„O noapte în Bibliotecă” : Peste 2000 de vizitatori şi 30 de activităţi recreative

0
1207
Peste 2000 de vizitatori au trecut pragul Bibliotecii Judeţene Alexandru şi Aristia Aman, vineri seara, cu ocazia manifestării „O noapte în Bibliotecă”. Noaptea magică organizată de una din cele mai prestigioase instituţii de cultură din Craiova şi nu numai, a scos din casă craioveni de toate vârstele. Peste 30 de activități şi ateliere recreative. Spectacole, animație, vibrație și energie. Feedback-ul a fost unul extraordinar : craioveni fericiți și bibliotecari recunoscători.
Vineri seara, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova și-a deschis larg porțile pentru public. Biblioteca Judeţeană s-a lansat astfel într-o amplă încercare de promovare a lecturii și a misiunii bibliotecarilor care lucrează în mod special pentru copii. Din acest motiv încă de la deschiderea porţilor, ora 18.00, curtea Bibliotecii s-a umplut de micuţi, care mai de care mai curioşi în a descoperi camerele pline vârf cu cărţi.  ”O noapte în bibliotecă”, un proiect de succes, care mult timp va rămâne în memoria celor mici, dar deopotrivă şi a părinţilor şi bunicilor, care i-au însoţit pe cei mici. Elevi de gimnaziu, de liceu dar şi preşcolari au manifestat un interes deosebit pentru acest proiect, iar dorinţa lor  de a fi o noapte în bibliotecă a fost răsplătită cu fel şi fel de surprize din partea gazdelor. În mijlocul copiilor s-a aflat pe întreaga durată a evenimentului Oana Bică, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii. 
„Hai hui prin Univers !”
Demarată cu mult entuziasm în 2011, proiectul desfăşurat la nivel naţional sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), s-a constituit încă de la începuturi într-o acţiune de promovare a lecturii şi bibliotecilor publice. Organizat neîntrerupt la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” cu titlul “O noapte in biblioteca”, proiectul reprezintă cea mai bună ocazie de a cunoaşte biblioteca, serviciile pe care le oferă şi spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea. Astfel, programul a debutat la ora 18.00 şi s-a prelungit până după miezul nopţii. Între acţiunile la care au participat craiovenii s-au regăsesc expoziţii de carte, documente, desene şi pictură, vizite şi prezentari tematice pentru sălile şi sectiile bibliotecii, ateliere de jocuri de strategie, colorat, hand-made, audiţii muzicale şi vizionari de filme şi documentare istorice. Actrița Oana Stancu, de la Teatrul pentru copii şi tineret Colibri Craiova , le-a lecturat copiilor un scurt fragment. Alături de această inițiativă, peste o mie de copii s-au bucurat până de atelierele literare, dar și de sesiunile publice de lectură pe care le-au organizat bibliotecarii. Un public numeros a fost prezent şi la atelierul „Hai hui prin Univers !”, prezentat de Giulia Marian Bulugean, eleva a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova, clasa a XII-a şi membru al Astrobotic Club. 
Lecţia predată de omul şi sportivul George Bogdan Burci
Copiii prezenţi la manifestare s-au mai bucurat de sesiuni publice de lectură, expoziții, pictură pe față, ateliere de îndemânare baloane. Au avut parte de exuberanță, veselie, râsete și de o surpriză extraordinară : vizita fetelor de la echipa de handbal SCM Craiova, însoţite fiind de antrenorul lor Bogdan Burci. „Am răspuns cu drag invitației Bibliotecii Alexandru și Aristia Aman la acest eveniment, unde am întălnit foarte mulți concetățeni iubitori de carte însoțiți de foarte mulți copii. Practicarea educaţiei fizice are influenţe în plan fizic intelectual, moral, etic şi estetic. Având in vedere această susținere se poate spune că sportul este descoperirea lumii morale pe căi fizice. Dacă privim sportul şi educaţia fizică sub aspectul lor fundamental, ca activităţi umane dotate cu o funcţie socială și care contribuie la formarea şi dezvoltarea personalităţii, ne vedem tentaţi să ne întrebăm ce relație poate exista între aceste activități și cultură. Aceasta pentru ca atât sportul cât și cultura contribuie la îmbogățirea patrimoniului uman: în primul rând prin dezvoltarea inteligentă și chibzuită a corpului, în al doilea rând, printr-o căutare răbdătoare care urmărește în mod constant câmpul inteligenței şi al sensibilității”, a declarat George Bogdan Burci, emoţionat de seara magică .