Chinta Ştiinţei, poker-ul lui Ivan

0
624

Statisticile sunt elocvente pentru perioada de graţie în care se află Ştiinţa, dar exprimarea de pe teren este cea care încântă realmente. Şapte victorii la rând, cu 23 de goluri marcate, câte 5 la ultimele 3 meciuri găzduite, ne aduc aminte de vremuri de glorie. Universitatea este o oază de spectacol într-un campionat fad, în care puţine echipe îndrăznesc să joace ofensiv. Paradoxal, în ciuda unei alte “chinte” de alb-albastru, meciul cu Mioveniul nu este printre cele mai reuşite ale Ştiinţei, din “era Reghe”.

A fost însă unul de referinţă pentru Andrei Ivan, tocmai în perioada în care zvonurile care-l înfăţişează ca viitor “ienicer”, coleg cu Cic la Galata, sunt pe cale să devină certitudini. Poker-ul reuşit de Ivan a avut o singură hibă: n-a putut fi aplaudat de public. Atacantul, care acum un an nu era capabil să bage mingea în poartă de la o jumătate de metru şi a fost aproape de o detaşare temporară la FC Argeş, străluceşte mai abitir ca înaintea primei despărţiri de Bănie, când a luat în piept imensa Rusie, la numai 20 de ani. A confirmat, în sfârşit, alintul IvanBasten, amintind de două din celebrele pokere ale olandezului: cu Goteborg, la începuturile Champions League, şi altul de pomină, pe vulcanicul San Paolo, într-un Napoli – Milan 1-5. Şi totuşi, Ivan a deschis scorul cu un gol “a la Mbappe”, în finala Ligii Naţiunilor, fiindcă s-ar fi ridicat fanionul dacă un adversar nu juca mingea după lansarea lui Nistor. Într-o perioadă în care penalty-urile abundă pentru Ştiinţa, dar nu sunt o garanţie a golului, Ivan a transformat două astfel de lovituri până la pauză, fără emoţii. Numai că diferenţa de pe tabelă era minimă după prima parte, fiindcă apărarea Ştiinţei a fost vraişte. Screciu şi Pigliacelli le-au înlesnit un gol făuritorilor de Loganuri, cei care au mai dat şah în alte rânduri defensivei oltene, dar încă o dată şi mat.

Nici după pauză nu s-a aşternut liniştea în jumătatea alb-albastră, cutremurată la raidurile nou-promovatei. Procentajul Ştiinţei a fost remarcabil. Dacă în alte meciuri s-au întrecut în ratări, acum s-a marcat şi din “piatră seacă”. Totuşi, Gustavo şi-a permis să dea chix singur cu portarul în două rânduri, aşa că tot Ivan avea să aducă “mântuirea”, spre final, pe o contră clasică pentru el, în care şi-a pus în valoare irezistibila-i velocitate. În prelungiri, Markovic i-a “stricat” un pic parada lui Ivan, dar a făcut-o cu stil, execuţia de generic aducând a treia “chintă” consecutivă acasă pentru Ştiinţa.

Universitatea Craiova – CS Mioveni 5-2

Au marcat: Ivan ’17, ’21 (penalti), ‘45+1 (penalti), ‘82, Markovic ’90+3 / Rusu ’34, ‘39.

Universitatea Craiova:  Pigliacelli 4 – Căpăţînă 6, Găman 5, Screciu 4, Bancu 6 – Nistor 6, Creţu 4 (Gustavo ’46) 5, Houri 6 (Constantin ’85) – Cîmpanu 6 (Ivanov ’69) 5, Koljic 6 (Markovic ’68) 7, Ivan 10 (Baiaram ’85). Antrenor: Laurenţiu Reghecampf

CS Mioveni: Ducan – Oancea, Garutti, Balaur, Iacob (Cristea ’78), Şerbanică (Rădescu ’46) – Panait (Toma ’62), Cierpka – Sanoh (Buziuc ’63), Rusu (Massaro ‘89). Blănaru. Antrenor: Alexandru Pelici.
Arbitru: Ionuţ Coza 7.