Ziua Internațională a Mării Negre, sărbătorită la Muzeul Olteniei!

0
641
Ziua de  31 Octombrie este sărbătorită de ecologiști ca Ziua Internațională a Mării Negre(International Black Sea Action Day), începând din anul 1996 când,la Conferinţa Miniştrilor Mediului din ţările riverane Mării Negre (la Istambul – Turcia),a fost adoptat Planul Strategic de Acţiune pentru reabilitarea și protecția Mării Negre. Acest plan s-a adoptat după ce s-a constatat că situaţia ecologică a Mării Negre s-a înrăutăţit în ultimii 35 de ani, din cauza reziduurilor aduse de  toate fluviile care se varsă în ea, dar şi de pescuitul excesiv şi de deversările necontrolate de produse petroliere.
Câteva din obiectivele acestui Plan sunt: controlul și limitarea deversărilor de ape menajere și poluante, monitorizarea speciilor de animale marine, gestionarea durabilă a resurselor marine.
De resursele Mării Negre beneficiază toate ţările costiere – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina. Din păcate, cercetătorii din aceste ţări au ajuns la concluzia că un număr mare de specii de plante şi animale marine şi costiere sunt din ce în ce mai rare sau ameninţate cu dispariţia. În Lista Roşie a Mării Negre găsim specii precum: foca de Kaliakra, marsuinul, morunul, nisetrul, păstruga, tonul, rândunica de mare, zărganul, steaua de mare, crabul de piatră, ş.a.
Ziua dedicată Mării Negre este un prilej pentru comunitățile costiere de a întreprinde acțiuni și preocupări care să ducă la cunoașterea ecosistemului marin și la îmbunătățirea stării de conservare a acestuia. În acest context, Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova organizează împreună cu Școala Gimnazială Traian din Craiova, o activitate didactică interdisciplinară în care beneficiarii sunt, în principal, elevii participanți. Programul pregătit de organizatori pentru sărbătorirea Zilei Mării Negre va fii unul complex și interactiv, cu următoarele teme: Semnificația Zilei Internaționale a Mării Negre,Incursiune în ecosistemul Mării Negre, Cultură și civilizație la Marea Neagră: Ovidiu – repere din opera și viața sa de la Pontus Euxinus; Orașe antice de la țărmul românesc al Mării Negre; Mitologie marină. Cântecele Mării (moment muzical). Orașe – Port la Marea Neagră (joc interactiv). Rezervația marină „2 Mai – Vama Veche” ( minifilm documentar). Coasta de Argint a Mării Negre – Inima Reginei Maria. Curiozități despre Marea Neagră. Joc didactic – mesajul din sticla plutitoare. Desen instant – moment de desen și pictură cu tematică marină. Stil și eleganță de inspirație marină (moment artistic).
Evenimentul face parte din proiectul cultural-educativ MUZEUL – O ȘCOALĂ ALTFEL, sprijinit financiar de Consiliul Județean Dolj.