La Concursului de matematică „Gheorghe Dumitrescu”: Elevii buzeşteni au obţinut cinci medalii de la aur nouă de argint şi trei de bronz

0
3926
Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova a fost gazda Concursului de matematică „Gheorghe Dumitrescu”, o competiţie iniţiată de Catedra de Matematică în memoria profesorului Gheorghe Dumitrescu, personalitate marcantă a învăţământului doljean. Concursul se adresează elevilor din clasele a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a din şcolile judeţului Dolj dar şi din judeţele limitrofe. Zeci de medalii şi diplome au fost dăruite elevilor merituoşi la finalul competiţiei.

350 de elevi s-au înscris sâmbătă, 26 octombrie la Concursul Interjudeţean „Gheorghe Dumitrescu”, care s-a desfăşurat la Craiova, fiind organizat de Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”. „Scopul principal al acestui proiect este de a oferi tuturor elevilor şanse egale de a participa la o pregătire de performanţă în domeniile atât de râvnite ale matematicii şi de a stimula pasiunea elevilor apţi de performanţă pentru mathematic”, a explicat prof. Cristian Moanţă, şef Catedră Matematică, CN „Fraţii Buzeşti”. Prin întreaga sa activitate de profesor, Gheorghe Dumitrescu a dezvăluit elevilor frumuseţea şi tainele matematicii iar ca inspector de matematică a demarat şi impulsionat activitatea de performanţă în rândul elevilor pasionaţi, de numele său legându-se cele mai strălucitoare succese ale învăţământului matematic doljean în perioada 1980- 1998.

280 de elevi… doar din Dolj
La startul competiţiei s-au aflat elevi din Bucureşti, de la Liceul Internaţional de Informatică şi Liceul Teoretic Naţional, din Rm Vâlcea, din Dr Tr Severin, Slatina, Corabia şi Cilieni, precum şi din localitatea Alimpeşti, judeţul Gorj. Din judeţul nostru au concurat în jur de 280 de elevi. „În ultimul timp se remarcă o creştere a interesului pentru matematică, insuflarea pasiunii şi educarea gustului pentru studiul acesteia; lărgirea orizontului ştiinţific al elevilor; dezvoltarea receptivităţii pentru nou. Am remarcat soluţii interesante, diferite de cele din barem mai ales la clasele a X-a şi a XI-a. Totodată, s-a remarcat la acest concurs şi o elevă de gimnaziu, Viespescu Carina Maria, care, în mod cert va face o figură interesantă şi la olimpiadă”, a subliniat prof. Cristian Moanţă.

Trei probleme, din care una din Gazeta Matematică
Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” s-a remarcat şi de această dată. Cinci elevi au obţinut Premiul I, nouă elevi au luat medalia de argint, trei de bronz şi 21 au obţinut Menţiuni. Astfel, la clasa a IV-a : Iana Bianca – premiul I; Brâncuş Emma – premiul II; Găvăneanu Sebastian – premiu II iar Erhan Ilinca – premiul III. La clasa a V-a :   Viespescu Carina Maria – premiul I; Andrei Rareş Ştefan – premiul II. Clasa a VII-a :  Cismaru Theodor – premiul I. Clasa a VIII-a : Crăciunescu Matei Constantin – premiul II. Clasa a IX-a : Mâlcu Amelia – premiul II. Clasa a X-a : Teişanu Mihai – premiul II şi Ciuperceanu Vlad Mihai – premiul III. Clasa a XI-a : Moanţă Liviu – premiul I; Hedea Mihnea – premiul II şi Pătulare Andrei – premiul III. Şi la clasa a XII – a : Crăciunescu Emanuel – premiul I şi Banu Teodoara  – premiul II. Partenerii în acest proiect au fost: Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj; Societatea de Ştiinţe Matematice din România-filiala Dolj; Fundaţia „Fraţii Buzeşti” şi Asociaţia Părinţilor Buzeşteni.  Coordonatorii au fost :  prof. Carmen Lucia Ştefănescu – director; prof. Ileana Didu – director adjunct; prof. Aurora Simon– director adjunct, prof. Camelia Dană – responsabil comisia metodică matematică. Profesorii coordonatori: Daniela Iancu, Maria Ionescu, Cristian Moanţă, Ion Pătraşcu, Marin Popa, Oana Preda, Teodora Rădulescu, Lucian Tuţescu, Mihai Dicu, Dorina Goiceanu, Ramona Nălbaru, Claudiu Ciulcu, Iulia Sanda. „Acest concurs se bucură de o concursă acerbă pentru că elevii îl consideră un concurs de pregătire pentru olimpiada de matematică. Aici se face un fel de antrenament. Acum, urmează un alt concurs dar care nu estze organizat de către noi, ci de către Şcoala Gimnazială Gheorghe Ţiţeica, un concurs de logică, „Pro Performanţă”, dar şa care vor participa şi elevii noştri. La Concursul Gheorghe Dumnitrescu subiectele au fost destul de dificile, au fost trei probleme din care una din Gazeta Matematică, iar timpul de lucru a fost de două ore”, a explicat profesorul Lucian Ţuţescu.