Teodorovici: România va cere oficial FMI un nou acord de împrumut, în acest an

1
204

România va cere în mod oficial FMI, în acest an, încheierea unui nou acord de împrumut, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale şi nu pe deficitul bugetar, a declarat ieri ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, transmite Reuters. La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că un nou acord de tip preventiv “este bun”, pentru “cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară”.

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că, deşi Guvernul nu mai are nevoie de niciun împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), un nou acord de tip preventiv “este bun”, pentru “cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară”. “Este un subiect important, pe care îl voi discuta întâi la coaliţia de guvernare, după aceea să-l discutăm şi cu restul partidelor din opoziţie, pentru că orice acord, dacă se va încheia, se va încheia pe un termen mai lung, şi cu preşedintele României şi decizia trebuie să fie una politică a tuturor forţelor politice”, a declarat premierul Victor Ponta, întrebat de jurnalişti despre posibila încheiere a unui nou acord, de tip preventiv, cu FMI.

            Premierul a adăugat că Guvenul “nu mai are de dat niciun dolar către FMI” şi că nu mai are nevoie de “niciun dolar împrumut de la FMI”, dar un acord cu instituţiile financiare internaţionale, într-o regiune “atât de tulburată în care doar România merge foarte bine”, este bun. “Contează în primul rând o decizie politică, după care ne apucăm de negociat”, a spus Ponta, adăugând că României nu îi trebuie linie de finanţare şi că acesta ar fi un acord prevenitv pentru “cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară” şi în al doilea rând pentru reforme structurale pe care premierul vrea să le continue. Ponta a mai spus că, după ce va avea acordul de principiu al liderilor politici, se vor stabili şi condiţiile concrete pentru un nou acord cu FMI. “Probabil că punctele de vedere sunt destul de apropiate, e vorba de asumare a tuturor forţelor politice a unui asemenea nou acord”, a precizat Ponta.

Comments are closed.