Consilierii judeţeni s-au „duelat” în replici dure

0
243
Ion Prioteasa

Şedinţă cu scântei la Consiliul Judeţean Dolj. Opoziţia  a solicitat punerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre, o notificare, prin care dorea să anunţe că va contesta în instanţă modul discreţionar de distribuire a banilor către anumite primării din judeţul Dolj. Este vorba de o procedură juridică, o etapă premergătoare până să se ajungă în instanţă. Alianţa de la putere a votat împotriva punerii pe ordinea de zi a acestei notificări, iar votul a aprins scânteia scandalului.

Marcea Marcel

Consilierul judeţean PDL Marcea Marcel i s-a adresat secretarului Consiliului Judeţean, Gheorghe Barbărasă, şi i-a solicitat lămuriri de natură juridică, acuzându-l totodată că aplică legea cum îi convine. Marcea a sugerat că ceea ce se întâmplă ar fi un abuz. «Domnule secretar, democraţia asta e o chestie aşa…  mai ciudăţică în ultimul timp pe aici, dumneavoastră sunteţi  garantul… oarecum al legalităţii. Cum vreţi să facem noi plângere şi să ne încadrăm în 30 de zile dacă dumneavoastră nu ne permiteţi – un lucru democratic, până la urmă – să introducem pe ordinea de zi proiectul prin care contestăm modul în care au fost distribuiţi banii, adică, contestăm hotărârea votată în şedinţa extraordinară care a avut loc săptămâna trecută. Ceea ce vă cerem este doar să ne permiteţi să introducem proiectul pe ordinea zi. Am înţeles că s-a votat politic, dăm bani numai cui vrem noi, numai cum vrem noi, doar pentru că suntem majoritatea. Instanţa va spune dacă este corect sau nu, în situaţia asta dumneavoastră nu ne daţi dreptul nici să mergem în instanţă. Păi deja trecem pe tot felul de abuzuri. Nu am cerut nimic ilegal… Domnule secretar, vreau să vă întreb ceva. Liberul acces la Justiţie e garantat de Constituţie, sunteţi de acord ?! Am depus acum trei zile această cerere. Ca să putem face paşii mai departe trebuie introdusă notificarea  pe ordinea de zi. De-a lungul timpului noi am acceptat introducerea în aceeaşi zi a unei proiect. Ce să înţeleg ?! Ca secretar al judeţului Dolj vreau să vă întreb: putem să ne adresăm Justiţie şi fără să trecem prin Consiliu această Hotărâre?!».

„Noi credem că este respectată litera legii”

Gheorghe Barbărasă

Secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă, a părut iniţial uşor bulversat. Acesta a dorit lămuri vizavi de aşa-zisele abuzuri şi a răspuns că totul este legal şi că se pot adresa instanţei şi fără ca această notificare să treacă prin Consiliu. „La cine v-aţi referit când aţi spus că vă împiedică să mergeţi în instanţă, la mine sau la consilierii judeţeni? Pentru că eu nu am împiedicat cu absolut nimic introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect, fiind că nu e atributul meu. Că majoritatea nu a votat pentru aşa ceva, atunci nu este o încălcare a legii. Iar faptul că nu s-a analizat astăzi nu vă împiedică să mergeţi în instanţă”. Spiritele au fost calmate ca urmare a intervenţiei preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. „Noi credem că în aceste condiţii este respectată litera legii iar dumneavoastră puteţi să apelaţi la următoarea etapă, mersul în instanţă. Deja cu această discuţie s-a epuizat situaţia în care vă aflaţi astăzi…”.

Florinel Stancu, înlocuit cu Lucian Cristian Scărlătescu

La fel de controversat a fost şi primul punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei, cel legat de validarea mandatului de consilier judeţean pentru Lucian Cristian Scărlătescu din partea PSD în locul lui Florinel Stancu. Opoziţia a votat împotriva acestui proiect şi o argumentaţie serioasă a avut-o profesorul Alexandru Brezniceanu, fiind vorba de mai multe contradicţii juridice. „Noi nu votăm deloc, pentru că nu votăm ilegalităţi”, a spus Marcea Marcel, care a cerut ulterior lămuriri în legătură cu persoana care ar îndeplini funcţia de lider PSD la CJ Dolj. „Cine este liderul PSD aici la Consiliul Judeţean? Ca să-mi dau seama cine transmite ce se hotărăşte la partid… Dumneavoastră sunteţi, doamna Tănăsescu?! Am înţeles că dumneavoastră sunteţi liderul PSD. Ştim, domnule preşedinte, că dumneavoastră nu v-aţi implicat, am înţeles că nici nu mai aveţi voie la partid… Păi spuneţi domne aşa, ca să ştim pe cine tragem la răspundere. Doamna Alina Tănăsescu, liderul PSD. Eu recunosc, sunt liderul PDL aici, la CJ Dolj”, a punctat Marcea Marcel.

Secretarul CJ Dolj, prins pe picior greşit…

Secretarul Gheorghe Barbărasă a fost prins pe picior greşit de fostul consilier judeţean Daniel Păloiu, care l-a întrebat în baza căror acte a dispus analizarea plângerii prealabile formulate de el împotriva Hotărârii nr. 195/2014 a Consiliului Judeţean Dolj. „Faţă de aspectele invocate în plângere vă informez că acestea nu justifică revocarea hotărârii respective, deoarece ea s-a emis cu respectarea prevederilor legale privind constatarea încetării mandatului de consilier judeţean al domnului Păloiu Marian Daniel. Vă solicit să respingeţi plângerea şi să menţineţi Hotărârea nr. 195/2014”, a precizat Gheorghe Barbărasă, în referatul prezentat consilierilor judeţeni. Păloiu a solicitat CJ Dolj să anuleze Hotărârea nr. 195/30.09.2014 ca fiind nelegală şi să anuleze Referatul constatator nr. 14574/17.03.2014, întocmit de secretarul judeţului Dolj, Gheorghe Barbărasă. „Vă întreb foarte clar, domnule secretar, aţi primit raportul Curţii de Arbitraj, nu al Comisiei, că asta e aici, la nivel judeţean?! Vă întreb dacă Curtea de Arbitraj va trimis vreo adresă?”, a întrebat Păloiu. Răspunsul a fost scurt: „Nu, nu am primit nimic”, a spus Barbărasă. „Vă întreb, domnule secretar, aţi primit vreo adresă de la Comitetul Naţional Executiv?!”. Şi acest răspuns a fost de asemenea foarte clar. „Nu, nu am primit nimic !”, a repetat secretarul Consiliului Judeţean. „Păi şi atunci în baza căror acte sugeraţi dumneavoastră cum să se voteze?!. Luni, 3 noiembrie, eu mă prezint în instanţă, la Judecătoria Craiovei”, a adăugat Păloiu.

 

Gheorghe Barbărasă, specialist în malpraxis

Secretarul CJ Dolj, Gheorghe Barbărasă, a fost propus de preşedintele Ion Prioteasa ca reprezentant al administraţiei judeţene în consiliul etic al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. „M-am gândit la domnul Barbărasă, pentru că este jurist şi acolo sunt şi cazuri de malpraxis, iar domnul Barbărasă este un specialist”. Reacţia consilierului Marcea Marcel nu a întârziat să apară: „Ca să vezi, domne! Ce ajunsă domnul Barbărasă… Acum e specialist şi în malpraxis. Mai ştiţi domne multe să faceţi?!”.