Alegerile locale, cel mai fierbinte moment al lui 2016 / Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu: „Cel mai puternic adversar al meu sunt eu însămi!”

0
540

Dacă 2015 a fost anul şantierelor, pentru primarul Lia Olguţa Vasilescu 2016 are în plus campania electorală ce vine la pachet cu sfârşitul primului său mandat. Din postura de favorit, actualul edil spune că nu are alt adversar decât pe ea însăşi. Primarul le va arăta craiovenilor investiţiile de 500 milioane de euro, care trebui să-i garanteze victoria în alegeri. În maniera pragmatică, care o caracterizează, Lia Olguţa Vasilescu ne-a acordat un scurt interviu în care ne-a vorbit despre modul cum a gestionat toate proiectele, dar şi despre perspectiva din care va aborda alegerile din iunie.   

–       Doamna primar, cum a fost anul 2015 pentru Craiova?

–       A fost un an al şantierelor şi al nervilor în trafic din cauza acestora, dar şi anul în care am putut trage linie pentru majoritatea proiectelor europene. A fost anul în care Craiova s-a situat pe locul întâi între oraşele din România la absorbţia de fonduri europene, dar şi la accesarea celor mai mari sume de la bugetul naţional.

–       Pentru că vorbiţi de şantiere, cum s-au derulat proiectele importante ale oraşului?

–       Au demarat cele mai mari proiecte ale mandatului meu: stadionul de fotbal, cartierul de locuinţe, reabilitarea Parcului „Romanescu”, stadionul de atletism. S-au finalizat proiecte frumoase cum ar fi Centrul istoric, Grădina Zoologică, reabilitarea Spitalului de Neuropsihiatrie, reabilitarea marilor bulevarde, locurile de joacă, parcurile de cartier, s-au achiziţionat autobuze noi. S-au făcut investiţii în toate cartierele Craiovei. Am reuşit să introducem 70 km de reţea de canalizare şi 40 km reţea de apă la periferie, mai mult decât în ultimii 25 de ani la un loc, am asfaltat în întregime două cartiere, iar în celelalte cartiere de blocuri lucrările sunt în proporţie de peste 60% finalizate, am casetat în proporţie de 80% Canalul Corniţoiu şi tot în proporţie de 80% Spitalele „Filantropia” şi de „Boli Infecţioase”, am investit masiv în şcoli, am finalizat cele mai multe proiecte europene.

–       A fost o discuţie, în CLM Craiova, despre proiectele pe fonduri europene care sunt întârziate. Până la urmă, câţi bani sunt necesari de la bugetul local pentru a le finaliza?

–       Calculul final îl putem face abia în prima săptămână din ianuarie pentru că facturile s-au primit până în ultima zi a anului. Vom avea un grad de absorbţie de peste 90%, ceea ce ne face să fim campioni la nivel naţional. Clujul, următorul oraş după noi, are o rată de absorbţie cu 30% mai mică. Se face o confuzie voită. În afară de finanţarea estimată la circa 100 milioane de euro, noi am mai demarat proiecte noi, din economii, cum ar fi reabilitarea termică a blocurilor şi Parcul „Romanescu”, despre care ştiam că nu le putem finaliza anul acesta. Deci nu putem vorbi de o pierdere din fondurile alocate, ci din economii. Avem câteva proiecte care se închid în proporţie de 98%, ceea ce face infimă paguba, din cauza proiectelor slabe calitativ, gen la parcarea subterană nu există scară de acces sau, la Business Sud, peretele de la baie era de sticlă şi nu s-a acceptat modificarea lor pe fonduri, urmând să continuăm pe bugetul local sau situaţia de la „Water Parc”, unde, ca urmare a unei anchete care a privit strict firmele care au lucrat, nu şi Primăria, a trebuit să sistăm câteva luni proiectul. Una peste alta, cu actualul cadru legislativ care nu penaliza proiectantul şi te obliga să primeşti în licitaţie firme aflate în insolvenţă, cum a fost cazul Barierei Vâlcii, am reuşit, totuşi, să fim primii în România la absorbţia de fonduri europene şi să nu facem niciun împrumut bancar pe mandatul meu. Deci, mai bine nu se putea.

