Billy Idol împlineşte 60 de ani

0
268

Billy Idol (William Albert Michael Broad) s-a născut la 30 noiembrie 1955, în Middlesex, Anglia. A studiat literatura engleză la Universitatea din Sussex, în aceeași perioadă devenind membru al Bromley Contingent, un grup alcătuit din ”urmași” ai trupei Sex Pistols.
Idol a alcătuit, împreună cu Tony James (chitară bass), trupa punk Chelsea, în 1976. Ulterior, ei au format trupa Generation X, formulă în care au lansat, în 1980, “Dancing with Myself”. A urmat lansarea celui de-al doilea material, ”Kiss Me Deadly”, după care s-au despărțit.
În 1981, Billy Idol a început o carieră solo, în New York, cu lansarea ”Don’t Stop”, care includea două remixuri ale Generation X și un cover după Tommy James — “Mony Mony.” A alcătuit apoi o nouă echipă, cu producătorul Keith Forsey, fostul manager al trupei KISS, Bill Aucoin, și chitaristul Steve Stevens. Grupul a lansat patru albume de succes — ”Billy Idol”, ”Rebel Yell”, ”Whiplash Smile” și ”Vital Idol”.
Albumul ”Rebel Yell” (1984) s-a vândut în 2 milioane de exemplare și l-a transformat într-un adevărat star rock. În 1990, Billy Idol a suferit un accident de motocicletă în care s-a rănit grav la picior, dar s-a recuperat suficient de repede pentru a fi prezent la lansarea ”Cradle Of Love”. A interpretat un rol în celebrul film al lui Oliver Stone, ”The Doors”.