. De preferat ar fi să se opteze pentru carne de pasăre sau de vită, fiartă sau la grătar. Această recomandare se aplică în special în cazul cardiacilor, diabeticilor şi persoanelor cu afecţiuni digestive renale. Sarea şi condimentele – ardei iute, hrean, usturoi – trebuie consumate cu prudenţă, mai ales de persoanele cardiace. Medicii ne atrag atenţia şi în ceea priveşte consumul de alcool. Nu este indicat amestecul de băuturi, în special spirtoase.

Sucurile carbogazoase sunt de evitat

O la fel de mare atenţie trebuie acordată şi băuturilor consumate. Sunt de evitat pe cât posibil sucurile carbogazoase. Aportul de lichide trebuie să fie de minimum doi litri pe zi. După ospăţul de Revelion, recomandate sunt ceaiurile de plante neîndulcite, apa plată sau sucurile naturale.

Nutriţioniştii spun, de asemenea, că friptura de porc trebuie consumată în cantităţi moderate, alături de garnitura de legume: broccoli, fasole verde, varză, salate şi mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste. Alimentele prăjite (de la carne până la legume) trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive, fiind preferat grătarul sau friptura la tavă şi legumele la grill. Dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu salate de fructe sau fructe proaspete. Alcoolul trebuie şi el consumat cu moderaţie, fiind de evitat băuturile spirtoase.

Programul spitalelor şi farmaciilor de Anul Nou

În zilele de Anul Nou, doljenii care au nevoie de îngrijiri medicale se pot adresa serviciilor de primiri urgenţe şi camerelor de gardă ale spitalelor. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au anunţat că în perioada 1-3 ianuarie 2016 unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând doar urgenţele. Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.

Cabinetele de medicină de familie asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non-stop din localităţile: Amăraştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzesti-Fraţila, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova – strada „George Enescu” nr. 76, bl. 15 (Craioviţa Nouă) şi strada „Împăratul Traian” nr. 213, bl. P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate nonstop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova (strada „Tabaci” nr. 1), Spitalul Municipal Filantropia Craiova (strada „Brestii” nr. 8) şi Spitalul Municipal Calafat. La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie zilnic între orele 8.00 şi 22.00, telefon 0251/554.872.

De asemenea, potrivit DSP Dolj, farmaciile cu program nonstop, în relaţie cu CAS Dolj, sunt următoarele Anedio Farm – strada „George Enescu”, complex Racheta nr. 76, bloc 15, Craiova; Farm Galan. – Calea Bucureşti nr. 37,bloc 21e parter, Craiova; Farmacia Trei F. – Calea Bucureşti, bl 17 b, parter,Craiova; Medplastik Tehnology – strada „Tabaci” nr. 22, Craiova; Urania Farm – Calea Bucureşti nr. 29, bl. 17c, parter; Prima Warehouse – strada „Tabaci” nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova.