Din nou şedinţă aprinsă la Consiliul Judeţean: Şi pe frig şi pe caniculă, consilierii PDL se comportă la fel, adică de neînţeles

0
386

În şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean Dolj, au fost votate o serie de proiecte de hotărâre care privesc rectificări bugetare pentru instituţiile subordonate instituţiei amintite. Dacă aceste proiecte au fost votate pe bandă rulantă, nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul aprobării studiului de oportunitate pentru concesionarea terenului în suprafaţă de 235,62 ha aflate în domeniul public al judeţului Dolj, şi cu menţinerea hotărârilor nr. 195-208/2011, votate la data de 29 septembrie a.c.

Studiul de oportunitate pentru concesionarea terenului de la Aeroport a fost adoptat

Consiliul Judeţean Dolj a aprobat prin Hotărârea nr. 140/26.05.2011 întocmirea unui Studiu de oportunitate, cu o firmă de specialitate, în vederea concesionării întregii suprafeţe de teren, de 235,62 ha, aferente Imobilului 349 Craiova, preluat în domeniul public al judeţului Dolj şi în administrarea Consiliului Judeţean Dolj în baza Hotărârii nr. 311/2008 a Guvernului României. Conducerea Consiliului Judeţean Dolj a primit acuzaţii grave din partea consilierului judeţean PDL, Cosmin Roşulescu, care a afirmat că, din calculele sale, nu se regăsesc 100 de hectare de teren din cele 235,62 ha. Răspunsul a venit de îndată din partea preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa: <<Atunci când s-a pus problema acestui studiu de fezabilitate, noi, împreună cu mulţi dintre colegii dumneavoastră, am chemat pe cineva de la cadastru, care ne-a asigurat că terenurile sunt intabulate, cadastrate şi că nu există nici un fel de diferenţă. Dacă ar dispărea din aceste terenuri, nu câteva hectare, ci doar 100 de mp, ar fi foarte grav pentru mine şi pentru cei care lucrează în jurul meu. Există o Hotărâre de Guvern care stabileşte câte terenuri au fost acolo. 233,55 de hectare am primit prin Hotărâre de Guvern, iar noi vorbim astăzi de 235 de hectare, cu 2 mai mult, deci nu lipsesc, sunt în plus chiar, asta a rezultat din măsurătorile făcute de către cadastrişti. Aceasta este Hotărârea de Guvern, este publică şi oricine o poate vedea. Nu am nici cea mai mică îndoială cu privire la acest lucru. Nu s-a “prins” nimeni de nici un teren de la aeroport. Ce a dispărut de acolo a dispărut tot cu ajutorul nostru, când, în şedinţe am hotărât să dăm o suprafaţă de teren pentru unitatea specială de aviaţie, unde se vor gara elicopterele SMURD şi am primit în schimbul acestor terenuri 8 hectare în Parcul Industrial. Organele abilitate ar trebui să ia act de o asemenea chestiune şi să verifice dacă există undeva o asemenea situaţie ascunsă, noi să răspundem toţi cei care suntem implicaţi. Orice s-ar vota în acest plen, în ultimă instanţă tot eu dat cu subsemnatul, aşa că sunt foarte atent în ceea ce mă priveşte>>. Studiul de oportunitate a trecut cu votul majorităţii USL din Consiliul Judeţean, aleşii PDL abţinându-se.

Prefectul de Dolj nu se lasă, o ţine una şi bună cu “hotărârile ilegale”

Discuţii s-au creat şi în jurul menţinerii celor 14 hotărâri ale Consiliului Judeţean Dolj, adoptate în septembrie şi declarate “ilegale” de către prefectul judeţului Dolj. Este vorba despre hotărârile adoptate în şedinţa ordinară din luna septembrie de plenul consiliului judeţean după ce, aleşii USL au decis prin vot, să nu valideze mandatele de consilieri judeţeni a doi membrii PDL. În şedinţa respectivă, consilierii judeţeni PDL au părăsit sala alături de prefectul judeţului Dolj, nu înainte ca acesta să-i avertizeze pe cei rămaşi în sală că toate hotărârile votate ulterior vor fi considerate nelegale de prefectură, lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat. Secretarul Judeţului, Gheorghe Barbărasă, i-a asigurat pe consilieri că instituţia va câştiga procesul cu prefectura, dacă va fi cazul: Hotărârile nr. 195-208/2011 pe care dumneavoastră le-aţi votat în şedinţa din septembrie, sunt legale, deşi domnul prefect ne-a spus că sunt ilegale. Fără discuţie, dacă dumneavoastră veţi vota menţinerea acestor hotărâri, domnul prefect nu are decât să apeleze la instanţă, şi ne vom întâlni acolo ca şi în alte dăţi, când Consiliu Judeţean a câştigat. Prefectul Judeţului Dolj nu are competenţă să spună ce consideră dânsul despre aceste hotărâri. Prefectul nu hotărăşte el ce este legal sau nelegal. Singura instituţie care este în măsură care poate cere Consiliului Judeţean să revină asupra acestor hotărâri este instanţa de judecată”. Vizibil iritat de afirmaţiile făcute, prefectul judeţului Dolj, Nicolae Giugea Prefectul de Dolj, a replicat că este hotărât să atace în contencios cele 14 hotărâri. “Eu apreciez efortul de memorie pe care l-aţi făcut pentru soluţionarea acestor hotărâri pe care instituţia prefectului le-a considerat ilegale. Acest raport îl consider un pamflet, nu un document administrativ. Legea fundamentală a României spune că CJ este ales şi funcţionează în condiţiile Legii, adică 36 de consilieri plus unul. A fost acel joc de putere în şedinţa respectivă şi apreciez efortul de a balansa de partea dumneavoastră dreptatea. Nu îmi retrag nici o decizie. Am spus de atunci de ce, iar dumneavoastră aţi mers mai departe cu 34 de consilieri plus unul”, a spus Giugea.

“Legea nu ne dă dreptul să anulăm nişte hotărâri”

Reprezentanţii PDL au venit cu o soluţie de compromis, propunând ca plenul Consiliului Judeţean să voteze din nou, de data asta în efectiv complet, cele 14 hotărâri în discuţie, variantă neacceptată de restul consilierilor, pe motiv că hotărârile au fost puse deja în aplicare, producând efecte faţă de terţi. <<Consiliu Judeţean poate funcţiona în condiţiile în care poate aproba hotărâri cu majoritatea prezentă, cu prevedere specială de data aceasta în lege. Jumătate din 36 asigură funcţionalitatea unui consiliu în ceea ce priveşte proiectele de hotărâre care impun un asemenea vot şi nu o majoritate. Ce facem cu votul care a fost exprimat în luna septembrie, după ce consilierii PDL au părăsit sala? Hotărârile respective care au fost declarate “ilegale” nu fac o trimitere la articolul de lege care a fost încălcat. Ele au fost declarate “ilegale” ca o consecinţă a unei interpretări din partea prefectului judeţului Dolj, care a considerat în acel moment că instituţia CJ Dolj nu a funcţionat neavând doi consilieri. Legea nu ne dă dreptul să anulăm nişte hotărâri. Cea care poate să anuleze aceste hotărâri este instanţa de judecată, iar până atunci aceste hotărâri sunt puse în practică>>, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan.

Majoritatea Consiliului Judeţean Dolj a votat menţinerea actelor normative, cu abţineri în partea pedeliştilor.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU