„Profu’ de religie”, cel mai recent spectacol al Teatrului Naţional din Craiova, va avea premiera duminică

0
78

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” va prezenta duminică, 3 noiembrie, de la ora 18.00, în Sala „I. D. Sîrbu”, premiera absolută a spectacolului „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, care, totodată, semnează şi scenografia. Avanpremiera este anunţată pentru sâmbătă, 2 noiembrie, la aceeaşi oră. Spectacolul – realizat după ce un fragment din piesă a fost declarat câştigător la cea de-a III-a ediţie a Concursului de proiecte pentru tineri regizori şi dramaturgi români iniţiat de Naţionalul craiovean – îi are în distribuţie pe Marian Politic, Romaniţa Ionescu, Cătălin Vieru, Raluca Păun şi Dragoş Măceşanu.

«În „Profu’ de religie”, credinţa într-un adevăr unic se sparge în zeci de bucăţi. O fetiţă îi provoacă pe cei din jurul ei să se joace de-a realităţile adevărate, de-a „leapşa printre crâmpeie de imaginaţie”», a dezvăluit Mihaela Michailov – dramaturg şi critic de artele spectacolului. Membră în juriile unor importante festivaluri de artele spectacolului din România şi din străinătate, tânăra predă, în prezent, scriere dramatică la UNATC Bucureşti.

Mihaela Michailov

A început să se gândească la textul pus în scenă de Teatrul Naţional din Craiova după ce regizorul Bobi Pricop i-a propus să lucreze împreună. „Scenariul de spectacol a trecut prin multiple faze de lucru, într-un proces colaborativ care s-a adaptat la personalitatea actorilor, cărora le mulţumesc pentru generozitatea de a-mi fi împărtăşit adevăruri despre ei. Împreună cu Bobi, am încercat să nuanţez cât mai mult feţele unei realităţi în care adevărul şi minciuna se subminează reciproc. Adevărurile noastre sunt adevărurile tuturor?”, a adăugat Mihaela Michailov, care în 2007 a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului, cu „Complexul România”, publicată de Maison Antoine Vitez, Paris.

A mai scris textele „Google ţara mea!” (regizat de Alexandra Badea la Teatrul Foarte Mic din Bucureşti şi prezentat în cadrul unor evenimente şi festivaluri internaţionale), „Capete înfierbântate” (regia David Schwartz, prezentat la HAU, Berlin), „Sub Pământ” (regia David Schwartz), „Copii răi” (regia Alexandru Mihăescu, prezentat la München în cadrul „Zilelor Culturii Române”), „Familia Offline” (regia Radu Apostol, prezentat la New York şi la Karlsruhe). Textele sale sunt traduse în engleză, franceză, germană şi maghiară.

Bobi Pricop

Regizorul Bobi Pricop este absolvent al Facultăţii de Teatru a Univer­sităţii „Spiru Haret” – Secţia actorie (2005-2008, clasa prof. Sanda Manu) şi al UNATC – Secţia regie de teatru (2008-2011, clasa prof. Tudor Mărăscu), precum şi al unui masterat în regie (2011-2013, UNATC, clasa prof. Alexandru Darie). A debutat în 2011 cu spectacolul „Jocuri în curtea din spate”, de Edna Mayza, la Teatrul Act din Bucureşti, şi a montat apoi „Humpty Dumpty”, de Eric Bogosian, la Teatrul „Ioan Slavici“ din Arad. Au urmat „Amalia respire profondément”, de Alina Nelega, la Theatre les Dechargeurs din Paris, şi „Contra progresului”, de Esteve Soler, la Teatrul Bu­landra.

Pentru spectacolul său de debut a obţinut Premiul pentru cea mai bună regie la Gala Absolvenţilor UNATC 2011, Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Independent „Undercloud” Bucureşti 2012 şi Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Scurt Oradea 2012. De asemenea, „Contra progresului” a fost nominalizat, anul acesta, pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea.