Primăria Călăraşi, premiată pentru excelenţă în administraţie

1
556

Lucrurile se mişcă în comuna doljeană Călăraşi şi se mişcă în direcţia bună. Toate investiţiile făcute, pentru dezvoltarea acestei comunităţi, toate fondurile atrase şi proiectele depuse, care aşteaptă finanţare, i-au adus edilului comunei, Vergică Şovăilă, recunoaşterea la nivel naţional. Săptămâna trecută, primarul comunei Călăraşi a venit acasă, de la Braşov, cu două distincţii: premiul de excelenţă pentru activitatea desfăşurată în primăriile de comune acordat Primăriei Călăraşi şi o diplomă de excelenţă pentru primul gospodar al localităţii. Vergică Şovăilă spune că n-a fost uşor să ajungă aici şi că mai sunt multe lucruri de făcut în localitate, continuitatea fiind, însă, unul din atuurile sale.

Săptămâna trecută, joi, 24 octombrie a avut loc la Poiana Braşov cel mai important eveniment din administraţia publică: cea de-a IX-a ediţie a Galei Premiilor de Excelenţă Administratie.ro, eveniment organizat de Portalul naţional de Administraţie publică www.Administratie.ro împreună cu Oameni şi Companii, alături de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. În cadrul Galei au fost premiaţi cei mai merituoşi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi centrale, care s-au evidenţiat în acest an prin eforturile pentru dezvoltarea acestui sistem, iniţiative pozitive şi proiecte de anvergură. Între cei prezenţi la această Gală s-a numărat şi primarul comunei Călăraşi, care nu s-a întors acasă cu mâna goală. Vergică Şovăilă ne-a arătat cu mândrie şi cu bucurie distincţiile primite: „Premiul de excelenţă pentru activitatea în Primăriile de comune”, despre care spune că-i este cel mai drag, acordat Primăriei Călăraşi, şi o diplomă pentru excelenţă în administraţie. Nu a fost uşor să ajungă la această recunoaştere, povesteşte primarul şi spune că omul este cheia. Trebuie consultat, problemele sale trebuie rezolvate, uşa primăriei trebeuie să-i fie mereu deschisă, motiv pentru care la Călăraşi nu există zile de audienţe. Localnicii vin de câte ori au nevoie, iar funcţionarii încearcă să-i ajute pe loc.

„…Eu n-am zile de audienţă…”

„Este într-adevăr o recunoaştere a muncii pe care am depus-o. Când le-am spus acolo că sunt la al şaselea mandat, unii dintre ei au făcut ochii mari…. Mă întrebau cum e posibil… Uite-aşa, le-am spus… cu muncă. Că pe om poţi să-l minţi odată, de două ori, dar nu te votează nimeni de şase ori dacă nu faci treabă. Cred că au fost multe lucruri care au fost cântărite la acordarea acestor premii. Oricum, noi, aici, chiar am tras, în toţi aceşti ani. Sigur că a fost greu… Numai să rezişti în şase campanii electorale, să rezişti şi la putere şi în opoziţie şi tot e greu, dar să mai faci şi treabă (râde primarul)… Cred că între primar şi cetăţeni trebuie să fie o legătură permanentă, cred că oamenii trebuie consultaţi în problemele care îi privesc şi să ştiţi că de multe ori eu şi funcţionarii primăriei am mers la adunări, în faţa oamenilor să le explicăm care este situaţia, să răspundem la întrebări, pentru că actul de administraţie trebuie să se desfăşoare cu maximă transparenţă. Tocmai de aceea, eu nu am zile de audienţă. Vine omul cu o problemă, încercăm să o rezolvăm pe loc…”, ne-a povestit Vergică Şovăilă, primarul comunei Călăraşi.

