Peste 2.500 de doljeni suferă de psoriazis. Cel mai bun tratament se găseşte şi la Craiova

1
1098
Virgil Pătraşcu

Doljenii care suferă de forme severe de psoriazis pot beneficia de cel mai eficient tratament şi în cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova. Singura condiţie este să se adreseze medicului în momentul în care se confruntă cu această boală. În prezent, în programul de terapie biologică sunt incluşi 150 de pacienţi, iar rezultatele obţinute sunt spectaculoase. 

Anunţul a fost făcut, ieri, de şeful Clinicii de Dermatologie Craiova, conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, cu ocazia unei conferinţe prilejuite de Ziua Mondială a Psoriazisului, eveniment ce s-a desfăşurat la sediul Direcţiei Sănătate Publică Dolj. Acesta a precizat că în formele uşoare ale bolii se obţin rezultate foarte bune cu tratamente locale şi expunere la soare. În schimb, în formele moderate şi severe (întâlnite la 10-15% din cazuri) este nevoie de terapie sistemică, biologică sau convenţională. Această terapie gratuită a făcut ca mulţi dintre cei 2.800 de bolnavi care beneficiază la ora actuală de programul naţional să ducă o viaţă normală. Nu mai sunt izolaţi, deprimaţi, nu mai au probleme relaţionale în familie şi societate. În judeţul Dolj peste 150 de bolnavi sunt incluşi în programul de terapie biologică.

„Boala poate fi ţinută sub control”

Potrivit medicilor, pe lângă neplăcerile fizice provocate, diagnosticul de psoriazis este foarte stresant. Impactul asupra calităţii vieţii este comparabil cu cel din bolile cardiovasculare, cancere sau diabet zaharat. Psoriazisul afectează serios imaginea corporală, iar în formele grave impactul bolii asupra stilului de viaţă este major. Depresia este întâlnită la 54% din bolnavii cu psoriazis, iar sentimentul de neatractivitate este prezent în 75% din cazuri. Bolnavul trebuie să înveţe însă repede să trăiască cu boala pentru că, deocamdată, nu există tratamente miraculoase care să asigurea vindecarea în totalitate a pacientului.

„Dintre afecţiunile dermatologice, psoriazisul se află pe primul loc în ceea ce priveşte deteriorarea calităţii vieţii, devansând afecţiunile maligne cutanate. Deocamdată, nu există tratament care vindecă psoriazisul, dar boala poate fi ţinută sub control. Subliniez că există tratamente pentru toate formele de psoriazis – uşor, mediu şi sever. Este necesar, însă, ca bolnavii să aibă încredere în medici, pentru că psoriazisul este o boală în atenţia permanentă a lumii medicale şi a cercetătorilor. Trăim cu speranţa că ziua când va fi vindecată această boală, încă enigmatică, nu este foarte departe”, a afirmat conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, şeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Numărul de bolnavi ar putea fi dublu

Ştefan Popescu

Statisticile medicale arată că în judeţul Dolj există 2.500 de pacienţi cu psoriazis, însă specialiştii spun că numărul acestora este aproape dublu. Din anul 2003, la iniţiativa pacienţilor cu psoriazis, ziua de 29 octombrie este Ziua Mondială a Psoriazisului. Prima ediţie în România a avut loc în 2010 şi a fost organizată de Societatea Română de Dermatologie. Ieri, la Craiova, evenimentul a fost organizat de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie şi Asociaţia Dermatologilor din Oltenia. „Este o zi care se marchează la nivelul tuturor centrelor universitare din ţară, în condiţiile în care aproximativ 4% din populaţia României suferă de această boală. Pentru moment, nu pot fi pe deplin elucidate cauzele care pot produce psoriazis, dar se cunosc o serie de factori declanşatori implicaţi precum: stresul, traumatismele, factori ambientali, infecţiile sau anumite medicamente”, a explicat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

La sediul DSP Dolj specialiştii în dermatologie au prezentat câteva aspecte legate de această afecţiune. Psoriazisul este o boală cronică, caracterizată prin înmulţirea exagerată a celulelor epidermului. În România sunt peste 400 de mii de bolnavi, iar pe plan mondial numărul acestora ajunge la 125 de milioane. Boala afectează deopotrivă bărbaţii şi femeile, copiii şi adulţii sau vârstnicii. La 15% din cazurile de psoriazis debutul bolii a avut loc înaintea vârstei de 10 ani. În judeţul Dolj cazurile de psoriazis reprezintă 5% din totalul spitalizărilor în Clinica de Dermatologie Craiova.

1 COMENTARIU

  1. sunt niste mincinosi,fratele meu sufera de psoriazis iar tratamentul se reduce doar la un unguent dat de asa zisii specialisti care mai este si scump,de abia si-l permite,ma revolta atata minciuna,nepasare cand de fapt totul se reduce la o imbogatire rapida iar doctorii nu sunt decat niste animale,se uita sa jupoaie omul de viu

Comments are closed.