–       Stadionul „Oblemenco”, proiect de suflet… Se va putea juca pe noua arenă în toamna anului viitor?

–       Categoric, da. Stadionul creşte de la o zi la alta, iar termenul de finalizare, noiembrie 2016, e mai mult decât rezonabil. În plus, avem bugetul asigurat şi anul acesta pentru continuarea lucrărilor. A contat, poate, şi bătălia mea de a transforma investiţia în una prioritară, prin lege, ceea ce face imposibilă nefinanţarea sa, indiferent de guvern.

–       Sunt tot felul de zvonuri legate de faptul că nu s-ar mai continua cu acelaşi investitor la CSU. Ce le transmiteţi suporterilor?

–      Le transmit că echipa va fi finanţată şi anul viitor şi nu de la bugetul local, ci tot de un investitor. Mai multe detalii voi oferi în ianuarie. Important este că nu rămân niciodată fără soluţii.

–       Un proiect care a ţinut capul de afiş în 2015 a fost competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Ce şanse mai avem?

–       Depinde strict de ministrul Culturii. El poate ţine cont sau nu de recomandările juriului. Spania nu a ţinut, Belgia nu a ţinut. În cazul României au fost încălcări grosolane de procedură, au fost conflicte de interese grave la unii membri ai juriului, iar situaţia nu poate rămâne aşa.

–       În şedinţele CLM au fost mereu discuţii, iar ultimele două şedinţe au fost de-a dreptul furtunoase. Cum a fost colaborarea cu consilierii municipali în anul acesta?

–       Foarte bună! Accept criticile, când sunt justificate, şi corectez erorile când îmi sunt semnalate. Au fost şi excese, dar sunt explicabile având în vedere că urmează un an electoral. Sper doar să nu se depăşească limitele bunului simţ.

–       De departe, 2016 va fi dominat de momentul alegerilor din iunie. Cum vedeţi campania electorală?

–       Eu sunt în campanie electorală de 3 ani şi jumătate. Nu am avut pauze de lucru pe motiv că nu e an electoral. Pentru mine va fi la fel. Și pentru cârcotaşii care, pe tot parcursul mandatului, doar au criticat, dar nu au venit niciodată să ajute sau să dea soluţii, va fi la fel. În rest, m-am obişnuit cu zvonistica mizerabilă şi mincinoasă la adresa mea. Au ajuns până acolo încât să mintă că am ajuns în comă alcoolică la spital, doar ca să îmi strice imaginea. Ce mai pot inventa? Doar că sunt extraterestră, că în rest le-am auzit pe toate.

–       Cine consideraţi că este cel mai puternic adversar al dumneavoastră?

–       Eu însămi. Dacă după 4 ani de mandat nu pot convinge electoratul că am meritat votul, atrăgând în oraş investiţii de 500 milioane euro, mai mult decât s-a investit în ultimii 25 de ani la un loc, înseamnă că un alt contracandidat îmi poate lua locul. Nu am niciun stres! Am reuşit să construiesc ceea ce alţii doar au promis 25 de ani. Sigur că mai sunt multe de făcut, dar să nu uităm de unde am plecat. Cu un oraş cu toate regiile în faliment, cu datorii către firme şi de câte doi ani, cu aproape jumătate fără canalizare şi asfalt. Se putea mai bine de gestionat situaţia? Eu cred că nu, pentru că fac comparaţie cu investiţiile din alte oraşe.

–       Pentru că vorbim iarăşi de proiecte, care va fi, în 2016, cea dintâi lucrare pe care o finalizaţi şi prima pe care o demaraţi?

–       Demarăm construcţia noului spital municipal din februarie şi continuăm proiectul de aducţiune a Firului 2 Izvarna, cel mai mare din Europa de est, pentru care finanţarea este deja asigurată, din fondurile europene de mediu, cred că ultimul contract semnat de Rovana Plumb când era ministrul Mediului. Deja CAO îl implementează împreună cu Jaspers. Primul finalizat? E greu de spus, având în vedere că, în prima săptămână din ianuarie, facem minimum şapte recepţii de străzi şi închidem cel puţin un proiect european.

–       O urare pentru craioveni în noul an?

–       La final de an le urez tuturor craiovenilor un an mai bun, bucurii şi multă sănătate, fiindcă este cea mai importantă!