Se acoperă Căminul Cultural

Câte s-au făcut până acum, localnicii le ştiu, pentru că se bucură de ele şi se văd: biserică, dispensar uman, punct farmaceutic în satul Sărata, ca să le ia oamenilor de acolo drumul din picioare până în centru. Şcolile şi grădiniţele s-au primenit, la fel şi dispensarul uman din Călăraşi, iar la Căminul Cultural se lucrează de zor la acoperiş, pentru că reprezentanţii administraţiei publice locale vor să-l dea în folosinţă anul viitor, pe 21 mai. Şi nu pentru nunţi sau botezuri, întrucât acestea se desfăşoară într-un salon special amenajat de primărie, cu toate utilităţile. Căminul Cultural chiar se doreşte un loc de şi pentru cultură, pentru că oamenii mai au nevoie şi de altceva. Tocmai de aceea va cuprinde biblionet, pentru tinerii dar şi pentru toţi cei care vor să utilizeze calculatoarele, şi o bibliotecă cu peste 13.000 de volume, cu sală de lectură.

Încep lucrările pe masterplanul de apă şi canalizare

Cel mai mare motiv de bucurie este însă că încep lucrările pe masterplanul de canalizare şi apă. În satul Sărata există deja canalizare şi apă curentă, Călăraşiul fiind prins pe masterplan. S-a predat deja amplasamentul, iar firma care se va ocupa de lucrări a început deja organizarea de şantier. Au „răsărit” şi primele utilaje în câmp, lucrările la sistemul de canalizare urmând să demareze cu strada Morii. Iar pentru ce nu a fost cuprins pe masterplanul de canalizare şi apă, Primăria Călăraşi bare depuse deja la Ministerul Dezvoltării regionale şi Administraţiei Publice încă două documentaţii, una vizând finalizarea extinderii reţelei de alimentare cu apă în satele Călăraşi şi Sărata, iar cea de-a doua extinderea reţelei de canalizare în comuna Călăraşi. „Vrem ca toată comuna să fie racordată la canalizare şi apă curentă, pentru ca oamenii de aici să aibă la dispoziţie toate utilităţile şi să se simtă bine. Mai sunt lucruri de făcut, dar investiţiile în infrastructură sunt extrem de importante şi ne-am zbătut pentru obţinerea fondurilor necesare şi vom face asta şi în continuare”, a mai spus Vergică Şovăilă.

Un sprijin pentru utilizatorii de apă pentru irigaţii: o Federaţie

Ziua de ieri a fost una foarte aglomerată pentru edilul comunei Călăraşi. Asta pentru că, pe lângă şedinţele şi activităţile curente, a avut o întâlnire cu primarul comunei oltene Grojdibodu, Dorel Iovancea, cu viceprimarul oraşului Bechet, Adrian Glăvan şi cu Mihai Şutelcă, reprezentantul unui grup de investitori ce şi-au anunţat intenţia de a susţine financiar reabilitarea sistemului de irigaţii Sadova – Corabia. Pentru ca investiţia să fie posibilă, trebuie înfiinţată o Federaţie pentru Irigaţii în sistemul Sadova – Corabia şi tocmai pe asta s-au axat discuţiile de ieri. Primarii vor să-şi protejeze oamenii pentru că o investiţie de asemenea amploare implică destule costuri, obligaţii şi toate lucrurile trebuie puse la punct în cel mai mic detaliu. Pe de altă parte, toată zona de sud a judeţului s-ar usca, la propriu, fără apă, aşa că un sistem de irigaţii funcţional, cu costuri reduse pentru beneficiari, este un vis frumos. Cel puţin deocamdată.

„Încercăm să urnim lucrurile din loc, în direcţia bună, dar este extrem de greu. Suntem conştienţi că nu este şi nu va fi uşor, însă aici, la noi, e nevoie de apă. Ne-am gândit şi la posibilitatea de a reduce costurile cu energia electrică folosind parcuri fotovoltaice… Ce să vă spun, analizăm tot felul de variante ca să o găsim pe cea mai bună”, ne-a mai spus Vergică Şovăilă.

1 COMENTARIU

  1. sovaiala un tradator imputit un traseist politic un politruc de toata jena va venii si vremea si timpul cand vei plati pentru tradarile pe care le ai facut cu astea nu se joaca niciodata nimeni o sa suferi si tu si familia ta pt ca Dumnezeu e sus si nu doarme …. una peste asta esti un cacat imputit un mincinos un terchea berchea care n are pic de coloana vertebrala esti un frustrat si un nemernic care nu se intelege cu nimeni si comenteaza pe toata lumea indiferent ca e vorba despre prieteni sau dusmani esti un cacat bolnav ba sovaila tine minte ce ti spun ca nu scapi asa .

Comments are closed.