Minutul magic în care Ştiinţa a învins Viitorul

0
164

Universitatea Craiova – Viitorul Constanţa 3-1

Au marcat: Cicâldău 44, Koljic 45, Bălaşa 53 / Ţâru 8.

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 15.000.

Universitatea Craiova: Pigliacelli 6 – Martic 6, Bălaşa 7, Acka 6, Vătăjelu 6 – Mateiu 6, Cicâldău 7, Bancu 6 – Niţu 5 (25 Koljic) 8, Ivan 6 (87 Fortes), Baiaram 6 (77 Baicu). Antrenor: Victor Piţurcă. Rezerve: L. Popescu –Tiago Ferreira, Ivanov, Bărbuţ.

Viitorul Constanţa: Căbuz 4 – Boboc 5, Ţâru 7, Artean 5, de Nooijer 5 – Achim 5 (65 Iacob) 5, A. Ciobanu 6, C. Matei 5 (61 G. Ganea) 5 – Houri 5, Iancu 5 (75 S. Filip) 5, Rivaldinho 5. Antrenor: Gheorghe Hagi. Rezerve: Cojocaru – Leca, Dulca, Calcan.

Arbitru: Marius Avram (Bucureşti) 6. Asistenţi: Octavian Şovre (Satu Mare), Sebastian Gheorghe (Suceava). Rezervă: Marian Barbu (Făgăraş).

Observatori: Cornel Sorescu (Piteşti), Ion Mironaş (Piatra Neamţ)

Craiova a fost adversarul preferat al Viitorului anul acesta, în cele cinci dueluri directe băieţii lui Hagi impunându-se de fiecare dată. Între cele două echipe rezultaseră în ultimii ani meciuri de pus în caietul de vândut drepturile TV, dar niciunul nu se jucase pe o suprafaţă pe care o întâlnim pe lângă hotelul lui Hagi, la mare. Numai Rivaldinho se putea declara acomodat cu astfel de suprafaţă, dar pe Copacabana nu juca în ghete.

Piţi s-a confruntat cu problema juniorilor, cel mai bine cotat, Mihăilă, lipsind, suspendat, pe când Hagi a abordat duelul cu formula de bază, deşi însuşi antrenorul nu s-a aflat pe  margine, suspendat fiind. Însă puştii săi au început în forţă şi fără „biciuirile” sale şi fără să fie incomodaţi de starea terenului. Ţâru şi-a confirmat calitatea de fundaş-golgheter, punând  avantaj pe tabela din primele minute, la o fază fixă la care oamenii lui Piţurcă practic nu au contat, în frunte cu Pigliacelli, figurantul rămas pe linia porţii. Cicâldău, care a avut un început de meci groaznic, luând şi un galben, a făcut un fault inutil în margine, pricinuind lovitura liberă din care s-a deschis scorul. De altfel, echipa lui Piţurcă abia a depăşit centrul în primul sfert de oră, fiind sufocată de adversar, la fel ca în meciul cu FCSB. Treptat, gazdele au făcut pasul în secţiunea adversă, au avut tentative de a periclita poarta lui Căbuz, dar nimic decisiv. Ultimele două minute ale primei părţi au fost însă din alt film. Mai întâi, Cicâldău a răbufnit, după ce nu nimerise poarta cu stângul. A interceptat un şut al lui Mateu şi a răbufnit cu dreptul, şutând imparabil. Crainicul nu a apucat să spună numele marcatorului, fiindcă a venit golul doi, la un minut distanţă. Koljic a pus în execuţia măiastră toată frustrarea celor 6 luni de absenţă şi stadionul s-a transformat în vulcanul cu care oltenii îşi tot fac reclamă.

În startul pării secunde a continuat iureşul gazdelor şi a venit şi golul trei, dar nu pe încă o execuţie superbă, ci pe o gafă a lui Căbuz, care a scăpat uluitor mingea la lovitura liberă executată de Bălaşa ca o centrare pe portar. Cert e că până la final a fost numai o echipă pe teren. Ştiinţa a făcut spectacol şi şi-a creat ocazii, spre deliciul fanilor, care cam asta aşteptau de la mandatul lui Piţurcă. În prelungiri, Koljic a ratat o ocazie monumentală, reluând cu capul în transversală, deşi avea poarta goală la dispoziţie. Dar nu mai conta, a fost aplaudat, Craiova avusese o seară frumoasă, o seară de fotbal adevărat, chiar şi pe un gazon jenant.