Pedeapsă redusă la apel pentru agenta PMT Craiova acuzată de trafic de influenţă

0
395

Angela Mariana Creţu, agent-şef adjunct în cadrul Penitenciarului de Minori şi Tineri (PMT) Craiova, găsită vinovată de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă după ce a primit 3.400 de euro pentru a „aranja” angajarea unui tânăr în cadrul penitenciarului, a obţinut reducerea pedepsei. Femeia a fost condamnată în luna martie a.c., de judecătorii Tribunalului Dolj, la trei ani de închisoare cu suspendare, a făcut apel, iar vineri magistraţii de la Curtea de Apel Craiova au pronunţat soluţia. Instanţa a admis apelul inculpatei şi i-a redus pedeapsa la 2 ani de închisoare, tot cu suspendare. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au trimis-o în judecată pe agentă, pot face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 26 octombrie a.c., judecătorii Curţii de Apel Craiova au pronunţat soluţia în cazul apelului formulat de Angela Mariana Creţu, agentă a Penitenciarului de Minori şi Tineri (PMT) Craiova, acum suspendată, împotriva sentinţei din 19 martie a.c. a Tribunalului Dolj prin care a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Curtea de Apel Craiova a admis apelul inculpatei şi i-a redus acesteia pedeapsa de la 3, la 2 ani de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe perioada unui termen de încercare de 4 ani, timp în care femeia trebuie să respecte o serie de obligaţii, printre care aceea de a nu-şi schimba domiciliul fără încuviinţarea instanţei şi prezentarea la instanţă ori de câte ori este chemată.

Reamintim că Angela Mariana Creţu, agent-şef adjunct în cadrul Penitenciarului de Minori şi Tineri Craiova, a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, după ce s-a stabilit că a primit 3.400 de euro pentru a “aranja” angajarea unui tânăr la acelaşi penitenciar unde lucrează ea. Totul s-a întâmplat în anul 2009, însă abia pe 1 noiembrie 2011 Victor Pena, tatăl tânărului ce-şi dorea să fie agent de penitenciar, a denunţat-o femeie la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

A cerut 5.000 de euro pentru „aranjament”

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în sesizarea depusă la Anticorupţie, Victor Pena a povestit că femeia i-a spus că poate interveni pe lângă persoane cu funcţii de conducere în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în vederea angajării în sistem a fiului său, Mihai Pena. În urma anchetei demarate după sesizare s-a stabilit că, în anul 2009, fiul denunţătorului a participat la examenul de admitere la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare „Târgu Ocna”, însă nu l-a promovat, motiv pentru care i-a solicitat femeii să îl anunţe când vor exista posturi disponibile în vederea angajării în unitatea unde lucra aceasta, respectiv Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova.

“În acest context, învinuita Creţu Angela Mariana a pretins de la denunţător suma de 5.000 de euro, pentru a interveni în vederea angajării fiului său, ulterior acceptând ca suma plătită să fie de 3.000 de euro. În luna noiembrie 2009 denunţătorul s-a deplasat cu autoturismul împreună cu fiul său în apropierea locuinţei învinuitei, unde i-a remis acesteia suma de 3.000 de euro. Ulterior, martorul PDM (n.r. – Mihai Pena) i-a dat aceleiaşi învinuite, cu titlu de împrumut, suma de 400 de euro, care nu i-a mai fost restituită, întrucât Creţu Angela Mariana a motivat că a fost nevoită să-i remită aceleiaşi persoane din Bucureşti care urma a interveni în scopul angajării martorului. Întrucât după o perioada mare de timp denunţătorul a constatat că nu s-au făcut angajări la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, i-a solicitat învinuitei restituirea sumei de 3.400 de euro, însă aceasta din urmă nu s-a conformat, motivând că banii nu se mai află în posesia sa, iar persoana de la Bucureşti este plecată din ţară”, după cum se arată în rechizitoriul procurorilor.

La insistenţele repetate ale celor doi bărbaţi, care voiau măcar să-şi primească banii înapoi, Angela Creţu i-a trimis, la un moment dat, lui Mihai Pena un SMS cu conţinutul „…ai dreptate, mie mi-ai dat bani, dar cum mi i-ai dat aşa i-am dat mai departe…”. Ca să fie crezută, femeia le pomenea celor doi de o prietenă “Cristina”, care lucrează la Bucureşti, dar şi numele unui bărbat, despre care spunea că ar fi şef al Compartimentului Resurse Umane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, acesta urmând să-i faciliteze angajarea lui Mihai Pena.

În urma cercetărilor s-a dovedit că ambele personaje pomenite de Angela Creţu erau inventate, deşi, când a fost audiată de procurori, femeia a continuat să susţină că ar fi dat banii mai departe.

Hotărârea pronunţată vineri de Curtea de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.