S.O.S., fraţi români! / „Ne ameninţă că o să ne închidă clădirile pe care le folosim ca biserici”

4
379

Părintele Boian Alexandrovici este din nou greu încercat în aceste zile. Parcă Biserica Ortodoxă Română din Valea Timocului le stă în cap sârbilor. Din păcate, acolo, dialogul este unul al surzilor. Românii se simt din ce în ce mai singuri, mai neprotejaţi, iar abuzurile sunt din ce în ce mai vehemente. Părintele Boian nu se teme, nu a făcut-o nici cu ani în urmă, nu o face nici acum. Dar se pune totuşi o întrebare: mai rezistă părintele nostru drag acolo?! Şi cât?! A construit biserică după biserică, cu riscuri mari, cu ameninţări, cu sentinţe citite şi recitite. Rând pe rând, în toate aceste lăcaşuri de cult a răzbit limba română, străveche şi frumoasă ca un susur de apă, ce curge de la izvorul minunilor. Da, la Malainiţa, într-un colţ de rai se întâmplă minunea. E vorba dulce a părintelui Boian, care ţine slujbele în limba maternă şi care strânge sute de români în jurul său. În misiunea sa, Bojan Alexandrovici este ajutat de alţi şapte preoţi, care slujesc în limba română în bisericile din Valea Timocului Sârbesc, pentru cei aproape 300.000 de români care trăiesc acolo.

Numai că, din nefericire, ne spune părintele cu lacrimi în ochi, de câteva zile Televiziunea Bor duce o campanie dură împotriva Bisericii Ortodoxe Române din Valea Timocului. «Din declaraţiile ziaristei care conduce această campanie de denigrare se vede clar că cineva din Biserica Sârbă – „Biserica soră” stă în spatele acestei propagande mincinoase, care se pare că trece chiar într-un genocid religios, împotriva Bisericii noastre. Lucrurile nu stau bine deloc. Gravitatea constă în faptul că însuşi Cancelaria Guvernului Sârb, care colaborează de altfel cu bisericile şi comunităţile religioase, a trimis o scrisoare Televiziunii Bor, prin care şi-a exprimat  părerile, deloc pozitive, legate de Biserica Românească din Valea Timocului», ne-a spus părintele Boian, zilele trecute. După cum informează TV Bor în acest „comunicat” al Cancelariei pentru Culte scrie aşa: „Pe teritoriul comunei Bor este ilegală orice construire a bisericilor româneşti din cauză că nici o parte organizaţională a Bisericii Ortodoxe Române, care are statut legal de persoană juridică, nu îşi desfăşoară activitatea în acest spaţiu”.

„Nu îşi respectă propria Constituţie!”

Părintele Boian ne-a explicat încetul cu încetul cum se ridică o biserică în Timoc, cu câtă greutate. Prima a fost cea de la Malainiţa, construită în 2004  chiar din banii  săi şi pe pământul său. După ce biserica de la Malainiţa a fost terminată, statul sârb a încercat să o dărâme, iar pe părinte l-a condamnat la închisoare pentru că biserica ar fi fost construită ilegal. La presiunea diplomatică internaţională s-a renunţat însă la sentinţă, iar părintele a devenit un martir. Dar construcţia bisericii a fost doar începutul unei lungi lupte pentru părintele Bojan Alexandrovici. „Bisericii Ortodoxe Române i s-a interzis construirea lăcaşurile în Valea Timocului şi din cauza aceasta noi am procedat în felul următor. Construiam un garaj (cu aprobare) în care după ce se terminăm, conform Legi Cultelor din Serbia care la articolul 31 spune aşa: „Bisericile şi comunităţile religioase oficiază slujbe religioase şi alte activităţi în biserici, alte clădiri care se află în proprietatelor sau sunt închiriate”. Iar la articol 32 se spune aşa: „Bisericile şi comunităţile religioase pot independent conform legi să construiască biserici, alte clădiri pentru oficierea slujbelor religioase, precum şi case parohiale, mănăstirile…”. Şi pe lângă aceste precizări ale Legii Cultelor din Serbia, această „Cancelarie ” care nu îşi respectă propria lege şi nu respectă nici Constituţia Serbiei mai departe ameninţă cu interzicerea folosiri clădirilor noastre”, ne-a explicat părintele Boian, indignat de ceea ce se întâmplă într-un stat care doreşte să adere la Uniunea Europeană.

„Ce să facem fraţilor de neam, cum ne ajutaţi ?

Părintele Boian nu vrea să se stingă neamul ăsta românesc dincolo de Dunăre. Refuză să vadă cum sunt îngropate toate obiceiurile şi tradiţiile româneşti, dar mai ales limba şi religia. „Bisericile şi mănăstirile româneşti din zonă sunt ocupate de Biserica Sârbă, noi ne-am împăcat cu asta şi dorim să construim noi, iar ei ne opresc, ei veniţi din alte părţi ne opresc pe noi român / vlahii originari din această zonă, să ne rugăm în limba noastră şi să ţinem de biserica neamului nostru. Acum aşteptăm să ne închidă, cum au anunţat, şi aceste puţine biserici pe care cu greu am reuşit să le facem. Întrebăm pe toată lumea se poate aşa ceva? E normal aşa ceva?”, se întreabă retoric părintele martir. Lucrurile au cam degenerat în Timoc, iar românii de acolo încep să creadă că vor avea aceeaşi soartă ca şi sirienii, adică, vor fi izgoniţi din casele lor.  «Se promite mult şi se face „multă diplomaţie”, iar noi ne apropiem de „statutul” fraţilor creştini din Siria care sunt prigoniţi şi izgoniţi de la casele lor din cauză că sunt creștini. Este o singură diferenţă între ei şi noi. Pe ei îi prigonesc musulmani iar pe noi „Biserica soră” şi unele organe ale statului nostru în care trăim. Oare asta este răsplata loialităţi noastre şi luptei duse prin secole împreună cu fraţi sârbi pentru formarea Serbiei moderne», a mai spus părintele Boian.

Cetăţenia va rezolva o serie de probleme în Timoc

După 200 de ani în care slujba în limba română le-a fost interzisă, oamenii rupseseră legăturile cu Dumnezeu. Preotul Boian a început prin a-i boteza pe locuitori, chiar şi pe cei în vârstă. „Avem zone unde toată casa nu e botezată. Avem zone unde, am fost şi eu la botezul ala, cu colegii mei. Ne-au chemat ca să botezăm trei copii şi când ne-am dus acolo, înainte de începerea botezului, mi-a trecut prin cap: s-ar putea şi părinţii să nu fie botezaţi. Am întrebat: părinţii sunt botezaţi? Păi, nu suntem nici noi. Zic, staţi aici”, a povestit preotul. Iar lucrul acesta deranjează rău de tot. Românii din Timoc încearcă din răsputeri să-şi recapete drepturile. Îşi păstrează cu sfinţenie tradiţiile şi cultura şi speră ca în viitor să poată recunoaşte cu voce tare că sunt români.

 

Părintele Boian Alexandrovici:

«Atragem atenţia tuturor instituţiilor că a ajuns timpul când problema trebuie rezolvată urgent şi acum, nu mâine, astăzi. Ţara noastră în care trăim a spus ce a avut prin „Cancelaria” ei, iar noi avem şi Ţara Mamă-România şi întrebăm conducerea ei. Ce să facem fraţilor de neam, cum ne ajutaţi?! Să înceapă urgent o discuţie deschisă şi clară cu conducerea Serbiei sau mai aşteptăm puţin?! Poate că nu este destul că s-a tras cu pistol în geamurile credincioşilor noştri, crede cineva că trebuie neapărat să fie unul din noi împuşcat ca să se facă ceva? Fraţilor din Ţara Mamă, vă rugăm din adâncul sufletului ajutaţi-ne, apăraţi-ne şi nu ne lăsaţi!».

4 COMENTARII

  1. Ocrotestei Doamne pe romani !
    Daca ar fi dupa mine v-as chema pe toti aici unde din vechime s-au refugiat alti strabuni prigoniti de satrapii istoriei omenesti, dar nu se poate voi si noi trebuie sa gasim solutii mai subtile pentru ca cine nu are suflet nu ete crestin ortodox.
    A-ti uitat sarbilor pe Sf. Cuv. Nicodim cel care v-a ridicat anatema de la Constantinopol !

  2. ai dreptate antonie. dar din pacate avem un patriarh slab si un guvern asemenea. ar trebui sa luam si noi masuri in oglinda. adica sa le f…em si noi directia la popii sarbi din romania. sa vedem daca le convine. ca cum au au toate drepturile care si le doresc. o duc mai bine decat la ei in tara.sunt niste jeguri nationaliste mai rele decat ungurii. ungurii nu procedeaza asa cu romanii ortodocsi din Ungaria.

Comments are closed.