4 ani de „GAG”-uri culturale la Craiova

0
446

Prieteni şi colaboratori i-au urat, ieri, mulţi ani de-acum înainte, plini de activitate şi inventivitate, şi-n cinstea trăiniciei sale au închinat un pahar cu vin de buturugă şi s-au „dedulcit” cu… dovleac copt şi prune uscate. Vorbim despre Asociaţia Culturală „GAG”, care a sărbătorit, ieri, 4 ani de existenţă. Una dedicată tuturor iubitorilor artei teatrale, fie ei din Craiova sau de pretutindeni, una încărcată de proiecte creative, îndrăzneţe – până la non-conformism chiar –, deopotrivă pentru cei mici şi cei mari, una care a însemnat nu numai o alternativă, ba, de multe ori, o suplinire a vieţii artei păpuşăreşti a urbei. Gazde bune la reuniunea aniversară – organizată în Korona Music Club – au fost scenograful Gregorian Eustaţiu, teatrologul Adriana Teodorescu şi ec. Gusti Teodorescu.

 

 

«Din 20 noiembrie 2007 ne tot ţinem de „GAG”-uri!», a recunoscut, ieri, „A” din „GAG”, adică Adriana Teodorescu, mărturisind încă de la început că nu este cazul ca întâlnirea aniversară să fie una „formală şi oficială, pentru că eu consider că suntem numai între prieteni”. Mulţumindu-le tuturor, i-a invitat, mai apoi, pe fiecare dintre cei prezenţi la microfon să laude ori să critice ceea ce, sub egida Asociaţiei Culturale „GAG” şi sub deviza „cultură, haz, profesionism”, a căpătat formă şi culoare în aceşti 4 ani.

În calitate de „mozaicar”, de consilier local şi de susţinător al „GAG”-urilor culturale ale urbei, Nicolae Marinescu a subliniat că existenţa acestei asociaţii «este foarte binevenită pentru viaţa culturală a oraşului şi pentru viaţa instituţiilor similare mai mari, care sunt ameninţate cu anchilozarea. Reacţia foarte vie, în contact direct cu comunitatea a acestei asociaţii este extraordinar de binevenită, le avertizează că trebuie să fie mai vii şi mai prezente. Meritul „GAG”-ului este deosebit, pentru că, într-un timp scurt, a realizat câteva lucruri foarte importante. Apoi, mi se pare un lucru foarte frumos şi demn de urmat că această asociaţie reuneşte, pe criteriile pasiunii şi valori, oameni de generaţii diferite. De asemenea, mi se pare exemplară capacitatea de colaborare instituţională – între această asociaţie, de exemplu, şi Muzeul Olteniei, împreună reuşind să facă un lucru excepţional: Muzeul Păpuşilor». „La mulţi ani! În măsura în care vom putea, vom fi alături de voi. Nu am nici o îndoială că veţi realiza multe lucruri frumoase şi în viitor”, le-a mai spus Nicolae Marinescu reprezentanţilor Asociaţiei Culturale „GAG”.

Adriana Teodorescu

Cuvinte de laudă la adresa acestora au avut şi soţii Alexanda şi Horia Davidescu, al căror nume se confundă deja cu existenţa Teatrului de Păpuşi din Craiova. «Mă bucură orice activitate a teatrului de păpuşi şi mă doare în suflet de situaţia în care a ajuns Teatrul „Colibri”… Vă mulţumesc că existaţi şi vă felicit pentru perseverenţă», a menţionat Horia Davidescu. „Mi-aş dori din toată inima să vă văd an de an, câţi s-ar putea mai mulţi!”, a adăugat Alexandra Davidescu.

Martor al realizării unui proiect care, în primăvară, a fost distins cu Premiul UNITER „pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile” – Muzeul Păpuşilor –, Cornel Bălosu, şeful Secţiei de Etnografie din cadrul Muzeului Olteniei, şi-a mărturisit „invidia” pentru această asociaţie, pentru că… „a reuşit să ia caimacul!”. «Discursul muzeologic din Casa Băniei se încheie cu expoziţia „Istoria păpuşilor” şi totdeauna exclamaţiile – nu numai din partea copiilor, ci şi a tuturor vizitatorilor – sunt de bucurie. Ceea ce m-a făcut să cred într-adevăr în această idee a fost seriozitatea şi profesionismul cu care Adriana Teodorescu şi toţi ceilalţi au contribuit la „facerea” acestei expoziţii, care este o minune», a declarat Cornel Bălosu.

Nu numai cei menţionaţi i-au fost alături „GAG”-ului la aniversare. Prieteni şi colaboratori de la Muzeul de Artă, Filarmonica „Oltenia”, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Dolj i-au urat asociaţiei să rămână… „măcar cum arată acum – tânără, activă şi pusă pe fapte mari!”. Ceea ce-i dorim şi noi…

 

„GAG – cultură, haz, profesionism”

 

Asociaţia Culturală „GAG” din Craiova s-a născut în toamna anului 2007, din nevoia de a crea alternative dinamice, moderne, flexibile în peisajul cultural craiovean, prin concentrarea pasiunii şi forţei creatoare a unui grup de profesionişti ai teatrului de păpuşi şi de animaţie şi din necesitatea perpetuării acestui gen ca formă sincretică a artelor spectacolului. Încă de la început, deviza sa a fost „cultură, haz, profesionism”.

 

Ca scopuri, are revigorarea şi dezvoltarea artei animaţiei; utilizarea artei cu păpuşi şi a ariei sale curriculare în educaţia culturală a copiilor şi a tinerei generaţii; atragerea tinerilor artişti spre zona animaţiei pentru perpetuarea acestei arte; ridicarea nivelului profesional al artiştilor păpuşari.

Principalele obiective ale asociaţiei sunt organizarea de programe şi proiecte culturale; iniţierea, menţinerea şi dezvoltarea legăturilor cu instituţii publice, asociaţii culturale şi alte structuri neguvernamentale; susţinerea iniţiativelor de cercetare şi experimentare a noi modalităţi de expresie artistică; încurajarea, explorarea şi utilizarea unor spaţii neconvenţionale de exprimare cultural-artistică; organizarea de ateliere de creaţie cultural-artistică, de tabere de creaţie sau ateliere de pregătire pentru tinerii artişti şi pentru copii.